ΕΛΛΑΔΑΤΡΙΦΥΛΙΑΥΓΕΙΑ

Δήμαρχος Κόλλιας: «Casus belli» η συγχώνευσή ή υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας”.

Μπόζος-Κόλλιας

 

«Casus belli» η συγχώνευσή του

«Casus belli», δηλαδή αφορμή πολέμου, αποτελεί στην Τριφυλία το ενδεχόμενο συγχώνευσης ή υποβάθμισης του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας! Μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, για τους πέντε διαφορετικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το σχέδιο συγχώνευσης νοσοκομείων, στην περιοχή είναι έκδηλη η ανησυχία (και ο φόβος) για το μέλλον του νοσοκομείου, κι αυτό, επειδή οι πέντε μορφές συγχωνεύσεων είναι οι εξής: συγχωνεύσεις δύο ή περισσότερων νοσοκομείων με κοινό διοικητή, συγχωνεύσεις δύο ή περισσότερων νοσοκομείων με κοινή διοίκηση, συγχωνεύσεις μονάδων εντός του ίδιου νοσοκομείου, συγχωνεύσεις κλινικών σε νοσοκομεία που βρίσκονται σε κοινή απόσταση και μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας.

Η πέμπτη μορφή, η μετατροπή του νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας, είναι αυτή που επιτείνει την ανησυχία, το φόβο και τον προβληματισμό τοπικών αρχών, φορέων και πολιτών.

Ωστόσο, αν και κατά το παρελθόν είχαν ακουστεί από ψίθυροι μέχρι και «φωνές» για κατάργηση του νοσοκομείου, με τη σημερινή του μορφή, επισήμως, τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, με μπροστάρηδες τη διοίκηση του νοσοκομείου και τους εργαζομένους, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, έχοντας ως διαρκή στόχο την αναβάθμισή του και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες!

Στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, τα τελευταία χρόνια, έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις για τις κτηριακές υποδομές και τον εξοπλισμό του, διαθέτει σύγχρονα χειρουργεία, κλινικές επαρκώς εξοπλισμένες με προσωπικό και μηχανήματα, ενώ εξόχως πολύτιμες υπηρεσίες προσφέρει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού…

Π. Μπόζος: «Καμία ένδειξη»

Ερωτηθείς σχετικά ο διοικητής του νοσοκομείου Πάνος Μπόζος, απάντησε: «Καμία ένδειξη για συγχώνευση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας δεν υπάρχει, κανένας διάλογος για τέτοιο θέμα δεν έχει γίνει. Αυτό που υπεύθυνα μπορώ να δώσω ως διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, είναι ότι οι μόνες οδηγίες που έχουμε είναι “ανάπτυξη του νοσοκομείου και καλύτερες υπηρεσίες υγείας!”. Ούτε κανείς έχει υπαινιχθεί ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο με το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Απ’ ό,τι άκουσα κι εγώ από τον κύριο υπουργό και από τις μηνιαίες συσκέψεις που κάνουμε, περιμένουμε τις εισηγήσεις του κυρίου Λιαρόπουλου και μετά θα γίνει διάλογος. Από εκεί και πέρα, τίποτε άλλο δε γνωρίζουμε».

Κ. Κόλλιας: “Casus belli”

Κατά το δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια: «Εμείς έχουμε καταθέσει από την αρχή, όταν ξεκίνησαν να επικρατούν οι αντιλήψεις περί συγχωνεύσεων, ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ή να συμφωνήσουμε τουλάχιστον, το να επιτρέψουμε δυστυχώς δεν εξαρτάται από εμάς, και να μην αντιδράσουμε σε συγχωνεύσεις στις κοινωνικές δομές ενός τόπου, όπως είναι τα ζητήματα της παιδείας και της υγείας. Πραγματικά, με έκπληξη ακούσαμε ότι έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να κάνει τέτοιου είδους συγχωνευτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, και το δυστύχημα είναι ότι εξακολουθεί, για άλλη μια φορά, σε έναν άλλο τομέα, να προβαίνει σε τέτοιες διαδικασίες χωρίς να συνεργάζεται με τους τοπικούς φορείς, χωρίς να αφουγκράζεται την αγωνία των τοπικών κοινωνιών.

Η αντίδραση των πολιτών της Τριφυλίας σε οποιαδήποτε προσπάθεια συγχώνευσης, είτε διοικητικής είτε οιασδήποτε άλλης μορφής, του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας θα είναι δυναμική και μαζική και έχουμε πει την έκφραση “casus belli”! Εμείς δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να δεχθούμε κατάργηση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, το οποίο δεν εξυπηρετεί μόνο τους κατοίκους της Τριφυλίας, αλλά καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας. Ήδη στο νοσοκομείο, με πρωτοβουλία ιδιωτών – ευεργετών, αναπτύσσονται καινούργιες δομές και σε συνεργασία με τη διοίκησή του βγαίνουμε ανοιχτά στην κοινωνία, προκειμένου να διαμορφώσουμε και μία κοινή γνώμη για το τι προσφέρει το νοσοκομείο. Η εναλλακτική λύση των Κέντρων Υγείας δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δομή του νοσοκομείου. Κέντρα Υγείας υπάρχουν και σήμερα, ξέρουμε όμως ότι πολλά από αυτά υπολειτουργούν, δε στελεχώνονται καλά, κατ’ όνομα κρατούν την έννοια του Κ.Υ., ενώ το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, στο οποίο λειτουργεί και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, έχει όλα εκείνα τα στοιχεία, που πρέπει κανείς να είναι ανεγκέφαλος για να σκεφτεί την κατάργησή του».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος των εργαζομένων Δήμητρα Νικολόπουλου χαρακτήρισε αδιανόητο το ενδεχόμενο συγχώνευσης ή μετατροπής του νοσοκομείου σε Κ.Υ., τονίζοντας πως προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής. «Διαρκής στόχος των εργαζομένων είναι η αναβάθμισή του και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Γίνεται πολύ σοβαρή προσπάθεια στο νοσοκομείο και πρέπει να συνεχιστεί…» τόνισε.

Του Ηλία Γιαννόπουλου  tharrosnews

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button