Δυστυχώς απέτυχα!
Στην πλήρη ομολογία του ναυαγίου της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας προχώρησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, παραδεχόμενος ότι η ύφεση είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει φέτος το 5%, οδηγώντας στην ουσιαστική ακύρωση τους στόχους για μείωση του ελλείμματος και έλεγχο του χρέους. Την ίδια ώρα, εμμέσως πλην σαφώς έδειξε στον πρωθυπουργό τον δρόμο της απόδρασης μέσω των εκλογών, λέγοντας ότι πλέον η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλα μέτρα, όπως αυτά που έχουν αρχίσει να φαίνονται στον ορίζοντα λόγω του εκτροχιασμού του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου προτού ακόμη αρχίσει η εφαρμογή του!
Σε συνέντευξη που έδωσε χθες μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη δημιουργία του νέου φορολογικού συστήματος, ο κ. Βενιζέλος προχώρησε σε μια σειρά από παραδοχές που αναδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομία και η ίδια η κυβέρνηση αναφορικά με τα αποτελέσματα της πολιτικής άγριας λιτότητας που εφαρμόζει, στο πλαίσιο του Μνημονίου, τον τελευταία ενάμιση χρόνο.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι η οικονομία βρίσκεται σε έναν φαύλο κύκλο ελλειμμάτων, νέων μέτρων, όξυνσης της ύφεσης και νέων μέτρων. Πρόκειται για θέση που εκφράζει από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του Μνημονίου η αντιπολίτευσης και τώρα επιβεβαιώνεται όχι από κάποιον τρίτο, αλλά από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό της κυβέρνησης Παπανδρέου. Οπως είπε ο υπουργός, «υπάρχει αναμφίβολα ένας φαύλος κύκλος. Είμαστε υποχρεωμένοι τα τελευταία δύο χρόνια και τα τρία που έπονται να εφαρμόσουμε μια γιγάντια δημοσιονομική προσαρμογή, μεγάλη και γρήγορη». Και πρόσθεσε ότι «αυτό έχει αρνητική συνέπεια στην πραγματική οικονομία».
Νωρίτερα είχε ομολογήσει στους εκπροσώπους των φορέων ότι η συρρίκνωση της οικονομίας φέτος μπορεί να φτάσει ακόμη και το 5,3%, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για πρωτοφανές μέγεθος ύφεσης για τα μεταπολιτευτικά οικονομικά χρονικά της χώρας, το οποίο απειλεί τα τινάξει στον αέρα όλο τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το έλλειμμα αλλά και τις βασικές προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, με βάση τις οποίες επιβλήθηκαν τα νέα μέτρα λιτότητας.
Το ναυάγιο στην οικονομία ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για τη λήψη φέτος πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων και μέτρων μείωσης των κρατικών δαπανών, καθώς γίνεται πλέον εμφανές ότι τα μέτρα ύψους περίπου 6,5 δισ, ευρώ που θεσπίστηκαν με το Μεσοπρόθεσμο δεν επαρκούν.
Δείχνει τις κάλπες
Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλα μέτρα. Πρόκειται για τοποθέτηση που ερμηνεύεται ως έμμεσο μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να τα λάβει εφόσον αυτά καταστούν επιτακτικά από τους δανειστές μας. Μάλιστα, εκτιμάται ότι δεν είναι τυχαίες οι πρόσφατες τοποθετήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που θεωρούνται βενιζέλικοι (όπως του βουλευτή Λακωνίας Λεωνίδα Γρηγοράκου) για ανάγκη προσφυγής στη λαϊκή εντολή.
Σε κάθε περίπτωση, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, λέγοντας με νόημα ότι «μπορούμε να μην πάμε σε νέα μέτρα αν εφαρμόσουμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τα ψηφισμένα και ισχύοντα μέτρα». Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων θα συζητηθεί με την τρόικα τις προσεχείς ημέρες, στο πλαίσιο της αξιολόγησης για την καταβολή της έκτης δόσης από το πακέτο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Σπύρος Δημητρέλης
dimokratianews