ΕΛΛΑΔΑ

Τα χρυσά επαγγέλματα της κρίσης

Την ώρα που η οικονομική κρίση επηρεάζει τόσο τις τσέπες όσο και τον τρόπο ζωής των Ελλήνων, υπάρχουν κάποιοι που κάνουν χρυσές δουλειές, αφού η κρίση όχι μόνο δεν τους άγγιξε αλλά, όπως φαίνεται, αύξησε και την πελατεία τους.


Πρώτοι και καλύτεροι στη λίστα αυτών των λίγων τυχερών βρίσκονται οι ψυχολόγοι και οι δερματολόγοι, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βλέπουν τη λίστα με το πελατολόγιό τους να… μακραίνει. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα έχει προκαλέσει άγχος κυρίως στους νέους ανθρώπους, που προσπαθούν να ορθοποδήσουν και να βάλουν θεμέλια για το μέλλον τους. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξηθεί τόσο το ποσοστό της κατάθλιψης όσο και των ψυχοσωματικών παθήσεων που προκαλούνται από το στρες.

ΣΤΡΕΣ, ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ… ΞΥΛΟ

«Είναι γεγονός πως το τελευταίο διάστημα στα ιδιωτικά και τα δημόσια ιατρεία έχει παρατηρηθεί αύξηση της επισκεψιμότητας. Πρόκειται για μια σοβαρή ένδειξη της επικρατούσας κοινωνικής κατάστασης, αφού τα περισσότερα περιστατικά που εξετάζουμε καθημερινά έχουν να κάνουν με κατάθλιψη ή ενδοοικογενειακή βία, τα οποία απορρέουν από το στρες που έχει προκαλέσει η οικονομική δυσκολία στη χώρα μας και κατά συνέπεια στον καθένα από εμάς ξεχωριστά» δηλώνει ο ψυχολόγος κύριος Σούρας και τονίζει: «Θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψιν ότι έρευνα, την οποία διεξήγαγε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, έδειξε πως το πρώτο εξάμηνο του περασμένου χρόνου παρατηρήθηκε αύξηση της νεανικής κατάθλιψης σε ποσοστό 20% – 25%, των αγχωδών διαταραχών σε ποσοστό 15% και επανεμφάνιση του ξύλου στους εφήβους από τους γονείς. Ολα αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την οικονομική κρίση, αφού το άγχος γεννά διάφορες διαταραχές, αλλά και βία».


ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ <
Το ίδιο αυξημένες εμφανίζονται να είναι και οι επισκέψεις των ασθενών στους δερματολόγους, αφού τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι παρουσιάζουν δερματικές παθήσεις που οφείλονται σε ψυχοσωματικά αίτια. Από τις πιο συχνές δερματικές παθήσεις είναι η πιτυρίαση και η ψωρίαση.


«Ερχονται στο ιατρείο άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας που εμφανίζουν διάφορες δερματικές παθήσεις, όπως πιτυρίαση, ψωρίαση ή λειχήνες, που δεν οφείλονται σε παθολογικά αίτια αλλά σε διαφόρους παράγοντες που προκαλούν στρες, το οποίο ξεσπά επάνω στο σώμα. Αυτές οι ενδείξεις δεν είναι απλές, καθώς η χορήγηση φαρμάκων σίγουρα βοηθά στην εξομάλυνση των συμπτωμάτων, ωστόσο σε αυτές τις περιπτώσεις αυτό που μετράει κυρίως είναι να καταφέρει ο ασθενής να ξεπεράσει το άγχος που τον διακατέχει» εξηγεί η δερματολόγος κυρία Τάνια Δελικάρη.

«Πώς να μείνουμε ήρεμοι, όταν τα έξοδα τρέχουν και οι μισθοί μειώνονται; Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει. Η σύζυγός μου είναι δημόσιος υπάλληλος και της έχουν κόψει ένα σωρό χρήματα» λέει αγανακτισμένος ο κύριος Νίκος Ζαβαλάρης.

ΟΙ ΕΞΟΔΟΙ, ΚΟΜΜΕΝΕΣ

Εκτός όμως από τους γιατρούς, ωφελημένοι από την κρίση φαίνεται να είναι και οι επιχειρηματίες που διατηρούν καταστήματα γρήγορου φαγητού, όπως σουβλατζίδικα και πιτσαρίες, καθώς και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ενοικίασης DVD, αφού πλέον οι περισσότεροι Ελληνες έχουν κόψει τις βραδινές εξόδους και τις έχουν αντικαταστήσει με συναθροίσεις σε φιλικά σπίτια.


«Είναι γεγονός πως τον τελευταίο χρόνο τα take-away δουλεύουν αρκετά καλά. Δεν προλαβαίνουμε να στέλνουμε παραγγελιές με τα μηχανάκια. Ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα έχει παρατηρηθεί αύξηση της τάξεως του 50%, αφού οι περισσότεροι προτιμούν να μαζεύονται με παρέες στα σπίτια τους και να τρώνε, από το να βγούνε έξω για ποτό» λέει ο κύριος Ακης Κουκουλάκης, ιδιοκτήτης κινέζικου εστιατόριου στο Νέο Ηράκλειο.

«Πλέον, δεν βγαίνουμε έξω. Τα Σαββατοκύριακα μαζευόμαστε οι φίλοι, παίρνουμε δύο μπουκάλια κρασί, μαγειρεύουν οι γυναίκες μας και αράζουμε στο σπίτι» δηλώνει ο κύριος Κωνσταντίνος Λαγούρης.

Την άποψή του συμμερίζεται και η κυρία Γιώτα Ευαγγελίου: «Δεν έχουμε χρήματα για περιττές πολυτέλειες, οπότε τη βγάζουμε με σουβλάκι ή πίτσα και DVD στο σπίτι».

Αύξηση σε σχέση με την περσινή σεζόν παρουσιάζει και η κίνηση στα καταστήματα ενοικίασης DVD. «Υπάρχει μια σχετική αύξηση στο πελατολόγιο, ωστόσο ο κόσμος προσέχει να κάνει άμεσα τις επιστροφές, προκειμένου να μην υπάρχει μεγαλύτερη χρέωση, ενώ δεν παίρνουν περισσότερα από δύο DVDs» σημειώνει ιδιοκτήτρια καταστήματος και τονίζει: «Βέβαια, η αύξηση μπορεί να οφείλεται στο ότι αρκετά καταστήματα με DVD έχουν κλείσει».

Είναι γεγονός πως τα νυχτερινά μαγαζιά και τα εστιατόρια έχουν παρουσιάσει πτώση στον τζίρο τους και αυτό οφείλεται τόσο στις άδειες τσέπες όσο και στην κακή ψυχολογία των Ελλήνων. Πλέον, οι περισσότεροι έχουν βρει ως εναλλακτικό τρόπο ψυχαγωγίας και διασκέδασης τη συγκέντρωση της παρέας σε φιλικά σπίτια ή προτιμούν να περάσουν τα σαββατόβραδο στον καναπέ τρώγοντας σουβλάκια και παρακολουθώντας ταινίες στο DVD.

»Δεν έχουμε λεφτά για μπουζούκια και κλαμπ. Προσωπικά, εδώ και μερικούς μήνες είμαι άνεργη, οπότε καταλαβαίνετε πως, εκτός του ότι σκέφτομαι τα χρήματα, δεν έχω και διάθεση για έξω. Τις περισσότερες φορές μένουμε με τις φίλες μου στο σπίτι, μαγειρεύουμε, παίζουμε κανένα επιτραπέζιο παιχνίδι και έτσι περνάει η ώρα» λέει η Μαριάννα Δένδη.

Την άποψή της συμμερίζεται και η Γιώτα Ευαγγελίου, η οποία ψηφίζει σουβλάκι, πίτσα και καναπέ: «Το έξω έχει γίνει πια είδος πολυτελείας. Τις περισσότερες φορές, μαζευόμαστε σε φιλικά σπίτια, παραγγέλνουμε πίτσες και βλέπουμε ταινίες».

ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ SECURITY

«Η δουλειά μας έχει αυξηθεί έως και 50%»
Εκτός από την οικονομική κρίση, η εγκληματικότητα είναι ακόμη ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που έχει επηρεάσει την καθημερινότητα, αφού όλο και πιο συχνά σημειώνεται διαρρήξεις, κλοπές και επιθέσεις σε ανυποψίαστους πολίτες έστω και για λίγα μόνον ευρώ. «Φοβόμαστε. Δεν τολμάμε να ανοίξουμε τις πόρτες μας πια. Να, προχθές, εδώ στον πεζόδρομο, επιτέθηκαν σε μια κοπέλα και της πήραν την τυρόπιτα μέσα από το στόμα» δηλώνει η κυρία Κική Γιαμπούση.


Οι εταιρείες security έχουν δει τις δουλειές τους να εκτοξεύονται, αφού όλο και περισσότεροι ζητάνε να τοποθετήσουν συστήματα ασφαλείας στα σπίτια και στις επιχειρήσεις τους. «Η δουλειά έχει αυξηθεί αρκετά. Θα έλεγα σε ποσοστό 50%» δηλώνει στην «Εspresso της Κυριακής» ο κύριος Ακης Αργυρίου, ιδιοκτήτης δύο εταιρειών security, και εξηγεί:

«Μας αναθέτουν την τοποθέτηση συναγερμού στο σπίτι, στην επιχείρηση ή στο αυτοκίνητο, φυλάξεις, κάμερες, ακόμη και συνοδεία συνταξιούχων, όταν πάνε να πάρουν τη σύνταξή τους. Πολλοί ζητάνε τοποθέτηση συστημάτων εντοπισμού σε περίπτωση κλοπής αυτοκινήτου ή σε περίπτωση απαγωγής ανθρώπου» λέει ο κύριος Αργυρίου, ενώ σημειώνει πως μπορεί οι δουλειές να πηγαίνουνε καλά, ωστόσο σπάνια πλέον οι πελάτες πληρώνουν με μετρητά. «Οι περισσότεροι, ακόμη και μεγάλοι επιχειρηματίες, μας εξοφλούν είτε με κάρτες είτε με επιταγές που λήγουν μετά από αρκετούς μήνες».

ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
espressonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button