ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το μεγάλο «πάρτι» της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας

Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Όταν  η «συνομιλία» έξι γλυπτών με… τον άνθρωπο κοστίζει 1,3 εκατ. ευρώ, όταν για να… ξανασκεφτούμε τον πολιτισμό πρέπει να πληρώσουμε άλλα τόσα, όταν οι δαπάνες για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα που οργανώθηκε στη χώρα μας λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 κόστισε 146 εκατ. ευρώ και είχε έσοδα 4 εκατ. ευρώ, όταν ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού που ιδρύθηκε το 1997 για να οργανώσει την Πολιτιστική Ολυμπιάδα κλείνει μετά από 13 χρόνια με έλλειμμα 14 εκατ. ευρώ, τότε μιλάμε για ένα ακόμη σκάνδαλο στα πλαίσια της Ολυμπιάδας του 2004, που σήμανε την αρχή του τέλους για την ελληνική οικονομία.

Η κατάργηση

Ο προβληματικός δημόσιος ΟΠΕΠ βρέθηκε το 2010 στην κορυφή της λίστας των υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του Δημοσίου. Περίπου 250 υπάλληλοί του οδηγήθηκαν στην ανεργία, ενώ 30 εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τα επόμενα χρόνια, αποφασίστηκε να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Το κλείσιμό του, ωστόσο, δεν θα πρέπει να σημάνει και το «ξέπλυμα» των όσων συνέβησαν κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.

Η ιστορία του ΟΠΕΠ αποτελεί μία από τις πλέον ενδεικτικές περιπτώσεις λειτουργίας του Δημοσίου τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς περιέχει όλα εκείνα τα συστατικά που οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή της κατάσταση:

* ένας Οργανισμός που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που ανέλαβε η χώρα λόγω της Ολυμπιάδας του 2004,

* λειτούργησε επί σειρά ετών χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο,

* αποτέλεσε λαμπρό πεδίο ρουσφετολογικών προσλήψεων (ακόμη και το 2009, παραμονές των εθνικών εκλογών, με το έλλειμμα του ΟΠΕΠ να ανέρχεται ήδη σε 14 εκατ. ευρώ, ο οργανισμός είχε προσλάβει 140 άτομα με το αιτιολογικό ότι ήταν απαραίτητα για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης),

* έκλεισε μία συμφωνία με τη Siemens για 4.500 ηλεκτρονικούς ξεναγούς που δεν παραδόθηκαν ποτέ, αν και η προκαταβολή των περίπου 4 εκατ. ευρώ δόθηκε κανονικότατα,

* απέκτησε ένα τεράστιο έλλειμμα λόγω κακοδιαχείρισης, «φέσωσε» τα κρατικά ταμεία με εκατομμύρια ευρώ και σήμερα τον «λογαριασμό» καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοί του και, φυσικά, οι Έλληνες φορολογούμενοι!

Επί Σημίτη

Ο ΟΠΕΠ δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, με βασική αρμοδιότητα την οργάνωση και προβολή της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Όπως κάθε πόλη που αναλαμβάνει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, έτσι και η Αθήνα το 2004 είχε την υποχρέωση να οργανώσει παράλληλα και την Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Για τον σκοπό αυτό το 1997, αμέσως μετά την ανάληψη της Ολυμπιάδας, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος είχε προχωρήσει στην ίδρυση του ΟΠΕΠ, υπό τη μορφή ανώνυμης εταιρείας (ν. 2557/97) «για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Realnews

Mέρος 1ο

Μέρος 2ο

Πηγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading