ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θυμήθηκαν την αναδρομική αθώωση των καταχραστών του Δημοσίου με έναν μήνα καθυστέρηση

athanasiou_9Τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα και Φωτεινής Πιπιλή, αναφορικά με σκανδαλώδη διάταξη του Χαράλαμπου Αθανασίου που απάλλασσε τους καταχραστές του Δημοσίου. Το θέμα είχε αναδείξει το koutipandoras.gr ήδη από τις 13 Μαΐου, όταν με εκτενές ρεπορτάζ, ανέλυε την πιθανή μεθόδευση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο, δηλώνοντας ότι εκ παραδρομής αντικατέστησε άρθρο του ποινικού κώδικα προσπαθούσε να απαλλαγεί των ευθυνών του.

Ο Κώστας Τζαβάρας είπε σήμερα Παρασκευή μιλώντας στο STAR, ότι η διάταξη βρισκόταν στο πολυνομοσχέδιο για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ενώ υποστήριξε πως σε επικοινωνία του με τον Χαράλαμπο Αθανασίου εκείνος του απάντησε ότι η διάταξη μπήκε «εκ παραδρομής». Αυτό άλλωστε είχε ισχυριστεί ο υπουργός Δικαιοσύνης κι όταν κατέθεσε εκπρόθεσμη τροπολογία, προκειμένου απλώς να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις και όχι βεβαίως για να ακυρώσει τις επιπτώσεις που προκάλεσε η ισχύς της σκανδαλώδους διάταξης, για λιγότερο από έναν μήνα.

«Υποψιάζομαι ότι στη συγκεκριμένη διάταξη μπαίνει και η περίπτωση και εκείνων που κατηγορούνται για τις υποθέσεις της Siemens, γιατί η υπόθεση είναι εκκρεμής ακόμη, στην προδικασία», δήλωσε ο Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος ξαφνικά θυμήθηκε το μείζον αυτό θέμα και αποφάσισε να το «αποκαλύψει». «Οι συμπτώσεις θα πρέπει να ερευνηθούν, δεν θέλω να καταλογίσω δόλο αν και η ένωση εισαγγελέων μίλησε για ύποπτη νομοθετική διαδικασία», ανέφερε ακόμη, ενώ ζήτησε να επέμβει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου: «Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου να διατάξει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να δούμε ποιοι ευεργετούνται από αυτή τη διάταξη. Είναι περίεργο διότι περνά από τέσσερις ελέγχους: πρώτο, την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, δεύτερο, το γραφείο του υπουργού, τρίτο, το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο συνέπραξε, και, τέταρτο, τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης».

Σε αντίστοιχες καταγγελίες προχώρησε και η Φωτεινή Πιπιλήη οποία μιλώντας στο ραδιόφωνα του ALPHA σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η επίμαχη τροπολογία πέρασε νύχτα, με αποτέλεσμα να μην το πάρουν χαμπάρι. «Οι νομικοί βουλευτές δεν την κατάλαβαν, αλλά ευτυχώς μετά το πήραμε χαμπάρι», σημείωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη επικαλέστηκε ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος η οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία της σχετικά με την προωθούμενη κατάργηση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/1950). «Παραγράφονται σκάνδαλα για κατηγορούμενους και για όσους είναι ήδη στη φυλακή!», ανέφερε σχετικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε τι κατήγγειλε ο Κ. Τζαβάρας με έναν μήνα καθυστέρηση

 

Τι είχε αποκαλύψει το Κουτί της Πανδώρας

Η υπόθεση αντικατάστασης άρθρου του Ποινικού Κώδικα, το οποίο προέβλεπε ότι στελέχη και υπάλληλοι δημόσιων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων που επιχορηγούνται από το Δημόσιο, όπως τα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, η ΔΕΗ, αλλά και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλοι οργανισμοί, σε περίπτωση σοβαρών αδικημάτων, όπως η δωροληψία ή η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, τιμωρούνται όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους διαπράττουν απιστία, υπεξαίρεση, ψευδή βεβαίωση, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και δωροδοκία, ανέδυε από την αρχή έντονη οσμή σκανδάλου, όμως οι βουλευτές δεν το είχαν πάρει είδηση, για να το θυμηθούν όψιμα σχεδόν έναν μήνα μετά.

Η ευθύνη για την κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου βαρύνει τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος αφού πρόλαβε να αμνηστεύσει στελέχη μεγάλων εταιριών ή οργανισμών τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται για σοβαρά κακουργήματα, έσπευσε να δηλώσει ότι το άρθρο καταργήθηκε εκ παραδρομής και να το επαναφέρει με εκπρόθεσμη τροπολογία στο μεσοπρόθεσμο.

Καθαρίζοντας τους καταχραστές του Δημοσίου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, υπέγραψε στις 7 του περασμένου Απριλίου το νόμο 4254/2014, ο οποίος, μεταξύ πολλών άλλων διατάξεων που δεν αφορούσαν αποκλειστικά το υπουργείο Δικαιοσύνης, προέβλεπε την κατάργηση της περίπτωσης «δ» του άρθρου 263Α του Ποινικού Κώδικα, στην οποία σημειωνόταν ότι με τις διατάξεις άρθρων που προβλέπουν ποινές για τα παραπάνω αδικήματα τιμωρούνται και υπάλληλοι «σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου στα οποία κατά τις κείμενες διατάξεις μπορούν να διατεθούν από το δημόσιο, από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή από τράπεζες, επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις».

Το άρθρο του Ποινικού Κώδικα, το οποίο κατάργησε προσωρινά ο Χαράλαμπος Αθανασίου, προέβλεπε με απλά λόγια, ότι οι ποινές που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους, αφορούν και σημαίνοντα πρόσωπα εταιριών οι οποίες κατά καιρούς έχουν χρηματοδοτηθεί από το Δημόσιο, όπως είναι τα Ελληνικά Ναυπηγεία, η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑΝΟΜ, η κατασκευαστική ΘΕΜΙΣ, ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων αλλά και πάμπολλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αθλητικά σωματεία, συνεταιρισμοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, υπάλληλοι και στελέχη των οποίων έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα, με βάση, πολλές φορές, τις διατάξεις του νόμου «περί καταχραστών του Δημοσίου».

Έτσι απαλλάσσονται

Η πρωτοφανής αυτή απόφαση του Χαράλαμπου Αθανασίου, ήταν μάνα εξ ουρανού για τους απανταχού διεφθαρμένους και διαπλεκόμενους, πολλοί εκ των οποίων -τουλάχιστον όσοι έχουν διαπράξει αδικήματα πριν τις 7 Απριλίου 2014, όταν ο σχετικός νόμος δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης- θα αποφυλακιστούν, εφόσον είναι προφυλακισμένοι και άλλοι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη, λόγω εξάλειψης του αξιόποινου της όποιας πράξης τους, αφού η κατάργηση ενός αδικήματος, με βάση το Ποινικό Δίκαιο, συνιστά αυτομάτως, την αρχειοθέτηση όλων των σχετιζόμενων με αυτό, ποινικών υποθέσεων.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του πρώην επικεφαλής των ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ, ο οποίος εμπλέκεται σε διακίνηση παράνομων χρημάτων, που φέρεται να φθάνουν τα 17 εκατομμύρια ευρώ και κατηγορείται για δωροδοκία και παράνομη δραστηριότητα, αναφορικά με την υπόθεση των εξοπλιστικών. Το μείζον ερώτημα στην προκειμένη περίπτωση είναι αν ο κ. Εμμανουήλ, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο, θα δικαστεί για τα παραπάνω αδικήματα ή θα απαλλαγεί, αφού βάσει του Διεθνούς Δικαίου, οι κατηγορούμενοι δικάζονται με βάση τον ευνοϊκότερο γι’ αυτούς νόμο, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση καταργήθηκε, έστω και προσωρινά.

Όψιμη αλλαγή στάσης

Η κατάργηση της παραγράφου «δ» του συγκεκριμένου άρθρου του Ποινικού Κώδικα, προκάλεσε αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά νομικών, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να την επαναφέρει με μια εκπρόθεσμη τροπολογία, στο μεσοπρόθεσμο. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση αυτής η επίμαχη περίπτωση του άρθρου 263Α παραλείφθηκε από παραδρομή κατά τη μεταφορά του άρθρου αυτού, στο σχέδιο νόμου, το οποίο ψηφίστηκε ως νόμος του κράτους.

Η δικαιολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι επιεικώς αστεία και προφανώς δεν αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις, αλλά κυρίως τις ουσιαστικές συνέπειες, της προσωρινής κατάργησής της παραγράφου, η οποία όπως ήδη διαβάσατε «αθωώνει» τους καταδικασμένους ή φερόμενους ως καταχραστές δημοσίου χρήματος. Κι αυτό, γιατί παρά την όψιμη αλλαγή στάσης, με την επαναφορά της περίπτωσης «δ», οι προβλέψεις της θα αφορούν πια, μόνον όσους από εδώ και στο εξής, θα κατηγορηθούν για τέτοια αδικήματα και όχι εκείνους οι οποίοι ήδη κατηγορούνται για αυτά.

 

Πηγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading