ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΕΛΛΑΔΑΜΝΗΜΟΝΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μην προσβάλλετε τις μαϊμούδες

Η είδηση μου έπεσε στο κεφάλι. Οι νευρώνες μου, όσοι έχουν μείνει ανέπαφοι από την ηλικία, εξεγέρθηκαν βιαίως και άρχισα να εκπέμπω ακατανόητες κραυγές!
Το ερέθισμα ήταν η είδηση ότι, κατά την απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ, γύρω στους 90.000 δεν εμφανίστηκαν. Και μεγάλο ποσοστό από αυτούς θα είναι συνταξιούχοι-μαϊμούδες, όπως συνηθίζεται να χαρακτηρίζονται οι συνάνθρωποί μας που κάνουν ατασθαλίες προς το κράτος για ίδιον όφελος. Και το χειρότερο, ότι για να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει να πηγαίνουμε σε συμβολαιογράφους!
Κατ’ αρχάς, ο όρος μαϊμούδες με συγχύζει όταν αυτός συνδέεται με την ψεύτικη συμπεριφορά. Γιατί προσβάλλει τους κατά 99% συγγενείς μας ως προς το DNA, οι οποίοι ουδέποτε προσπάθησαν να ξεγελάσουν κανέναν. Αντιθέτως, αν οδηγούνται μερικές φορές σε ατυχείς συμπεριφορές, το κάνουν για την επιβίωσή τους. Υστερα, οι πιο πολλοί από τους μη καταχωρισμένους της απογραφής δεν πήραν είδηση τι συμβαίνει και έμειναν στα φαρμακεία και στα γηροκομεία τους.
Ξέρω μια περίπτωση σε ευρωπαϊκή χώρα, όπου οι αρμόδιοι διαπίστωσαν ότι υπερήλιξ ηλικιωμένη είχε να ζητήσει κάποιους μήνες φαρμακευτική και ιατρική αρωγή από το Ταμείο της. Υποψιάστηκαν πως είναι μαϊμού και έστειλαν ελεγκτές στην κατοικία της να δούνε ποιος εισπράττει τη σύνταξη. Απεδείχθη ότι η συμπαθής γραία ήταν μεν κοτσονάτη σαν Λεμούρια, αλλά σε άνοια. Τη φρόντιζε μια αλλοδαπή και το δωμάτιό της ήταν γεμάτο αποδείξεις από ιατρικές επισκέψεις και φαρμακεία, τα οποία είχε μεν πληρώσει, αλλά δεν είχε ζητήσει από το Ταμείο να της επιστραφούν τα  δικαιούμενα ευρώ.
Ετσι γίνεται σε κράτη που δεν έχουν ανάγκη να πτωχεύσουν, ώστε να τους κάτσει στο σβέρκο καμία τρόικα που να ζητάει το μακρύ της και το μακρύτερό της για να μειώσει τις κρατικές δαπάνες. Αυτά τα κράτη, μακριά από εμάς, δρουν προβλεπτικά, φτιάχνουν ηλεκτρονικούς και ανθρώπινους μηχανισμούς για να μαζεύουν τα ασυμμάζευτα. Και, τέλος πάντων, δεν βασανίζουν τον  κόσμο γενικά για να πιάσουν κάποιες οχιές που, αδέσποτες, ξεσαλώνουν στους σβέρκους των υπόλοιπων πρωτευόντων.
Εν πάση περιπτώσει, ήρθε η ώρα να μαζευτεί το σύστημα. Κι αντί να βρουν κάτι έξυπνο και αποτελεσματικό, όπως  έκαναν οι μαϊμούδες της Ιαπωνίας για να ξεχωρίζουν το ρύζι από την άμμο, προτίμησαν να αυξήσουν τη γραφειοκρατία. Υποχρεώνοντας τους νεκρούς και τους ζωντανούς συγγενείς να τρέχουν σε συμβολαιογράφους και να κάνουν τα ίδια που κάνουν με τα ληξιαρχεία! Κλασική περίπτωση αύξησης της εντροπίας σε ένα κλειστό γραφειοκρατικό σύστημα.
Κι ούτε σκέφτηκαν να ετοιμάσουν μια εγκύκλιο που να ρυθμίζει τα της ρύθμισης. Γιατί τι να σου κάνουν και οι υπάλληλοι του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων αν έχουν να πράξουν τα ίδια που έπρεπε να κάνουν πριν, με τις καταστάσεις των ληξιαρχείων που τους αποστέλλονται για τον ίδιο λόγο;
Τι θα γίνει ας πούμε με την περίπτωσή μου; Γιατί εγώ σκοπεύω να πεθάνω και να αναστηθώ σε τρεις ημέρες μετά την είσοδό μου στην Εβδομη Πύλη, όπως επί Σουμερίων η θεά Ανάνα. Και τι θα κάνει το σύστημα για όσους πεθαίνουν αφού έχουν θάψει όλους τους συγγενείς, ή αν η σύζυγος του τεθνεώτος είναι κρατούμενη ως ύποπτη για φόνο; Θα τρέχουν τους συμβολαιογράφους στις φυλακές και στα κρεματόρια (αυτό σε περίπτωση που κάποιο θυμωμένο κόμμα έρθει στην εξουσία); Και αν κάποιος συνάδελφος χαθεί λόγω Αλτσχάιμερ, ή αν κάποιος εξαερωθεί στο Διάστημα; Ολες αυτές οι περιπτώσεις θα κολλήσουν το σύστημα και αλίμονο στον διοικητή του ΙΚΑ που θα πρέπει να κάνει  απογραφές κάθε τρεις και λίγο.
Πέρα από τα αστεία, η λύση που προτείνουν είναι τραγικό παράδειγμα πελατειακού και αναποτελεσματικού κράτους. Πελατειακού ως προς τους συμβολαιογράφους που θα πρέπει να αμείβονται, πολλές φορές από συγγενείς που δεν χωνεύουν τον νεκρό, και γραφειοκρατικό ως προς τους ζώντες πολίτες.
Ας αφήσουν λοιπόν τις πονηριές και ας χτυπήσουν το πρόβλημα στην καρδιά του, υποχρεώνοντας με διαδικασία φαστ τρακ να συνδεθούν ον λάιν ληξιαρχεία και Ταμεία, παρακάμπτοντας τις απίστευτες διαδικασίες για αναθέσεις έργων πληροφορικής, που έχουν νεκρώσει την κάποτε κραταιά ελληνική βιομηχανία πληροφορικής. Θέλω να πιστεύω ότι ο αρμόδιος υπουργός, που μοιάζει ικανός, δεν θα παγιδευτεί σε μια τέτοια ανορθολογική πράξη, αλλά θα βρει τον δρόμο του σύγχρονου κράτους και της λογικής.

από Τα Νέα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading