ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΕΛΛΑΔΑΖΩΗΜΝΗΜΟΝΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 360€ πάνε όλες οι συντάξεις

d2c94f18bec6a858c1df8274c0123ad6_XL ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ για εκατομμύρια ασφαλισμένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκπέμπει η Kontranews, αποκαλύπτοντας το ληστρικό σχέδιο των ξένων τοκογλύφων για τις συντάξεις.
Οι υπογραφές που έπεσαν στα διάφορα μνημόνια, έχουν προδιαγράψει ένα καταστροφικό μέλλον βουλγαροποίησης των κύριων και επικουρικών συντάξεων, που αφορά όλους τους Έλληνες, που είχαν την ατυχία να δουλέψουν σκληρά στη ζωή τους και ήλπιζαν ότι κάποια στιγμή θα μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Υπολόγισαν όμως, χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ και τους υποτακτικούς της, οι οποίοι με όχημα τα δανεικά και τα γνωστά εκβιαστικά διλήμματα, πέτυχαν να καταστρέψουν και τις συντάξεις και να σμπαραλιάσουν κάθε μορφή κοινωνικής πρόνοιας.
Το μέγεθος της καταστροφής είναι ανυπολόγιστο καθώς το κράτος από την 1-1-2015 θα εγγυάται μόνο 360 ευρώ για την εθνική σύνταξη, ποσό με το οποίο όσοι βγουν στη σύνταξη θα πρέπει να ικανοποιούν όλες τους ανάγκες. Η ληστρική λαίλαπα της μνημονιακής πολιτικής συνοδεύεται μάλιστα με ένα άγριο παιχνίδι θανάτου, που βάζει τον άτυχο ασφαλισμένο, να αποφασίσει το ύψος της επικουρικής του σύνταξης ανάλογα, με το αν επιθυμεί μετά το τέλος της ζωής του τα χρήματα να πάνε στη γυναίκα και τα παιδιά του.
Αυτό το μακάβριο δίλημμα, που ξεπερνά σε ξετσιπωσιά οτιδήποτε είχε γνωρίσει στο παρελθόν η χώρα, συνοδεύεται και με τη λεγόμενη ρήτρα περιουσίας που ούτε λίγο ούτε πολύ, συναρτά τα 360 ψωροευρώ της βασικής σύνταξης με την ακίνητη περιουσία του συνταξιούχου.
Επειδή όμως το θέμα των κύριων και επικουρικών συντάξεων είναι πολύ σοβαρό και αφορά άμεσα τη ζωή όλων μας, απευθυνθήκαμε στον κατεξοχήν ειδικό, τον καθηγητή Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος το έχει μελετήσει σε βάθος και είναι ίσως ο μοναδικός Έλληνας εργατολόγος που μπορεί να μας ενημερώσει έγκυρα και να μας διαφωτίσει για το τι μας περιμένει από εδώ και πέρα.
Το αρθρο του Αλεξη Μητροπουλου:
«Βασική» σύνταξη για όλους
Όπως έχουμε έγκαιρα προαναγγείλει, γραπτώς και προφορικώς, η χώρα διέρχεται από τον «προθάλαμο» του Μνημονίου στην «κυρίως αίθουσα», όπου η κοινωνική επιδείνωση θα είναι πλέον ραγδαία και απροσμέτρητη.
Ο νέος γύρος των μέτρων αναμένεται να είναι ο σκληρότερος για τον λαό μας. Οι δανειστές, σε συνεργασία με την τροϊκανή κυβέρνηση, θα επιχειρήσουν να διασφαλίσουν τα χρήματά τους. Η δυνατότητα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της χώρας, ακόμη και χωρίς δικαστική απόφαση (σελ. 360 ν. 4111/2013), αποθρασύνει περαιτέρω τους δανειστές.
Εν πρώτοις, εκθέτουμε τα μέλλοντα να συμβούν στο κοινωνικό ζήτημα και ειδικότερα με τις συντάξεις.
Με τον ν. 3845/2010 (α’ Μνημόνιο-Παράρτημα ΙΙΙ «Προϋποθέσεις διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»), καταργήθηκε ουσιαστικά η σύνταξη που στηρίζεται στις εισφορές και στο κράτος, που -κατά το Σύνταγμα- εγγυάται το ύψος της. Θεσπίστηκε η «ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για όλους πάνω από 65 ετών υπολογισμένη με βάση τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης». Πολλοί δεν κατάλαβαν πού οδηγούσε ο νέος αυτός ορισμός της σύνταξης από τον πρώιμο τροϊκανό νομοθέτη!
Επακολούθησε ο ν. 3863/2010 (άρθρο 37) που δεν άφηνε καμία αμφιβολία ότι στόχος της Τριαρχίας των δανειστών ήταν η κατάργηση του θεσμού της σύνταξης, όπως λειτούργησε πάνω από έναν αιώνα και όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αφού όριζε ξεκάθαρα ότι «Από 1-1-2015 το κράτος αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΝΑΤ, πλην των ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του συστήματος ασφάλισης προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδας. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε οργανισμούς ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων και των ποσών που καταβάλλονται. …».
Τέλος στον ν. 4046/2012 (β’ Μνημόνιο-σελ. 699 του ΦΕΚ) ορίστηκαν και οι δαπάνες για τις συντάξεις και πιο συγκεκριμένα «…Ξεκινήσαμε μεταρρυθμίσεις για να περιορίσουμε την προβλεπόμενη αύξηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη κάτω των 2 1/2 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ μέχρι το 2060…». Θεσπίστηκε συνεπώς η βασική σύνταξη για όλους με ασφάλιση πάνω από 35 χρόνια θα είναι 360 ευρώ και με λιγότερα χρόνια θα είναι ποσοστό επί των 360€ και μόνο για αυτό το ποσό θα υπάρχει εγγύηση του κράτους. Αποσυσχετίστηκε η χρηματοδότηση από την ενίσχυση των συντάξεων. Εγκαταλείφθηκε η συνταγματική πρόνοια για σύνταξη που επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση, δηλαδή πάνω από το όριο της φτώχειας. Βαδίζουμε, επομένως, ολοταχώς στη «βουλγαροποίηση» των συντάξεων, σύμφωνα με τη σχετική ρήτρα που ψηφίστηκε με τον ίδιο νόμο (σελ.713)!
Εξάλλου, κυβέρνηση και τρόικα οδηγούν σε κραχ τα Ταμεία. Συμφώνησαν στην «επιδοματοποίηση» της σύνταξης από 1-1-2015. Το κράτος θα εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη. Αντί για τις εισφορές και τα χρόνια ασφάλισης, θα υπολογίζεται μόνο το ύψος των περιουσιακών στοιχείων του συνταξιούχου!
Η Τριαρχία των δανειστών απαίτησε -και η μνημονιακή κυβέρνηση αποδέχθηκε- εφεξής οι κύριες συντάξεις να καταβάλλονται με «ρήτρα περιουσίας», δηλαδή σε συνάρτηση με το αν ο συνταξιούχος έχει ή όχι ιδιοκτησία.
Για τις επικουρικές συντάξεις συμφώνησαν να καταβάλλονται με «ρήτρα θανάτου», δηλαδή σε συνάρτηση με το αν ο συνταξιούχος επιθυμεί, μετά τον θάνατό του, η σύνταξη να περάσει στη σύζυγο ή στα τέκνα (ν. 4052/2012, άρθρο 42).
Η «επιδοματοποίηση» της σύνταξης στο όριο της φτώχειας, ακόμη και γι’αυτόν που έχει πλήρη ασφαλιστικό βίο, είναι με τις μνημονιακές ρυθμίσεις προκαθορισμένη. Αν για τον υπολογισμό του γλίσχρου ποσού της λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω στοιχεία, τότε η σύνταξη που θα καταβάλλεται, θα ελαχιστοποιείται εφ’ όρου ζωής μέχρι του κατωτάτου ορίου.
Μετά το κούρεμα των αποθεματικών (PSI), τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 3 δις € από 1-1-2015, τις συνταξιοκτόνες και μισθοκτόνες συνέπειες του Μνημονίου, η κυβέρνηση με την Τρόικα αποφάσισαν οι Έλληνες συνταξιούχοι να λαμβάνουν για τους κόπους μιας ζωής μία σύνταξη-χαρτζιλίκι.
Το νέο αυτό σύστημα δεν πρέπει να υλοποιηθεί, αλλά να καταργηθεί άμεσα, ακόμη και ως πρόβλεψη στους σχετικούς νόμους. Οφείλουμε όλοι να εξασφαλίσουμε ένα σχέδιο μεσομακροπρόθεσμης επαναρτίωσης των αποθεματικών των Ταμείων με αίσθημα διαχρονικής δικαιοσύνης, που θα λαμβάνει υπόψη την κατά καιρούς αφαίμαξη (με διάφορους τρόπους) των κεφαλαίων τους μέχρις του μνημονιακού καταστροφικού «κουρέματος» των ομολόγων του δημοσίου χρέους που αναγκαστικά κατείχαν.
Προϋπόθεση όμως είναι η κατάργηση του Μνημονίου και των ασφαλιστικών νόμων που καταργούν τη σύνταξη με βάση τα γνωστά αναδιανεμητικά συστήματα και την καθιστούν ένα μικρό βοήθημα-«αντίδωρο», ανίκανο να συντηρήσει τους συνταξιούχους μας, που όλο και αυξάνονται με αλματώδη ρυθμό.
Επαφές μας μάλιστα με τους συνταξιούχους ναυτικούς της Χίου επιβεβαίωσαν ότι, τώρα που μπαίνουμε στο πιο βαθύ μνημονιακό σκοτάδι, οι ακρωτηριασμοί του κοινωνικού σώματος δεν έχουν τελειωμό. Πλην της γλίσχρας σύνταξης από το μαρτυρικό ΝΑΤ, πέρυσι δοκίμασαν και μιαν άλλη δυσάρεστη έκπληξη: καταργήθηκε η έκπτωση στην τιμή των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που είχαν οι θαλασσοδαρμένοι και απόμαχοι πλέον ναυτικοί μας! Φαίνεται παντελώς ανόητο, αλλά και αυτό συνέβη…
Με μεγάλη επίσης θλίψη έχουμε διαπιστώσει ότι όλοι σχεδόν οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών μας, εγκαταλελειμμένοι από την Ελληνική Πολιτεία και με διαρκώς συρρικνούμενες τις υπηρεσίες του Κοινωνικού Κράτους, προσφεύγουν στην αντίπερα ακτή τής πάλαι ποτέ Ιωνίας για να τύχουν ιατρικής, νοσοκομειακής και κοινωνικής περίθαλψης, ακόμη και για να γεννήσουν τα ελληνόπουλα παιδιά τους!!
Αυτή η κοινωνική και εθνική καταστροφή πρέπει αμέσως να σταματήσει!!
(*) Ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους – ΕΝΥΠΕΚΚ (amitropoulos@parliament.gr)
[www.kontranews.gr]

Στα 360€ πάνε όλες οι συντάξεις

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading