ΕΛΛΑΔΑ

Κέρδη 763 δισεκατομμυρίων μπορούν να προσφέρουν στην ΕΕ τα υπολογιστικά νέφη!!!

Η ευρεία υιοθέτηση των υπολογιστικών νεφών (cloud computing) μπορούν να προσφέρουν ώθηση της τάξης των 763 δισ. ευρώ στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης μέσα σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με έκθεση του ινστιτούτου CEBR.

Το CEBR αναφέρει ότι τα υπολογιστικά νέφη, που προσφέρουν στους χρήστες τους εφαρμογές και υπολογιστική ισχύ μέσω του Διαδικτύου, μπορούν ακόμη να οδηγήσουν στη δημιουργία 2,4 εκατ. θέσεων εργασίας.

Οι ειδικοί προειδοποιούν, όμως, ότι τα υπολογιστικά νέφη μπορούν να αποδειχθούν πηγές προβλημάτων για τις επιχειρήσεις. Όταν μία εταιρία χρησιμοποιεί cloud computing, ενοικιάζει υπολογιστική ισχύ ή λογισμικό από άλλες εταιρίες. Οι υπηρεσίες αυτές προσφέρονται μέσω Ιντερνετ, που απεικονίζεται στα διαγράμματα δικτύων ως σύννεφο, εξ ου και η ονομασία «υπολογιστικό νέφος».

Το νέφος μετατρέπει έτσι την τεχνολογία της πληροφορικής σε είδος κοινής ωφέλειας, που καταναλίσκεται όπως το ηλεκτρικό. Η διακίνηση υπηρεσιών πληροφορικής μέσω του νέφους απαιτεί, όμως, περισσότερα από μία απλή τεχνική αναβάθμιση. «Η υιοθέτηση του νέφους αποτελεί πολιτισμική απόφαση και όχι μόνο τεχνολογική», λέει ο Ντέιβ Κόπλιν, μέχρι πρότινος επικεφαλής τεχνολογικών υπηρεσιών της Microsoft.

Τα υπολογιστικά νέφη βοηθούν πράγματι τις εταιρίες να περιορίσουν το κόστος χρήσης λογισμικού, αλλά και την ίδια την κατανάλωση σε ρεύμα των υπολογιστών, καθώς το νέφος επιτρέπει σε λιγότερους υπολογιστές να ολοκληρώσουν τον ίδιο όγκο δουλειάς.

Οι συντάκτες της μελέτης, αν και παραδέχονται ότι οι ευοίωνες προβλέψεις τους εξαρτώνται από σειρά εξωτερικών παραγόντων, εκτιμούν ότι η Γερμανία μπορεί να αποδειχθεί η πλέον ευνοημένη, με τη Βρετανία να έρχεται δεύτερη σε οφέλη από την υιοθέτηση του καινοτόμου συστήματος.

Ο Ντέιβ Κόπλιν προειδοποιεί, όμως, ότι τα υπολογιστικά νέφη παρουσιάζουν κινδύνους για πολλές εταιρίες, που αν και επιθυμούν να τα εκμεταλλευθούν, δεν γνωρίζουν ότι η υιοθέτησή τους μπορεί να απαιτήσει ριζική αλλαγή κουλτούρας και πρακτικών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading