Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διατάσσει το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν μια απόρριψη των δυτικών υποστηρικτών του Ισραήλ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει την αγωγή “αβάσιμη”. Η βρετανική κυβέρνηση την χαρακτήρισε “ανοησία”. Με ψήφους 15 προς 2, οι δικαστές του ΔΔΔ διαπίστωσαν το αντίθετο. Το δικαστήριο βρήκε αρκετή βασιμότητα στην αγωγή αυτή για να αναγνωρίσει ότι οι Παλαιστίνιοι πολίτες χρειάζονται την προστασία του δικαστηρίου.
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου ήταν μια ισχυρή απόρριψη του αρνητισμού του Ισραήλ. Με συντριπτική πλειοψηφία, το δικαστήριο διαπίστωσε μια “εύλογη” υπόθεση ότι χρειάζονται προσωρινά μέτρα για να αποφευχθεί “ανεπανόρθωτη βλάβη” από περαιτέρω ισραηλινές πράξεις στη Γάζα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα των Παλαιστινίων βάσει της σύμβασης για τη γενοκτονία. Όσον αφορά την ανάγκη να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πεινασμένο πληθυσμό της Γάζας και να αποτραπεί και να τιμωρηθεί η υποκίνηση γενοκτονίας, ακόμη και ο ισραηλινός δικαστής, Aharon Barak, προσχώρησε στην πλειοψηφία, καθιστώντας την ψήφο 16 προς 1 – μια ισχυρή απόρριψη όσων προσπαθούν να αποδώσουν τις προκλήσεις για τη συμπεριφορά του Ισραήλ στη Γάζα ως άδικο διπλό μέτρο ή αντισημιτισμό.
Ακολουθεί μια σύντομη σύνοψη της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης:
Το δικαστήριο δηλώνει ότι έχει δικαιοδοσία να αποφανθεί επί της υπόθεσης.
Το δικαστήριο διατάσσει το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.
Το δικαστήριο λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να αποτρέψει και να τιμωρήσει την υποκίνηση σε γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας.
Το δικαστήριο λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα.
Το δικαστήριο υποχρεώνει το Ισραήλ να λάβει περισσότερα μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων, αλλά δεν το διατάσσει να τερματίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα.
ΠΛΑΥΣΙΜΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ, αυτό λέει το Διεθνές Δικαστήριο. Απόσπασμα από τις διαβουλεύσεις της προέδρου Joan Donoghue: “Κατά την άποψη του δικαστηρίου, τουλάχιστον ορισμένες από τις πράξεις και παραλείψεις που διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα φαίνεται ότι μπορούν να εμπίπτουν στις διατάξεις της σύμβασης για τη γενοκτονία”. ΣΑΦΕΣ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ.
Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν εμβάθυνε πολύ στις πραγματικές διαφωνίες, αλλά απέρριψε σιωπηρά βασικά στοιχεία της ισραηλινής υπεράσπισης. Οι Ισραηλινοί δικηγόροι είχαν τονίσει ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί ανθρώπινες ασπίδες και μάχες από κατοικημένες περιοχές, αλλά το δικαστήριο έκρινε σιωπηρά αυτά τα στοιχεία ανεπαρκή για να δικαιολογήσουν τη μαζική απώλεια αμάχων που προκλήθηκαν από πρακτικές όπως η ρίψη τεράστιων βομβών 2.000 λιβρών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Το Ισραήλ έδειξε στον κόσμο το πραγματικό του πρόσωπο και είμαι απολύτως βέβαιος ότι η Παλαιστίνη θα απαλλαγεί τελικά από αυτή την απάνθρωπη και σκληρή κατοχή.
Το γεγονός ότι το δικαστήριο επιλήφθηκε της Χαμάς για τους ομήρους στη Γάζα, αλλά όχι του Ισραήλ για τους περισσότερους από 6.000 Παλαιστίνιους που είναι φυλακισμένοι στη Δυτική Όχθη – πολλοί από αυτούς χωρίς δίκη και όλοι τους κάτω από φρικτές συνθήκες – είναι απογοητευτικό.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα της αντίστασης ενάντια στο κατακτητή τους… στο καταπιεστικό, απαρτχάιντ και αποικιοκρατικό κράτος του Ισραήλ, ακόμα και της ένοπλης αντίστασης.
Η ρητορική του Ισραήλ, του κατακτητή, περί άμυνας είναι απολύτως παράλογη και γελοία.
Δεν υπάρχει επιστροφή. Όλος ο κόσμος βλέπει την Αλήθεια για τη γενοκτονία.
Όμως η πολιτική πίεση για συμμόρφωση με την απόφαση θα είναι τεράστια. Έχοντας εμπιστευτεί το δικαστήριο να στείλει τους δικηγόρους του στη Χάγη για να παρουσιάσει την υπόθεσή του, το Ισραήλ θα φαινόταν φρικτό να απορρίψει το δικαστήριο μόνο και μόνο επειδή έχασε…
Πολλοί είναι απογοητευμένοι που το ICJ δεν διέταξε κατάπαυση του πυρός, ένα βήμα που ήταν απίθανο επειδή το δικαστήριο ασχολείται μόνο με διαφορές μεταξύ κρατών, επομένως η Χαμάς δεν ήταν μέρος. Μια κατάπαυση του πυρός που επιβάλλεται μόνο από τη μία πλευρά σε μια συνεχιζόμενη ένοπλη σύγκρουση δεν είναι εύλογη. Το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να «λάβει όλα τα μέτρα της εξουσίας του» για να σταματήσει τις πράξεις που συμβάλλουν στη γενοκτονία, να επιτρέψει επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα για να τερματιστεί η ταλαιπωρία μεταξύ των Παλαιστινίων αμάχων και να αποτρέψει και να τιμωρήσει τις δημόσιες δηλώσεις υποκίνησης που έγιναν από ανώτερους Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Το Ισραήλ πρέπει να αναφέρει στο δικαστήριο σε ένα μήνα τα βήματα που έχει λάβει.
Ο Τζο Μπάιντεν έχει την πιο ισχυρή μόχλευση. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρέχει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 3,8 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ και είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων του. Αυτή η υποστήριξη θα πρέπει να σταματήσει εάν η ισραηλινή κυβέρνηση αγνοήσει την απόφαση του δικαστηρίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα πρέπει πλέον να βάζει τον φόβο του για τις εσωτερικές πολιτικές συνέπειες ή την προσωπική του ταύτιση με το Ισραήλ πάνω από τις ζωές δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων. Άλλη πίεση για συμμόρφωση θα μπορούσε να προέλθει από το διεθνές ποινικό δικαστήριο. Σε αντίθεση με το ICJ, το οποίο επιλύει διαφορές μεταξύ κρατών, το ΔΠΔ διώκει άτομα για εγκλήματα όπως η γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η καλύτερη συμπεριφορά τώρα δεν αποτελεί υπεράσπιση για εγκλήματα που έχουν ήδη διαπραχθεί, αλλά αν το Ισραήλ αγνοούσε την απόφαση του ICJ, αυτό θα ήταν ένα πρόσθετο κίνητρο για τον εισαγγελέα του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, να δράσει.
Σήμερα είναι μια νίκη για το κράτος δικαίου. Η Νότια Αφρική, ένα έθνος του παγκόσμιου νότου, μπόρεσε να ξεπεράσει την πολιτική εξουσίας επικαλούμενη τον κορυφαίο δικαστικό θεσμό του κόσμου. Η απόφαση του δικαστηρίου δείχνει ότι ακόμη και κυβερνήσεις με ισχυρούς φίλους μπορούν να λογοδοτήσουν. Αυτό παρέχει ελπίδα στους παλαιστίνιους πολίτες της Γάζας που υποφέρουν βαθιά. Είναι επίσης ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς έναν κόσμο πιο νόμιμο, που σέβεται τα δικαιώματα.