ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΕΛΛΑΔΑΜΝΗΜΟΝΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την άμεση κατάργηση του αγγελιοσήμου από τον Οκτώβριο ζητούν οι δανειστές.

aggelioshmoΑπορρίπτοντας πλήρως την ελληνική πρόταση απαιτούν, μεταξύ άλλων μέτρων, την άμεση κατάργηση του αγγελιοσήμου από τον Οκτώβριο, χωρίς να προτείνεται η αντικατάστασή του πόρου.

Παράλληλα, η Τρόικα ζητάει να μην πληρώσουν φόρους οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για τα δίκτυα της νέας γενιάς.

Συνθήκες γαλέρας για τους δημοσιογράφους θα επιφέρει η κατάργηση του «αγγελιόσημου»
Πριν από δύο χρόνια, με εισήγηση του ΟΟΣΑ, προτάθηκε ουσιαστικά η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που εισέπρατταν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό – όπως έντεχνα παρουσιάζονταν – υποτίθεται πως έγινε για να πάψουν οι «στρεβλώσεις» του ανταγωνισμού στον τομέα της διαφήμισης.

του Κώστα Γρηγοριάδη
‘Ένας από αυτούς τους φόρους ήταν και το «τέλος διαφήμισης», γνωστό σε όλους μας ως «αγγελιόσημο». Ένα τέλος που πριμοδοτεί με έσοδα τα δημοσιογραφικά ταμεία, τις συντάξεις και τις παροχές υγείας με δύο λόγια, έρχεται σήμερα με απόφασή του ο υπουργός εργασίας Γ. Βρούτσης να το καταργήσει.

Το «αγγελιόσημο» συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 93 φόρων υπέρ τρίτων που καταβάλλονται στα ασφαλιστικά ταμεία.

Και αυτές οι ρυθμίσεις, μαζί με όλες τις άλλες που ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημααποτελούν ένα ακόμα μεγάλο σάρωμα σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που καταχτήθηκαν με αγώνες των εργαζομένων δεκαετίες πριν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε ορίζοντα διετίας.

Το «αγγελιόσημο» θα σταματήσει να καταβάλλεται για τον ΕΔΟΕΑΠ[1] το 2014 και για το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ[2] από το 2015.

Στην ουσία και στην πραγματικότητα, το «αγγελιόσημο» δεν είναι μια ακόμη εισφορά προς τρίτους όπως οι εκδότες ζητούσαν να χαρακτηριστεί, αλλά η μία και μόνη εργοδοτική εισφορά που καταβάλλονταν στους εργαζόμενους του Τύπου από μεριάς των εργοδοτών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ασφάλιση των δημοσιογράφων το κράτος δεν δίνει καμία χρηματοδότηση κι έτσι το αγγελιόσημο κάλυπτε και την δική του υποχρέωση να καταβάλλει εισφορά.

Είναι φανερό, ότι πρόκειται για μια ακόμη χαριστική ρύθμιση της κυβέρνησης που πάρθηκε σε πλήρη συμφωνία με την τρόικα.

Ο χώρος της δημοσιογραφίας εδώ και καιρό με την εισβολή του διαδικτύου και των άλλων μέσων άλλαξε δραματικά.

Δόθηκε έτσι η δυνατότητα στον κάθε έναν που ήθελε να κερδοσκοπήσει με δικαιολογία την καλύτερη ενημέρωση. Οι κερδοσκόποι όχι μόνο δεν βελτίωσαν την ενημέρωση, αλλά έκαναν ακριβώς το αντίθετο: υποβάθμισαν την ποιότητα της ενημέρωσης και μετέτρεψαν την είδηση σε προϊόν που τους αποφέρει μεγάλα κέρδη.

Ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια ειδησεογραφικά sites που σκοπός τους ήταν να μοιραστούν όσα περισσότερα κομμάτια της διαφημιστικής πίτας και όχι να προσφέρουν άμεση και σωστή ενημέρωση.

Από την άλλη μεριά στους εργαζόμενους δημοσιογράφους που εργάζονταν εκεί, δημιουργήθηκαν συνθήκες άγριας γαλέρας.

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια, εκτός του ότι δεν έκαναν τίποτα για να διαμορφώσουν με νόμους και ρυθμίσεις ασφαλείς εργασιακές σχέσεις στους εργαζόμενους δημοσιογράφους, απεναντίας πριμοδοτούσαν με κίνητρα (π.χ.αίολο τοπίο στις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, μη καταβολή του αγγελιοσήμου που έφτασε να μετρά πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ κ.λ.π.) το εκδοτικό κατεστημένο.

Να πούμε επίσης ότι μέρος αυτού του κατεστημένου είναι και διαπλεκόμενο στα μεγάλα έργα με τις ευλογίες των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Χρωστούμενα χρόνων αντί να πηγαίνουν στα ασφαλιστικά ταμεία ως όφειλαν πήγαιναν στις τσέπες των κεφαλαιοκρατών του Τύπου και όχι μόνο.

Υπάρχει εδώ και χρόνια μια θεωρία που αναπτύσσονταν έντεχνα και που έλεγε ότι οι δημοσιογράφοι αποτελούν μια καλά αμειβόμενη ελίτ, και απολαμβάνει ξεχωριστά προνόμια σε σχέση με άλλους εργαζόμενους.

Αυτό εν μέρει είναι αλήθεια και αφορά ένα μικρό μόνο μέρος μεγαλοδημοσιογράφων που όλοι ξέρουμε ποιοί είναι και τι ρόλο παίζουν στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων,προπαγανδίζοντας πότε την μία κυβέρνηση και πότε την άλλη, ανάλογα με το σε ποιά είχε το μεγαλύτερο συμφέρον το αφεντικό τους.

Για το υπόλοιπο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του δημοσιογραφικού κόσμου ,δεν ίσχυετίποτα περισσότερο από τις κατακτήσεις που έρχονταν από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που με αγώνες πετύχαιναν μέσα από τις συνδικαλιστικές του ενώσεις.

Στο ασφυκτικό τοπίο που περιγράφεται πιο πάνω δεν μπορεί κανείς παρά να δει και τις ευθύνες των ηγεσιών των συνδικαλιστικών παρατάξεων του δημοσιογραφικού κόσμου, που -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- βάζανε φρένο ή και μετατοπίζανε το κέντρο βάρους από τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου.

Εν ολίγοις. θα έβγαινε αβίαστα το συμπέρασμα, ότι το εργασιακό τοπίο για τους εργαζόμενους του Τύπου, θα γίνει ακόμη χειρότερο τώρα που καταργείται ο ένας και μοναδικός ασφαλιστικός πόρος γι’ αυτούς.

Τα μεροκάματα πείνας, το μπλοκάκι, τα μαύρα χρήματα, η αλματώδης αύξηση της ανεργίας άρα και η ευκολότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων στα ΜΜΕ πλήττει όχι μόνο δικαιώματα αλλά και αυτήν την ίδια την ενημέρωση.

Η κυβέρνηση. με δυο λόγια, καταργεί μαζί με τα άλλα εργασιακά δικαιώματα άλλο ένα κι αυτό πρέπει να μας παρακινήσει να αγωνιστούμε όλοι μαζί σε ένα πλατύτερο, μαζικότερο και ταξικά προσανατολισμένο λαϊκό κίνημα, χωρίς διαχωριστικές γραμμές στη βάση των κοινών προβλημάτων της κοινωνίας και του λαού.

[1] Ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) είναι επικουρικό και ιατροφαρμακευτικό ταμείο των δημοσιογράφων

[2] Το ΕΤΑΠ ΜΜΕ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) είναι το ταμείο κύριας συνταξιοδότησης των δημοσιογράφων

ergatikosagwnas.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading