ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΕΛΛΑΔΑΜΝΗΜΟΝΙΟ

Στοιχεία – σοκ! Πάνω από 900.000 νοικοκυριά βρίσκονται ένα βήμα πριν το όριο φτώχειας

Περισσότεροι από ένας στους πέντε πολίτες ζούν κοντά ή χαμηλότερα από τα όρια της φτώχειας ενώ ποσοστό υψηλότερο του 50% δηλώνει αδυναμία να καλύψει τους λογαριασμούς του, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2011.

 

Σύμφωνα με αυτά, το 21,4% του πληθυσμού της Ελλάδας ζει με ετήσιοεισόδημα χαμηλότερο των 6.591 ευρώ, πουαποτελούν και το “κατώφλι” της φτώχειας. Πρόκειται για το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., μετά την Βουλγαρία, τηΡουμανία και την Ισπανία.

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, σε κίνδυνο φτώχειας ανά την Ελλάδα βρίσκονται 901.194 νοικοκυριά με 2.341.400 μέλη.

Επίσης,ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες συνολικά το έτος ανέρχεται σε 837.300 άτομα, ενώ στο προηγούμενο έτος (2010) ανερχόταν σε 544.800 άτομα!

Αν και οι εργαζόμενοι απειλούνται σαφώς λιγότερο από τη φτώχεια σε σχέση με τους ανέργους, υψηλό εμφανίζεται και το ποσοστό εργαζόμενων που κινδυνεύουν, καθώς διαμορφώνεται στο 11,9% (άνδρες 13,2% και γυναίκες 10,1%).

Ένας στους πέντε δήλωσε ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης του σπιτιού του, ενώ ένας στους τρεις καθυστερεί την πληρωμή ενοικίων, στεγαστικών δανείων και πιστωτικών καρτών.

Ποσοστό μεγαλύτερο του 50% υπογράμμισε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει οικονομικά διακοπές μιας εβδομάδας.

Οι ευάλωτες ομάδες

Ιδιαίτερα ευάλωτες είναι ηλικιακές ομάδες έως 17 ετών και άνω των 65, με το ποσοστό των παιδιών που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας να διαμορφώνεται στο 23,7% ενώ στο 23,6% υπολογίζεται το ποσοστό για τους ηλικιωμένους. Και τα δυο ποσοστά εμφανίζονται αυξημένα σε σχέση με το 2010 πλέον των 2,5 μονάδων.

O πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια είναι κυρίως:

– Άνδρες άνεργοι (48,4%)
– Μονογονεϊκά νοικοκυριά με, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί (43,2%)
– Λοιποί μη οικονομικά ενεργοί (εκτός συνταξιούχων (30,0%)
– Νοικοκυριά με έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (29,7%)
– Μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος θήλυ (25,8%)
– Παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (23,7%)
Euro2day.gr

Πηγή:olympia.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading