ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΖΩΗΜΟΥΣΙΚΗΥΓΕΙΑ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ!

Music-Tree-612x382Ερευνητές από το Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ ανακάλυψαν ότι η μουσικοθεραπεία μειώνει την κατάθλιψη σε παιδιά και εφήβους με προβλήματα συμπεριφοράς αλλά και συναισθηματικά προβλήματα.

Στη μεγαλύτερη μελέτη του είδους, οι ερευνητές σε συνεργασία με την οργάνωση «Music Therapy Trust» της Βόρειας Ιρλανδίας διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που έκαναν μουσικοθεραπεία παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στην αυτοεκτίμησή τους και μείωσαν την κατάθλιψη σε σύγκριση με όσα έκαναν θεραπεία χωρίς μουσικοθεραπεία.

Στη μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τον κυβερνητικό οργανισμό Big Lottery, διαπιστώθηκε επίσης ότι όσα παιδιά έκαναν μουσικοθεραπεία βελτίωσαν τις επικοινωνιακές και διαδραστικές τους ικανότητες συγκριτικά με εκείνα που έλαβαν τη συνήθη θεραπευτική αγωγή.

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Μάρτιο του 2011 μέχρι τον Μάιο του 2014 συμμετείχαν 251 παιδιά και νέοι. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες. Οι 128 έλαβαν τη συνηθισμένη θεραπευτική αγωγή, ενώ οι 123 εκτός από αυτή έκαναν ταυτόχρονα και μουσικοθεραπεία. Όλοι υποβάλλονταν σε θεραπεία λόγω συναισθηματικών και αναπτυξιακών προβλημάτων ή προβλημάτων συμπεριφοράς. Τα πρώτα ευρήματα υποδηλώνουν μακροπρόθεσμα οφέλη.

Ο Sam Porter, καθηγητής στη Νοσηλευτική και Μαιευτική Σχολή του Βασιλικού Πανεπιστημίου που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε τα εξής: «Αυτή η μελέτη είναι εξαιρετικά σημαντική όσον αφορά τον προσδιορισμό αποτελεσματικών θεραπειών για παιδιά και νέους με προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχικής υγείας».

Η δρ Valerie Holmes, ερευνήτρια και μέλος του Κέντρου Δημόσιας Υγείας, της Ιατρικής Σχολής, της Οδοντιατρικής και των Βιοϊατρικών Επιστημών, προσθέτει: «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μελέτη που πραγματοποιήθηκε ποτέ με στόχο τη διερεύνηση της ικανότητας της μουσικοθεραπείας να βοηθήσει αυτές τις πολύ ευάλωτες ομάδες. Αποτελεί περαιτέρω απόδειξη του ότι το Βασιλικό Πανεπιστήμιο προάγει τη γνώση και την αλλαγή του τρόπου ζωής».

Η Ciara Reilly, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης «Music Therapy Trust» αναφέρει: «Η μουσικοθεραπεία έχει εφαρμοστεί αρκετές φορές σε παιδιά και νέους με ψυχολογικά προβλήματα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που η αποτελεσματικότητά της αποδεικνύεται με τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη σε κλινικό περιβάλλον. Τα ευρήματα είναι εκπληκτικά και υπογραμμίζουν την ανάγκη να οριστεί η μουσικοθεραπεία ως κύρια επιλογή θεραπείας. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ακολουθούσαμε τα πορίσματα ανεπίσημων στοιχείων και ερευνών μικρής κλίμακας όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της μουσικοθεραπείας. Τώρα έχουμε ισχυρά επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν τα ευεργετικά της αποτελέσματα».

Πηγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading