ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙΤΡΙΦΥΛΙΑΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Κύριοι Δήμαρχοι, τα “Έργα” δεν είναι το βαρόμετρο πολιτισμού – Η πολιτική ευγένεια είναι!
Όπως γράφεται ήδη εκτενώς, ζούμε κάτω από συνθήκες οικονομικής και ψυχολογικής κατάρρευσης. Λες και δεν είναι αρκετό, ότι το άγχος και τα προβλήματα επιβίωσης έχουν αυξηθεί, με το βαρόμετρο του covid-19 στο κόκκινο, είναι και οι επιμέρους διαξιφισμοί των αιρετών λειτουργών (νυν και τέως Δημάρχων), που δοκιμάζουν καθημερινά τις αντοχές μας εν μέσω καταιγισμού αντιπαλλότητας και απαξίωσης.
Οι πολίτες των Γαργαλιάνων γινόμαστε δέκτες ενός πρωτόγνωρου πολιτικού κανιβαλισμού. Έχουμε μείνει άναυδοι μπροστά στην έλλειψη διάθεσης για κοινωνική προσέγγιση και θετική συνδιαλλαγή, αφού όπως φαίνεται, ειδικά ο κ. Δήμαρχος φαίνεται να είναι αποκομμένος από το Πνεύμα της συμφιλίωσης και της συνεργασίας.
Ο πρόεδρος Κένεντι αποτέλεσε, για εκατομμύρια ανθρώπους, πηγή έμπνευσης γιατί γνώριζε σε κάθε του κύτταρο το πόσο καταστροφική μπορεί να αποβεί μια σύγκρουση. Δεν έμεινε στην ιστορία για τις πολιτικές του ιδέες ή για το έργο του ως πρόεδρος. Έμεινε στην ιστορία ως ένας άνθρωπος που μετέδιδε αγάπη και γαλήνη μέσω της ευγενούς άμιλλας, ειδικά στους αντιπάλους του.
Η πολιτική αγένεια, που χαρακτηρίζει τον επικοινωνιακό αρνητισμό, πέρα από το γεγονός ότι συνθλίβει την προσωπικότητα του “αντιπάλου” γκρεμίζει όποια ελπίδα γεφύρωσης των διαφορών, διχοτομεί τους πολίτες καθώς δημιουργεί “μέτωπα“ και κατακερματίζει συνειδήσεις.
Χαρακτηριστική αντίδραση αυτού του φαινομένου είναι, το “αν δεν είσαι μαζί μας είσαι εχθρός μας“!
Όσο περνάει ο χρόνος, με το επίμαχο θέμα της Ιστορικής Πλατείας Γαργαλιάνων να αιωρείται, οι απαξιωτικοί λόγοι πυκνώνουν και πέρνουν “σβάρνα” όποιον ή όποια δεν συμφωνεί με αυτό το εγχείρημα. Σε προηγούμενο άρθρο μου, είχα αναφερθεί εκτενώς στους λόγους για τους οποίους, εμείς οι Γαργαλιανιώτες δεν θέλουμε να αλλάξει η Πλατεία που αντιπροσωπεύει τον τρόπο ζωής μας από τον 19ο αιώνα. Θα προσθέσω για ακόμα μια φορά, ό,τι οποιαδήποτε αυθαίρετη ενέργεια, που θα αλλάξει ριζικά την πλατεία μας, θα θεωρηθεί ως μια πραγματική επίθεση εναντίον της πολιτιστικής μας ταυτότητας και ημών των ιδίων. Δεν θα ικανοποιήσει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες της κοινωνίας, κατά τρόπο, που θα εξασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη ευημερία.
Γνωρίζω, ότι οι περισσότεροι από τους συμπολίτες μου, με τους οποίους έχω συζητήσει αναφορικά με τον τρόπο “επικοινωνίας” του κ. δημάρχου, δεν συμφωνούν με το “όραμα“ του και ειδικά με την εμμονή του να μας πείσει ότι, γνωρίζει τι είναι καλό για εμάς… καλύτερα από εμάς! Η απειλή ενός “Έργου”, που δεν εναρμονίζεται με το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας έχει προκαλέσει ανάμεικτα συναισθήματα θυμού και θλίψης.
Σημαντικό βήμα, για την Δημοκρατία και την ανάπτυξη του πολιτισμού μας, είναι ένα άνοιγμα στον τρόπο που επικοινωνούμε, κάτι που προϋποθέτει ευελιξία και σεβασμό, απέναντι στις θέσεις και τα επιχειρήματα του συνομιλητή, με πρόθεση να καταλάβουμε τις ανάγκες του.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με:
Το Λόγο, που ενώνει.
Το Λόγο, που καλλιεργεί τις συνθήκες για ειρηνική συνύπαρξη με τους συνανθρώπους μας.
Το Λόγο, που εμπνέει εμπιστοσύνη συνεργασίας.
Το Λόγο, που ενώνει αντίρροπες δυνάμεις, με γνώμονα την ενσυναίσθηση και τη δικαιοσύνη.
Το Λόγο, που αποδέχεται με ευγένεια, όποιες διαφορές προκύπτουν από την “αντίπαλη” θέση.
Το Λόγο, που όπως το νερό, θρυμματίζει κάθε είδους απαξίωσης, ή διαχωρισμού σε οποιοδήποτε επίπεδο της ζωής όλων των ανθρώπων.
Το Λόγο, που εξαλείφει τον εκφοβισμό και τη βία.
Το Λόγο, που δέχεται την αντιπαράθεση με ανοιχτό νου και καρδιά.
Το Λόγο, που εκπέμπει Ειρήνη, Ευημερία και Αγάπη προς εαυτό και συνάνθρωπο.
Ανά τους αιώνες, έχει διαφανεί ότι οι τόποι που γεύτηκαν τους καρπούς της ευημερίας, της ευδαιμονίας και του πολιτισμού είχαν ηγέτες που λειτούργησαν ως φωτεινά παραδείγματα ευγένειας. Η θετική τους επίδραση στους πολίτες ήταν καταλυτική.
Ως πολίτης των Γαργαλιάνων και της ευρύτερης περιοχής της Τριφυλίας, ευελπιστώ ο καθένας από εμάς, να καλλιεργήσουμε το πιο πολύτιμο Δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας-τον σεβασμό που εκφράζεται μέσα από τη διάθεσή μας να είμαστε καλοί ακροατές.
Με αυτό τον τρόπο θα ερχόμαστε πιο κοντά στην επίλυση, όποιου προβλήματος παρουσιαστεί. Η συνειδητή συμμετοχή και στήριξη κάθε ενέργειας, που καταλήγει σε «λύση χωρίς χαμένους», στη μεριά του φωτός και όχι του σκοταδιού, επιβάλλεται για το καλό του τόπου μας.
Λύσεις υπάρχουν! Αρκεί να υπάρχει, καλή διάθεση για συλλογικότητα!
Μαίρη Παναγιωτακοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
B.A.,M.A.C.P