ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΔΙΕΘΝΗΕΛΛΑΔΑΜΝΗΜΟΝΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι τα σημαντικά κέρδη της ελληνικής κυβέρνησης από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους

2249315Ικανοποίηση επικρατούσε στο κυβερνητικό επιτελείο για την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup.

Η δημοσιονομική ευελιξία, με το «κούρεμα» του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και τα επόμενα χρόνια, αλλά και η διατήρηση «ζωντανής» της δέσμευσης των εταίρων του Νοεμβρίου του 2012, για την απομείωση του δημόσιου χρέους, είναι τα βασικά «κέρδη» της ελληνικής πλευράς από τη μαραθώνια διαπραγμάτευση των τελευταίων 20 ημερών.

Επιτεύχθηκε «πάγωμα» των μνημονικών μέτρων για αύξηση του ΦΠΑ και μείωση των συντάξεων, αλλά ως αντάλλαγμα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην ακυρώσει νόμους που δεν θα έχουν δημοσιονομικό κόστος ή θα επιβαρύνουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης εξήγησε πως η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αλλά αντίθετα θα ενισχύσει τα δημόσια έσοδα, ενώ η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων θα ενισχύσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Επίσης οι δόσεις των 7,2 δισ. που εκκρεμούν θα αποδεσμευτούν ανάλογα με την πορεία εφαρμογής των δεσμεύσεων και έπειτα από γνωμοδότηση των «θεσμών», δηλαδή της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Πρώτη και βασική υποχρέωση της κυβέρνησης είναι η υποβολή μέχρι τη Δευτέρα του καταλόγου των μεταρρυθμίσεων τις οποίες η κυβέρνηση δεσμεύεται να υλοποιήσει.

Ο κατάλογος θα υποβληθεί στους εταίρους, οι οποίοι θα κρίνουν εάν ανταποκρίνονται στην απόφαση του Eurogroup και εφόσον εγκριθεί η λίστα, τότε αμέσως ξεκινά η διαβούλευση κυβέρνησης και εταίρων για την εξειδίκευση και την εφαρμογή τους.

Στην περίπτωση που ο κατάλογος απορριφθεί, «θα έχουμε μπελάδες», όπως απάντησε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης στις δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Εάν η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στους ομολόγους τη Δευτέρα δεν γίνει αποδεκτή, τότε αυτή η συμφωνία δεν θα ισχύει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά και με κυβερνητικούς κύκλους, οι μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει η λίστα που θα υποβληθεί τη Δευτέρα θα αφορούν:

* Την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

* Την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης.

* Την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ακόμη θα περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα, όπως είναι π.χ. το κτηματολόγιο, που δεν έχουν πολιτικό κόστος.

Ο κ. Βαρουφάκης ήταν σαφής, πάντως, δηλώνοντας πως ο κατάλογος της Δευτέρας, δεν θα περιλαμβάνει ζητήματα όπως:

* Ασφαλιστικό.

* Εργασιακές σχέσεις.

Ο κ. Βαρουφάκης, εμφανώς ικανοποιημένος, δήλωσε ότι χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις Eurogroup για να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε πως «σήμερα δείξαμε ότι οι προσπάθειες εγκλωβισμού της νέας κυβέρνησης με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα απέτυχαν».

Σε ό,τι αφορά το χρέος, είπε πως οι εταίροι έχουν συμφωνήσει για μια διευθέτηση και «εμείς έχουμε προτείνει έναν έξυπνο τρόπο απομείωσης», με swaps κ.λπ., που έχει αποδοχή στους κόλπους των εταίρων, αλλά είναι κάτι που θα εξειδικευτεί σε συνεργασία μαζί τους.

Καταφέραμε να συνδυάσουμε τη λογική με την ιδεολογία, είπε, για να υπογραμμίσει ωστόσο ότι «δεν είναι η στιγμή να γιορτάσουμε παραπάνω, είναι ένα μικρό βήμα. Ακολουθεί ένα Σαββατοκύριακο δημιουργίας και χαράς».

Σχολιάζοντας τα επιμέρους σημεία της συμφωνίας, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως με αυτή «αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα, όπως τη μείωση των συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά».

Για τις συντάξεις διευκρίνισε μετά ότι αποτράπηκε η μείωσή τους για το προσεχές τετράμηνο, που διαρκεί η συμφωνία.

Επίσης, τόνισε πως απετράπη η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3%, εξηγώντας πως το ποσοστό θα προσδιοριστεί σε συνεργασία με τους εταίρους ανάλογα με τις συνθήκες της οικονομίας.

Ανέφερε επίσης πως θα ξεκινήσουμε διαπραγμάτευση για ένα νέο συμβόλαιο ανάπτυξης από τον Ιούλιο.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις είπε πως δεν έχουμε ιδεοληψίες, ενώ για την κατάσταση των τραπεζών ανέφερε ότι «μπορώ να διαβεβαιώσω τους Ελληνες καταθέτες ότι τα ΑΤΜ θα έχουν χρήματα», ενώ αναμένει και τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τα 10,9 δισ. ευρώ, που βρίσκονται στο ΤΧΣ, είπε πως θα παραμείνουν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, διευκρινίζοντας πως ποτέ δεν ζητήσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε για άλλο σκοπό.

Τόνισε επίσης πως υποστήκαμε τεράστιες πιέσεις από διαρροές και κύκλους που  δημιούργησαν πιέσεις στις τράπεζες και στους πολίτες, τόσο τις τελευταίες μέρες όσο και πριν από τις εκλογές, όταν η πρώην κυβέρνηση τρομοκρατούσε τους πολίτες για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε την εκλογική αναμέτρηση.

Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup εξέφρασαν χθες κυβερνητικοί κύκλοι, κάνοντας λόγο για μια πρώτη επιτυχία της διαπραγμάτευσης.

Προανήγγειλαν, μάλιστα, ότι οι πρώτες μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν αποτελούν κοινό τόπο μεταξύ Ελλάδας και εταίρων και περιλαμβάνουν την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ξεκαθάρισαν επίσης ότι αποτράπηκαν τα νέα υφεσιακά μέτρα που είχε δεσμευτεί να αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα» τόνισαν κυβερνητικές πηγές μετά τη θετική κατάληξη του χθεσινού έκτακτου Eurogroup και υπογράμμισαν ότι οι εκβιασμοί των τελευταίων εικοσιτετράωρων έπεσαν στο κενό.

«Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων, καθώς και των επόμενων εξελίξεων» συμπλήρωσαν και τόνισαν: «Διαπραγμάτευση είναι να δίνεις μάχες χωρίς να κάνεις πίσω από τη λαϊκή εντολή».

Σημείωσαν, μάλιστα, ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τη δική της δέσμη μεταρρυθμίσεων για το επόμενο ενδιάμεσο στάδιο, προτάσσοντας αυτές που αποτελούν κοινό έδαφος.

Υπογράμμισαν ακόμη ότι επιτεύχθηκε ο βασικός στρατηγικός σχεδιασμός για παροχή περισσότερου χρόνου (4 μήνες), στο πλαίσιο μιας ενδιάμεσης συμφωνίας, που θα δώσει δυνατότητα διαπραγμάτευσης.

«Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρώπη παίρνουν τον απαραίτητο χρόνο, ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την οριστική μετάβαση από την πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της κοινωνικής ανασφάλειας στην πολιτική της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης» συμπλήρωσαν και διαβεβαίωσαν:

Οι κυβερνητικοί κύκλοι άσκησαν, όμως, και σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, καταλογίζοντάς της ότι απεργάστηκε τον εγκλωβισμό της Ελλάδας σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια.

«Ανετράπη ο σχεδιασμός παγίδευσης της νέας ελληνικής κυβέρνησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Αποτράπηκαν τα υφεσιακά μέτρα με τα οποία είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση (mail Χαρδούβελη για περικοπές συντάξεων, αυξήσεις σε φόρους κ.λπ.), καθώς και οι δεσμεύσεις για υπέρογκα και εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα» ανέφεραν και πρόσθεσαν: «Τελείωσε το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικας, που έδινε εντολές και είχε καταστεί υπερεξουσία».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading