ΕΛΛΑΔΑ

Ο χάρτης με τα κοιτάσματα του πετρελαίου στο Αιγαίο

Στο χάρτη – τον πρώτο που κυκλοφόρησε ποτέ στο διαδίκτυο – φαίνονται οι περιοχές, που κατά την εκτίμησή μου έχουν πετρέλαιο. Ολες τους “κατά σύμπτωση” είναι μέσα στα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές Ελληνικών νησιών ή ανήκουν στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η περιοχή μέσα στο κόκκινο κύκλο, που έχει….
πολλά υποψήφια κοιτάσματα, ανήκει σε Ελληνική υφαλοκρηπίδα και είναι “κατά σύμπτωση” νότια του Καστελόριζου και νοτιοανατολικά της Ρόδου.
Στον κίτρινο κύκλο είναι η περιοχή με τα “χρυσά” κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου αλλά είναι σε μαγαλύτερο βάθος. Ειναι η περιοχή, για την οποία το Πίρι Ρέις έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τελευταία φορά που έκανε τις βόλτες του στο Αιγαίο – κατά τη γνώμη μετά από κρυφή συμφωνία με την Ελληνική κυβέρνηση.
Το φυσικό αέριο συνήθως εντοπίζεται στο πάνω μέρος τών κοιτασμάτων πετρελαίου. Αυτό σημαίνει, ότι όπου έχει ευρεθεί κοίτασμα αερίου στην ίδια περιοχή και λίγο πιό βαθειά υπάρχει πετρέλαιο.
To φυσικό αέριο που διυλίζεται από ένα κοίτασμα δεν είναι “καθαρό” αλλά μπορεί να “καθαριστεί” με τη βοήθεια ειδικών εργοστασίων καθαρισμού.
Σε αυτά τα εργοστάσια παράγεται:
· το φυσικό αέριο που μπορεί να μοιρασθεί στα σπίτια με ένα δίκτυο αγωγών (περιέχει κυρίως μεθάνιο και λίγο άζωτο), το υγραέριο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη κίνηση οχημάτων και για θέρμανση
· και το υγροποιημένο αέριο που μπορεί να μεταφερθεί υγροποιημένο αλλού με ειδικής κατασκευής πλοία.
Η χρήση σωστής τεχνολογίας διύλισης και καθαρισμού του φυσικού αερίου δεν δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον αλλά μη νομίζετε ότι αποτελεί πανάκεια. Οταν όμως μια χώρα το έχει σαν ορυκτό πλούτο και η Ελλάδα είναι μία από αυτές, πρέπει να το εκμεταλλευτεί σαν εναλλακτική μορφή ενέργειας. Σε καμμία περίπτωση όμως δεν πρέπει το φυσικό αέριο να διανέμεται ακαθάριστο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διότι αυτό είναι κακό για την υγεία, δηλητηριάζεται το περιβάλλον και η χώρα – αν κάτι αποκαλυφτεί – θα φάει μεγάλο πρόστιμο. Μου κάνει μάλιστα εντύπωση πως δεν έχει φάει ακόμη, δεδομένου ότι το ρωσικό πετρέλαιο δεν είναι καθαρό…

Στον παραπάνω χάρτη, παρατηρείστε ότι και η Τουρκία έχει πετρέλαιο κοντά στις ακτές της, στα Βόρεια της Κύπρου ή μέσα στο Βόσπορο, όπως και η Κύπρος στα νότιά της. Το ίδιο ισχύει και για το Ισδραήλ, το οποίο πρέπει να έχει αρκετό κοντά στα παράλιά του! Σε όλες τις περιπτώσεις η διύλιση αερίου είναι απλούστερη υπόθεση απο τη διύλιση πετρελαίου, που συνήθως είναι κάτω από αυτό.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading