ΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΡΙΦΥΛΙΑ

Ι. Μπουγάς: Αντιμετώπιση της ελληνικής λαίλαπας και η πρόταση για μια ριζική πολιτική μεταρρύθμιση

Αγαπητή κυρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη,

Όπως είπατε, δεν πρέπει να έχει κανείς πιά αμφιβολία ότι το Μνημόνιο απέτυχε παταγωδώς, γεγονός που είχαμε επισημάνει πολλοί από εμάς εξ αρχής. Παρόμοια αποτυχία θα έχει και το νέο Μνημόνιο – ή όπως αποκαλέσουν το νέο δάνειο.
Συνεχής δανεισμός ή αναδανεισμός γιά την κάλυψη ελλειμάτων και τοκοχρεωλυσίων, την στιημή που κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί στο ορατό μέλλον να ελλατώσει το χρέος της τόσο ώστε να έχει τη δυνατότητα να το εξυπηρετεί άνετα από τις αγορές χωρίς συνεχή κίνδυνο πτώχευσης, ΔΕΝ ΟΔΗΓΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ! Μόνο σε μεγαλύτερη ύφεση και σε κίνδυνο ξεπουλήματος εθνικής περιουσίας μαζί με την ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ Εθνική Κυριαρχία, η οποία έχει ήδη ξεπουληθεί σε μαγάλο βαθμό στους τελευταίους δανειστές (ΔΝΤ και ΕΕ, οι οποίοι αποφασίζουν πιά γιά πολλά στην Ελλάδα).
Αυτά γιά την Ιστορία. Αντί όμως να συνεχίζουμε τις κατηγπρίες καιρός να κάνουμε και προτάσεις, τις οποίες άλλοι μπορούν να κρίνουν και να τις απορρίψουν ή να τις βελτιώσουν.
Όταν ένας Οργανισμός φθάνει σε κατάσταση αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεών του, σχεδόν πάντα καταφεύγει σε διακανονισμό με όλους η μερικούς από τους δανειστές του. Εκτός από την πτώχευση ή την αναδιάρθρωση χρεών, τα κράτη σχεδόν πάντα καταφεύγουν και στο μέτρο της υποτίμησης* του νομίσματός του γιά να βοηθήσουν την εσωτερική παραγωγή (αυξάνοντας τις εξαγωγές και περιορίζοντας τις εισαγωγές).
Πιστεύω λοιπόν, ότι έστω και τώρα (γιατί έπρεπε να το είχε κάνει το 2009 ή το 2010) η Ελλάδα πρέπει να “επιβάλλει” Αναδιάρθρωση των χρεών της με γερό κούρεμα τουλάχιστον 40% του ολικού ποσού.
Αφού δεν έχει δυνατότητα υποτίμησης, πρέεπι να την αποκτήσει επιστρέφοντας στην Δραχμή, αλλά ταυτόχρονα λαμβάνοντας μέτρα όπως:
  1. επιβάλλοντας πληρωμή του εναπομένοντος χρέους σε σταθερή ισοτιμία εξόδου από το ευρώ (πχ. 1 Ευρώ = 500 ή 700 Δραχμές), επιτρέποντας μετά στη Δραχμή ελεύθερη διακύμανση,
  2. στάση πληρωμών γιά μιά πενταετία
  3. επιμηκύνοντας τον χρόνο λήξεως όλων των ομολόγων κατά 5 έτη
  4. απόλύοντας 20-30% των δημοσίων υπαλλήλων, χρησιμοποιώντας την εθελουσία έξοδο και το κριτήριο του χρόνου υπηρεσίας (ώστε να έχουν δυνατότητα συνατξιοδότησης). Κάτι που έπρεπε να είχε κάνει η κυβέρνηση και το 2010, ΑΝΤΙ της περικοπής των μισθών!
  5. σημαντικής ελλάτωσης της φορολογίας εισοδήματος ιδιωτών και επιχειρήσεων,
  6. εισαγωγή πληρωμής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (με δυνατότητα επιστροφής χρημάτων μέσω της φορολογικής δήλωσης). Δεν νομίζω να υπάρχει χώρα στον κόσμο με δωρεάν πανεπιστημιακή παιδεία και με φοιτητές 8-χρονης και 10-χρονης διάρκειας φοίτησης!
(*) Η τελευταία μακρόχρονη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδος ενδυναμώθει και διατηρήθηκε με τη σημαντική υποτίμηση της Δραχμής από τον Σπύρο Μαρκεζίνη
Ευχαριστώ γιά το χρόνο σας!
Ιωάννης Μπουγάς (Ph.D.)

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading