Ισραηλινός καθηγητής ιστορίας: Στη Γάζα έχουμε τον ορισμό της γενοκτονίας…
Raz Segal*
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, το Ισραήλ διέταξε τον πολιορκημένο πληθυσμό στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να απομακρυνθεί προς τα νότια, προειδοποιώντας ότι σύντομα θα εντείνει την επίθεσή του. Η εντολή αυτή άφησε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, να προσπαθούν εναγωνίως να διαφύγουν εν μέσω συνεχιζόμενων αεροπορικών επιδρομών, σε έναν περιφραγμένο θύλακα όπου κανένας προορισμός δεν είναι ασφαλής. Όπως έγραψε σήμερα από τη Γάζα η Παλαιστίνια δημοσιογράφος Ruwaida Kamal Amer, «πρόσφυγες από το βορρά φτάνουν ήδη στο Χαν Γιουνίς, όπου οι πύραυλοι δεν σταματούν ποτέ και μας τελειώνουν τα τρόφιμα, το νερό και το ρεύμα».
Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι ο εκτοπισμός των ανθρώπων από το βόρειο τμήμα της Γάζας προς το νότο θα έχει «καταστροφικές ανθρωπιστικές συνέπειες» και θα «μετατρέψει την ήδη τραγική κατάσταση σε ολέθρια». Την τελευταία εβδομάδα, η βία του Ισραήλ κατά της Γάζας έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.800 Παλαιστίνιους, έχει τραυματίσει χιλιάδες και έχει εκτοπίσει περισσότερους από 400.000 μέσα στη λωρίδα της Γάζας. Και όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι αυτό που είδαμε είναι «μόνο η αρχή».
Η εκστρατεία του Ισραήλ να εκτοπίσει τους κατοίκους της Γάζας -και ενδεχομένως να τους εκδιώξει συνολικά στην Αίγυπτο- είναι ένα ακόμη κεφάλαιο της Νάκμπα, κατά την οποία περίπου 750.000 Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948 που οδήγησε στη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ. Αλλά η επίθεση στη Γάζα μπορεί επίσης να γίνει κατανοητή με άλλους όρους: ως μια κλασική περίπτωση γενοκτονίας που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας.
Το λέω αυτό ως ιστορικός που έχει μελετήσει τις γενοκτονίες και έχει περάσει πολλά χρόνια γράφοντας για τη μαζική βία των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων. Έχω γράψει για την αποικιοκρατία των εποίκων και την εβραϊκή κυριαρχία στο Ισραήλ, τη διαστρέβλωση της ιστορίας του Ολοκαυτώματος για την ενίσχυση της ισραηλινής βιομηχανίας όπλων, την εργαλειοποίηση των κατηγοριών περί αντισημιτισμού για τη δικαιολόγηση της ισραηλινής βίας κατά των Παλαιστινίων και το ρατσιστικό καθεστώς του ισραηλινού απαρτχάιντ. Τώρα, μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο και τη μαζική δολοφονία περισσότερων από 1.000 ισραηλινών πολιτών, συμβαίνει το χειρότερο από τα χειρότερα.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως σημειώνεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ του Δεκεμβρίου 1948 για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, ως γενοκτονία νοείται κάθε πράξη που έχει ως στόχο την ολική ή μερική καταστροφή μιας εθνικής, εθνολογικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας ανθρώπων, ως τέτοιας. Στη δολοφονική του επίθεση στη Γάζα, το Ισραήλ διακήρυξε ξεκάθαρα αυτή την πρόθεση.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοαβ Γκαλαντ το δήλωσε με σαφήνεια στις 9 Οκτωβρίου: «Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν υπάρχει φαγητό, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν καύσιμα. Τα πάντα είναι κλειστά. Πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και θα ενεργήσουμε αναλόγως».
Οι ηγέτες στη Δύση ενίσχυσαν αυτή τη ρατσιστική ρητορική περιγράφοντας τη μαζική δολοφονία ισραηλινών αμάχων από τη Χαμάς -ένα έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που δικαίως προκάλεσε φρίκη και σοκ στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο- ως «μια πράξη απόλυτου κακού», σύμφωνα με τα λόγια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ή ως μια κίνηση που αντανακλά ένα «αρχαιγονο κακό», σύμφωνα με την ορολογία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αυτή η απάνθρωπη γλώσσα που χρησιμοποιείται έχει ως σαφή πρόθεση να δικαιολογήσει την ευρείας κλίμακας καταστροφή των Παλαιστινίων- ο ισχυρισμός του «κακού», στην απολυτότητά του, παρακάμπτει τις διακρίσεις μεταξύ των μαχητών της Χαμάς και των αμάχων της Γάζας και αποκρύπτει το ευρύτερο πλαίσιο της αποικιοκρατίας και της κατοχής.
Η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία απαριθμεί πέντε πράξεις που εμπίπτουν στον ορισμό της. Το Ισραήλ διαπράττει σήμερα τρεις από αυτές στη Γάζα: «Α) Δολοφονία μελών της ομάδας. Β) Πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ψυχικής βλάβης σε μέλη της ομάδας. Γ) Σκόπιμη επιβολή στην ομάδα συνθηκών που στόχο έχουν να επιφέρουν τη φυσική καταστροφή της εν συνόλω ή εν μέρει».
Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με τον δικό της απολογισμό, έχει ρίξει μέχρι στιγμής περισσότερες από 6.000 βόμβες στη Γάζα, η οποία είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο – περισσότερες βόμβες από όσες έριξαν οι ΗΠΑ σε όλο το Αφγανιστάν σε κάθε έτος του πολέμου τους εκεί.
Η οργάνωση Human Rights Watch έχει επιβεβαιώσει ότι στα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν περιλαμβάνονται βόμβες φωσφόρου, οι οποίες βάζουν φωτιά σε σώματα και κτίρια, δημιουργώντας φλόγες που δεν σβήνουν με το νερό. Αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα τι εννοεί ο Γκάλαντ όταν λέει ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα»: δεν στοχεύει μεμονωμένους μαχητές της Χαμάς, όπως ισχυρίζεται το Ισραήλ, αλλά εξαπολύει συλλογική, θανατηφόρα βία εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα, όπως το προσδιορίζει η Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία.
Το Ισραήλ έχει επίσης εντείνει την 16ετή πολιορκία της Γάζας -την πιο μακρά στη σύγχρονη ιστορία, κατά σαφή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου- σε μια «ολοκληρωτική πολιορκία», σύμφωνα με τα λόγια του Γκαλαντ.
Αυτή η φράση αποκαλύπτει το σχέδιο να φτάσει η πολιορκία στον τελικό της στόχο: Να εξολοθρεύσει τους Παλαιστίνιους και την παλαιστινιακή κοινωνία στη Γάζα, σκορπώντας το θάνατο και το λιμό, διακόπτοντας την παροχή νερού και βομβαρδίζοντας τα νοσοκομεία τους.
Δεν είναι όμως μόνο οι ηγέτες του Ισραήλ που χρησιμοποιούν τέτοια ορολογία. Ένας συνεντευξιαζόμενος στο ισραηλινό Κανάλι 14, το οποίο πρόσκειται στον Νετανιάχου, κάλεσε το Ισραήλ να «μετατρέψει τη Γάζα σε Δρέσδη». Το Κανάλι 12, ο πιο δημοφιλής ειδησεογραφικός σταθμός του Ισραήλ, δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ για αριστερούς Ισραηλινούς που καλούν να «στήσουμε χωρό στα ερείπια της Γάζας». Εν τω μεταξύ, οι αναφορές σε γενοκτονία -εκκλήσεις να «διαγράψουν από το χάρτη» και «να ισοπεδώσουν» τη Γάζα- είναι διαρκώς παρούσσες στα ισραηλινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο Τελ Αβίβ, κρέμασαν από μια γέφυρα ένα πανό που γράφει «να μην μείνει κανένας κάτοικος της Γάζας».
Η γενοκτονική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα είναι οφθαλμοφανής και πραγματοποιείται χωρίς ντροπή. Οι δράστες γενοκτονιών συνήθως δεν εκφράζουν τις προθέσεις τους τόσο ξεκάθαρα, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις. Στις αρχές του 20ου αιώνα, για παράδειγμα, οι Γερμανοί αποικιοκράτες-κατακτητές διέπραξαν γενοκτονία ως απάντηση σε μια εξέγερση των ιθαγενών πληθυσμών Χερέρο και Νάμα στη νοτιοδυτική Αφρική. Το 1904, ο στρατηγός Lothar von Trotha, ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής, εξέδωσε μια «διαταγή εξόντωσης», η οποία δικαιολογήθηκε με το σκεπτικό ενός «φυλετικού πολέμου». Μέχρι το 1908, οι γερμανικές αρχές είχαν δολοφονήσει 10.000 μέλη των Νάμα και είχαν επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο τους να «εξαφανίσουν τους Χερέρο», σκοτώνοντας 65.000 άτομα, δηλαδή το 80% του πληθυσμού.
Οι εντολές του Γκαλαντ στις 9 Οκτωβρίου ήταν εξίσου σαφείς. Ο στόχος του Ισραήλ είναι να εξαφανίσει τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Και όσοι από εμάς παρακολουθούμε σε όλο τον κόσμο έχουμε αθετήσει την ευθύνη μας να τους εμποδίσουμε να το κάνουν.
- O Raz Segal είναι Ισραηλινός ιστορικός, διευθύνει το πρόγραμμα Σπουδών για το Ολοκαύτωμα και τις Γενοκτονίες στο πανεπιστήμιο Στόκτον των ΗΠΑ.