Τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής δημοσκόπησης με κριτήρια ψήφου.
Σημαντικά συμπεράσματα εξάγονται από την τρίτη κατά σειρά Ανοικτή Ψηφοφορία κατά την προεκλογική περίοδο που διεξήχθη από την zougla.gr.
Η μέτρηση των τάσεων της κοινής γνώμης ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Απριλίου και πραγματοποιήθηκε σε δύο σκέλη.
Το πρώτο σκέλος του οποίου τα αποτελέσματα δημοσιεύονται αφορά την μέτρηση με δείγμα 1089 ψηφοφόρων χρηστών του Διαδικτύου, που εντάσσονται στην Τράπεζα Δεδομένων της ηλεκτρονικής εφημερίδας, συμμετέχοντας εθελοντικά σε αυτήν την δεξαμενή που αποτελείται από 8.000 άτομα.
Το δεύτερο σκέλος της έρευνας αφορά εκείνους τους χρήστες του διαδικτύου που ελεύθερα εισήλθαν στην zougla.gr και ψήφισαν απαντώντας στο ερωτηματολόγιο. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα δημοσιευθούν εντός των επομένων ωρών.
Τα αποτελέσματα της μέτρησης σε δείγμα 1089 ατόμων
Απαντώντας στην πρώτη ερώτηση της Ανοικτής Ψηφοφορίας οι πολίτες ξεκαθαρίζουν για μία ακόμη φορά πως αυτό που θα επιθυμούσαν την επομένη των εκλογών θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης από δύο ή περισσότερα κόμματα. Η προτίμηση αυτή προηγείται με απόλυτη πλειοψηφία και με ποσοστό που φθάνει το 63%. Μόνον το 33% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών όπως καταδεικνύει και το γράφημα που ακολουθεί.
Παραμένοντας στην ίδια ενότητα ερωτήσεων οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να προσδιορίσουν τον συνδυασμό κομμάτων που κατά τη γνώμη τους θα ήταν ο καλύτερος για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο πίνακας που ακολουθεί ταξινομεί αυτές τις επιλογές.
Έτσι λοιπόν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων και με ποσοστό της τάξης του 16,9% έρχεται ο συνδυασμός Ανεξάρτητοι Έλληνες – ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μία ετερόκλητη πολιτικά συγκυβέρνηση ενός κόμματος που προέρχεται από τα σπλάχνα της Δεξιάς και καθορίζεται από τα στοιχεία της ιστορικής Λαϊκής Δεξιάς και ενός κόμματος που ανήκει παραδοσιακά στην Αριστερά. Κοινό τους σημείο η αντιμνημονιακή τους στάση. Ήδη έχουν σχολιαστεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα διάφορες κινήσεις, ιδιαίτερα εκ μέρους του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άφηνε την Πέμπτη το βράδυ να εννοηθεί πως η όποια στήριξη κυβερνητικού σχήματος στο οποίο θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, εκ μέρους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, θα ήταν αποδεκτή.
Στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων έρχεται ο ακραιφνής αριστερός συνδυασμός ο οποίος προβλέπει συγκυβέρνηση μεταξύ του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στην τρίτη θέση έρχεται το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας ενώ μόλις στην τέταρτη θέση των προτιμήσεων ανιχνεύεται ο συνδυασμός συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – Ανεξάρτητοι Έλληνες. Αρχίζει δηλαδή και εγκαθίσταται στο συλλογικό υποσυνείδητο η διαφορά μεταξύ δύο ομογάλακτων πολιτικών δομών, η διαφορά ωστόσο των οποίων αφορά το μείζον ζήτημα του Μνημονίου.
Ικανότερος για να διοικήσει την χώρα
Στον πίνακα που ακολουθεί οι χρήστες του διαδικτύου επιλέγουν τα πρόσωπα που κατά την γνώμη τους είναι ικανά για να κυβερνήσουν την χώρα υπό τις παρούσες συνθήκες.
Προηγείται ο Πάνος Καμμένος με 14,5% ακολουθούμενος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και στην συνέχεια, στην τρίτη θέση, τον Αντώνη Σαμαρά. Πολύ ισχνά ποσοστά λαμβάνουν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Ο σημερινός πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος λαμβάνει ένα 5,7% των προτιμήσεων και προηγείται πολιτικών προσωπικοτήτων όπως της Αλέκας Παπαρήγα ή της Ντόρας Μπακογιάννη ή του Γιώργου Καρατζαφέρη ο οποίος περιορίζεται στο εξαιρετικά ασθενικό ποσοστό του 1,2%.
Αξίζει να σημειωθεί το κατά αναλογία υψηλό ποσοστό που λαμβάνει ο αρχηγός της Ακροδεξιάς Οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», Ν. Μιχαλολιάκος, ένα 4,5% , ποσοστό που καταδεικνύει την επιρροή της Ακροδεξιάς στη δεξαμενή των ψηφοφόρων.
Παράσταση Νίκης
Οι ψηφοφόροι αυθόρμητα απαντώντας και με βάση τα ακούσματα και τα ερεθίσματα που έχουν, υποστηρίζουν σε ένα μεγάλο ποσοστό πως η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές αν αυτές διεξάγονταν αυτήν την Κυριακή. Είναι η λεγόμενη παράσταση νίκης.
Με ένα 52,1% οι συμμετέχοντες στην Ανοικτή Ψηφοφορία θεωρούν πώς η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Με ένα ποσοστό της τάξης του 10,1% θεωρούν πως πρώτο κόμμα θα είναι αυτό του Πάνου Καμμένου, ενώ μόλις το 6,5% καταλήγει πώς το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές.
Αποχή – Συμμετοχή στις εκλογές
Επιβεβαιώνεται η άποψη πως σε αυτές τις εκλογές οι μετακινούμενοι ψηφοφόροι κατά κύριο λόγο έχουν επιλέξει να συμμετέχουν και μάλιστα μαζικά στην εκλογική διαδικασία. Ο πίνακας που ακολουθεί δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για τις προθέσεις των ψηφοφόρων.
Το συντριπτικό ποσοστό των πολιτών, ένα 88,6% δηλαδή, έχει αποφασίσει να προσέλθει στις κάλπες. Το 7,8% δηλώνει αναποφάσιστο ενώ μόλις το 3,6 % δηλώνει πως θα απέχει.
Κριτήρια επιλογής
Στην επόμενη ερώτηση οι συμμετέχοντες στην μέτρηση της zougla.gr κλήθηκαν να τοποθετηθούν έναντι των κριτηρίων βάσει των οποίων θα επιλέξουν το κόμμα που θα ψηφίσουν στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Σύμφωνα με το γράφημα που ακολουθεί, το 55% των ψηφοφόρων επιθυμεί παραμονή στο Ευρώ και την Ευρωζώνη αλλά υπό τον όρο της αναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου. Μόνον το 9% επιθυμεί αποχώρηση από το Ευρώ, ενώ το 20% τάσσεται υπέρ της άνευ όρων παραμονής στο ευρωπαϊκό νόμισμα και την ΟΝΕ.
Εντύπωση προκαλεί το ποσοστό της τάξης του 14% το οποίο αναφέρεται σε ένα «άλλο σκεπτικό», που δεν έχει σχέση με τα τρία κυρίαρχα σκεπτικά που προαναφέρθηκαν.
Αντιμνημονιακοί κατά Μνημονιακών
Μοιρασμένη φαίνεται να είναι η ελληνική κοινωνία ως προς το επιπρόσθετο κριτήριο που αφορά την μνημονιακή ή την αντιμνημονιακή στάση των πολιτικών κομμάτων.
Έτσι λοιπόν το 43% εξαρτά την εκλογική του συμπεριφορά από το εάν το κόμματα έχουν ταχθεί κατά του Μνημονίου.
Το 12%, ένα πολύ περιορισμένο ποσοστό, εξαρτά την τελική επιλογή του στη κάλπη από την μνημονιακή στάση των κομμάτων ενώ ένα εντυπωσιακό 45% δεν εξαρτά την τελική εκλογική του επιλογή από το εάν τα κόμματα έχουν ταχθεί υπέρ ή κατά του Μνημονίου.
Τεχνοκράτες ή πολιτικοί;
Μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη και ως προς το εάν θα έπρεπε να τεθεί επικεφαλής ενός σχήματος συγκυβέρνησης ένας τεχνοκράτης ή ένας πολιτικός.
Το 51% των ψηφοφόρων επιθυμεί πολιτικό πρόσωπο ως πρωθυπουργό ενώ το 46% τάσσεται υπέρ της τοποθέτησης τεχνοκράτη στοπ Μαξίμου.
Πρόθεση ψήφου
Πρώτο κόμμα κατά τους συμμετέχοντες στην μέτρηση της zougla.gr είναι αυτό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων με 18,9% σημειώνοντας νέα άνοδο σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης παρατίθεται παρακάτω ο συγκριτικός πίνακας μεταξύ των τριών τελευταίων μετρήσεων, από τα τέλη Μαρτίου έως και σήμερα όπου καταγράφεται η εναλλαγή των ποσοστών των κομμάτων.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη μέτρηση το μεν κόμμα του Πάνου Καμμένου ανέρχεται από το 16,8% στο 18,9% αυξάνοντας την επιρροή του στο εκλογικό σώμα εντυπωσιακά ενώ παράλληλα, μεγάλη αύξηση του ποσοστού του πετυχαίνει το ΠΑΣΟΚ το οποίο από 11.1% λαμβάνει 14,3%.
Το εντυπωσιακότερο ωστόσο εύρημα αυτής της Ανοικτής Ψηφοφορίας είναι η περεταίρω καθίζηση της Νέας Δημοκρατίας η οποία είναι τρίτο κόμμα με 11% σημειώνοντας περεταίρω πτώση.
Το ΚΚΕ βλέπει τις δυνάμεις του να συρρικνώνονται και φθάνει το 5,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ κυριαρχεί στην Αριστερά με 11% και είναι και αυτός στην τρίτη θέση με την Νέα Δημοκρατία, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά 7,1% διεκδικεί με αξιώσεις μία καλή παρουσία στο Κοινοβούλιο. Εντός Κοινοβουλίου και η Χρυσή Αυγή με 6,9% της οποίας η πορεία είναι καθοδική σε σχέση με τις τρείς προηγούμενες μετρήσεις.
Εκτός Βουλής τα κόμματα του ΛΑΟΣ, της Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, της Δράσης του Στέφανου Μάνου, της Κοινωνικής Συμφωνίας των Κατσέλη – Καστανίδη. Ανιχνεύεται πάντως το κόμμα της Αριστεράς ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α με 1,1% ενώ οι Οικολόγοι – Πράσινοι αγωνίζονται για την είσοδο τους στη Βουλή πετυχαίνοντας ένα 2.3%.
Συσπειρώσεις
Τα δύο διαγράμματα που ακολουθούν ανιχνεύουν τις διαρροές από τα δύο κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία.
Η συσπείρωση του σκληρού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί δέκα ημέρες πριν από τις εκλογές να είναι εξαιρετικά χαμηλός, στο 29,4% με απώλειες, αν όχι αιμορραγία, προς την Δημοκρατική Αριστερά με μετακινούμενες ψήφους της τάξης του 15,6%. Μεγάλη απώλεια παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ και ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ αφού ένα 14,8% των ψηφοφόρων του μετακινούνται προς το κόμμα της Αριστεράς.
Ένα 11,2% μεταβαίνει προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα 4,8% προς το ΚΚΕ αλλά και ένα 3,7% προς την Χρυσή Αυγή, στοιχείο αξιοσημείωτο.
Περίπου την ίδια συσπείρωση με το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει και η Νέα Δημοκρατία. Ο ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 29,6%, στοιχείο πρωτόγνωρο (όπως και για το ΠΑΣΟΚ) για κόμμα εξουσίας.
Οι διαρροές – αιμορραγία της ΝΔ προσδιορίζονται ως εξής: Χέουσα πληγή αποτελεί η μετακίνηση του 30,3% των ψηφοφόρων της προς του Ανεξάρτητους Έλληνες. Η δεύτερη αιμορραγία αφορά την μετακίνηση του 11,2% των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων προς την Ακροδεξιά και την Χρυσή Αυγή. Το 2,9% εξακολουθεί νε μετακινείται προς την Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη.
Ταυτότητα Έρευνας
Η μέτρηση των τάσεων της κοινής γνώμης τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζει ηzougla.gr διεξήχθη την 25η Απριλίου έως την 27η του ιδίου μηνός. Στην έρευνα αυτή ψήφισαν 1089 χρήστες του διαδικτύου άνω των 18 ετών, οι οποίοι εθελοντικά συμμετέχουν στην Βάση Δεδομένων της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας και συμπεριλαμβάνονται σε ένα δείγμα 8.000 ατόμων. Την μέτρηση επεξεργάστηκε και στάθμισε η επιστημονική ομάδα η οποία συνεργάζεται με τη zougla.gr.
πηγη