ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙΕΛΛΑΔΑΠΑΙΔΕΙΑ

Η ομιλία της καθηγήτριας Φιλολογίας Βασιλικής Νικητοπούλου στον “Παρνασσό” για τον Κ. Π. Καβάφη. (Βίντεο)

Η ομιλία της καθηγήτριας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου Βασιλικής Νικητοπούλου, στην επιστημονική εκδήλωση με θέμα:

«Ο Κ. Π. Καβάφης ανάμεσα στον Ελληνικό και τον Αραβικό κόσμο».

Η διοργάνωση έγινε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Διιδρυματικό – Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΡητορΙκή, ΕπΙστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» , το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κοινωνικές επιστήμες και ανθρωπιστικές σπουδές στην εκπαίδευση», τον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» και το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 στην αίθουσα «Κωστής Παλαμάς» του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός».

Την Πέμπτη το βράδυ στον “Παρνασσό”, γέμισε η ψυχή μας από το αληθινό φως των οικουμενικών αξιών…Ήταν μια βραδιά αφιερωμένη στον Αλεξανδρινό Κωνσταντίνο Καβάφη! Ενός ποιητή, του οποίου η φωνή δεν γνωρίζει σύνορα! Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο, πλαισιωμένο από Ακαδημαϊκούς, φοιτητές και λάτρεις του οικουμενικού μας ποιητή!

Η βραδιά εμπλουτίστηκε με την παρουσία της δικής μας Βασιλικής Νικητοπούλου από τους Γαργαλιάνους. Ο λόγος της ήταν μεστός, γεμάτος ευγνωμοσύνη και εγκαρδιότητα για τον σπουδαίο Άνθρωπο και ποιητή της Αλεξάνδρειας!

Η Βασιλική Νικητοπούλου είναι καθηγήτρια Ελληνικής Φιλολογίας σε Πανεπιστήμια της Αιγύπτου.

Το θέμα της ομιλίας της ήταν: “Ο Κωνσταντίνος Καβάφης και η πνευματική ζωή στην Αλεξάνδρεια στις αρχές του 20ού αιώνα.

——————————————————————–

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1863 και πέθανε εκεί το 1933. Οι τελευταίες δεκαετίες της ζωής του περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό ποιητικής δημιουργίας και αυξανόμενων υγειονομικών προβλημάτων.

Ο Καβάφης ζούσε σε σχετική απομόνωση και είχε αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από την κοινωνική ζωή. Κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, επικεντρώθηκε στη γραφή και τη δημιουργία των ποιητικών του έργων. Παρά την εκτίμηση που απέκτησε μετά το θάνατό του, κατά τη διάρκεια της ζωής του δεν είχε μεγάλη επιτυχία ή αναγνώριση.

Υπέστη αυξανόμενα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης μιας σοβαρής περιπέτειας με την ελονοσία, που είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική εξασθένηση της υγείας του. Ο Καβάφης πέθανε στις 29 Απριλίου 1933, σε ηλικία 70 ετών, από αιμορραγία εγκεφάλου. Αν και έζησε τη ζωή του στη σκιά, τα ποιήματά του αποτελούν πλέον σημαντικό μέρος της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης άφησε πίσω του έναν πλούσιο ποιητικό κανόνα, και η αξία των ποιημάτων του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσωπικές προτιμήσεις. Ωστόσο, ορισμένα από τα πιο γνωστά και εκτιμημένα ποιήματά του περιλαμβάνουν:

  1. “Ιθάκη” (“Ithaka”): Ένα από τα πιο γνωστά του ποιήματα, που αναφέρεται στο ταξίδι της ζωής και τη σημασία του.
  2. “Τα Κύματα” (“The Waves”): Ένα ποίημα που αναδεικνύει την παράλληλη ύπαρξη του ψυχικού και του φυσικού κόσμου.
  3. “Οι Πόλεις” (“The Cities”): Ένα ποίημα που εξερευνά την έννοια της εσωτερικής και εξωτερικής ταξιδιωτικής εμπειρίας.
  4. “Ο Αγρός” (“The Field”): Ένα ποίημα που ασχολείται με την ιδέα της αναζήτησης και του όνειρου.
  5. “Η Αγάπη του Θείου μου” (“My Uncle’s Throat”): Ένα ποίημα που αναφέρεται σε προσωπικές στιγμές και ανατροφοδοτεί την ανθρώπινη εμπειρία.

Αυτά είναι μερικά από τα εξαιρετικά έργα του Καβάφη, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα ποιήματα που αξίζει να εξερευνηθούν.

Φ.Π.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading