Η ελληνική “κινέζικη” επανάσταση…
Του Στέφανου Κώνστα
Το ΚΚ της Κίνας απέχει ιδεολογικά από το σταλινιστικό ΚΚΕ όσο απέχει η Αρκτική από την ανταρκτική, πόλοι αντίθετοι. Πριν 2 εβδομάδες στην Κίνα είχαμε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις, ένα βαρώνος του κόμματος, ο Bo Xilai, καθαιρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες (που αρμόζει σε κάθε ΚΚ). Ο Bo Xilai θεωρούνταν βασικό μέλος της επόμενης ηγετικής ομάδας (που αλλάζει σύντομα). Σαν ο ηγέτης του Κόμματος στην ChongChing, θεωρήθηκε πολύ επιτυχημένος και η ανερχομένη πορεία του ήταν αναμενόμενη. Ο Bo προσπάθησε (με κάποιες επιτυχίες) να αναβιώσει την εποχή του Μάο, με κόκκινα μαοϊκά τραγούδια, και με έντονες αναφορές στην κοινωνία που ονειρευόταν ο Μάο.
Στην Νότια Ευρώπη, σε ένα δημοκρατικό καθεστώς οι πολίτες ζούνε μια πρώιμη cultural revolution. Πολίτες “αγανακτισμένοι” αγνοούν τους νόμους και τραμπουκίζουν όσους δεν συμφωνούν με τις “επαναστατικές” απόψεις τους, Δίκαιο έχει γίνει ο νόμος του μπούγιου. θέλουν να γυρίσει η Ελλάδα στα χρόνια τους Ανδρέα Παπανδρέου. Όποιος τολμάει να εκφράζει να εκφέρει την γνώμη του, βαφτίζεται προδότης και μη-πατριώτης. Οι νονοί του τραμπουκισμού απειλούν ότι όταν έρθει η ώρα “οι ιθύνοντες δεν θα καταφέρουν να επιβιβαστούν στα ελικόπτερα”. Υπάρχει οργή, θυμός αντίστοιχος της Κίνα του 1967. Η Κίνα τότε δεν τόλμησε να κάνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα έσωζαν την κοινωνία και επέλεξε να δημιουργήσει νέους εσωτερικούς εχθρούς για κατανάλωση. Έτσι και οι Έλληνες τώρα διαλέγουν την λύση του αισθήματος και πιστεύουν με φωνές και γιαούρτια (γιατί όχι σύντομα με όπλα?) θα καταφέρουν να αλλάξουν την πραγματικότητα και θα ανατρέψουν την τωρινή κατάσταση. Δυστυχώς αντί να στρέφουν τις ενέργειές τους σε παραγωγική δράση , επιβαρύνουν το κλίμα και δημιουργούν νέους εχθρούς για να ικανοποιήσουν το αίσθημα οργής του. Το μόνο πάντως που έχουν καταφέρει οι εθνοφρουροί είναι να κρατήσουν μακριά τους νέους Έλληνες και ακόμα μακρύτερα τους δυνητικούς τουρίστες. Ειδικά άτομα από την Ασία που δεν γνωρίζουν αρκετά για την Ελλάδα, τώρα την έχουν συνδέσει με Βία, συγκεντρώσεις και καταστροφές.
Οι ομάδες ανθρώπων σε όλην την Ελλάδα που φωνάζουν κατά “προδοτών” και κατά των Γερμανών και Τρόικας δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους Κοκκινοφρουρούς που έσπειραν τον τρόμο. Όπως και στην Κίνα, το πολιτικό κατεστημένο έδωσε το πράσινο φως για την βία της μάζας, έτσι και στην Ελλάδα, σύσσωμη η πολιτική τάξη έχει επιτρέψει τα μαζικά φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας με την συνεχή ανοχή της. Ιστορικοί διερωτώνται πόσα χρόνια ανάπτυξης έχασε η Κίνα και πόσο πήγε πίσω η κοινωνία, αυτή ήταν η κληρονομία της cultural revolution στην Κίνα. Πιστεύω το ίδιο θα μελετάνε και οι ιστορικοί του μέλλοντος για την Ελλάδα του 2012. Η Κίνα έχασε αξιόλογο ανθρώπινο κεφάλαιο εκείνη την περίοδο, όπως χάνει και η Ελλάδα τώρα. Το μόνο θετικό αποτέλεσμα της επανάστασης στην Κίνα ήταν ότι μετά τον Θάνατο του Μάο, κατάλαβαν την βασική αλήθεια. Καλός ο Κομμουνισμός αλλά δεν τρέφει στόματα. Ο Deng Xiaoping είπε ότι δεν έχει σημασία εάν μια γάτα είναι μαύρη ή άσπρη αρκεί να πιάνει τα ποντίκια. Μετά από 30 κομμουνιστικής φτώχειας οι Κινέζοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Καπιταλιστικών γειτόνων τους. Μάλλον μια κοινωνία πρέπει να ζήσει την καταστροφή για να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις.
Η καθαίρεση του Bo Xilai, θεωρείται μεγάλη νίκη για τους μεταρρυθμιστές στο Κόμμα και δείχνει έμπρακτα ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα καταλαβαίνει ότι δεν θα μπορεί να μείνει στην εξουσία μόνο με τανκς και επενδύσεις, αλλά θα χρειαστεί μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία. Το ΚΚ της Κίνας τα τελευταία 32 χρόνια έχει να παρουσιάσει οικονομικούς δείκτες που θα ζήλευαν όλα τα κράτη. Καταρχάς και πιο σημαντικό 800 εκατομμύρια άνθρωποι ξέφυγαν από το όριο της φτώχειας όπως το ορίζει ο ΟΗΕ. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας, παραγωγός κλπ, κλπ. Τα θαύματα που έχει κάνει το ΚΚ της Κίνας είναι αδιανόητα και δεν μπορούν να απαριθμηθούν όλα σε μια παράγραφο. Πάντως με εξαίρεση τις πολιτικές ελευθερίες το ΚΚ θα μπορούσε εύκολα να ονομαστεί σε ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΌ ΚΟΜΜΑ της Κίνας. Παρόλα αυτά το ΚΚ είναι υπερβολικά αξιοκρατικό για πολιτικό κόμμα. Οι προσλήψεις γίνονται με αξιοκρατικά κριτήρια (εξετάσεις) και οι προαγωγές βασισμένες σε αποτελέσματα. Κάθε ΔΥ γνωρίζει τι έχει να παραδώσει και μέχρι πότε και σε ποίον. Το Κινέζικο κράτος λειτουργεί και δεν καθυστερεί.
Σε συνομιλίες μου με Κινέζους γνωστούς μου, γίνονται αντιληπτές οι μεγάλες διαφορές μεταξύ του Ελληνικού και Κινέζικο κράτους. Λόγω της προηγούμενης εργασίας και των γνωριμιών μου έχω επαφές με άτομα που ασχολούνται με επενδύσεις (προς και από Κίνα). Συγκεκριμένα ένας γνωστός μου που είχε επισκεφθεί την Κρήτη για να συναντήσει αξιωματούχος από την Ελληνική κυβέρνηση έμεινε άφωνος. Άφωνος έμεινε κυρίως από την ομορφιά του νησιού αλλά και την ανικανότητα όσων γνώρισε. Η ομάδα του Κινέζου είχε πάει με συγκεκριμένες προτάσεις, με νούμερα καθώς και με ιδέες για διπλή συνεργασία. Είχαν προβλέψεις καθώς και πιθανά αποτελέσματα. Σε γενικές γραμμές έκαναν τα αυτονόητα. Από την άλλη μεριά η Ελληνική πλευρά ήταν στον κόσμο της. Ο γνωστός μου ακόμη δεν είχε καταλάβει εάν η παρουσία της Ελληνικής πλευράς ήταν ένα διαπραγματευτικό τρικ για να μπερδέψουν τους Κινέζους ή πραγματικά δεν είχαν την παραμικρή ιδέα. Οι Έλληνες που παραβρέθηκαν στην συνάντηση δεν μπορούσαν να κατανοήσουν έννοιες όπως απόσβεση, απόδοση επένδυσης, αλλαγές στην φορολογία. Σύμφωνα πάντα με τον γνωστό μου, η πιο συχνή απάντηση των Ελλήνων ήταν το “We do not know…”. Η άγνοια, η έλλειψη επαγγελματισμού και κυρίως η κακή προετοιμασία, φόβισαν την Ασιατική πλευρά μ΄ αποτέλεσμα να μην υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες.
“Έχω επισκεφθεί όλες τις χώρες τις Ευρώπης. Άλλες χώρες είναι πιο φιλικές, άλλες πιο καχύποπτες στο θέμα συνεργασία με το Κινέζικο Κράτος. Κάποιες το χρειάζονται, κάποιες το επιθυμούν. Ποτέ όμως δεν συνάντησα άτομα που ήταν τόσο αδιάφορα, τόσο ανημέρωτα και είχαν τόσο άγνοια για οικονομικά θέματα όσο στην Ελλάδα. Ο Αέρας με τον οποίο μιλούσαν με έκαναν να νομίζω ότι στην Ελλάδα δεν έχουν ανάγκη για συνεργασίες και όλοι σκοτώνονται για να κάνουν δουλείες με τους Έλληνες. Η έλλειψη στοιχείων ήταν παρούσα σε κάθε συνάντηση μας με άτομα της τοπικής αυτοδιοίκησης”. Αυτή είναι η άποψη ενός στελέχους του ΚΚ που συναντήθηκε με άτομα που στελεχώνουν το Ελληνικό δημόσιο.
Πάντως δεν συνάντησε κανέναν ανάπηρο σε ένα νησί όπου ο 1/4 συνταξιούχους έχει αναπηρική σύνταξη. Μετά φταίνε οι ξένοι που δεν επενδύουν? Οι ξένες επενδύσεις είναι πολύ σημαντικές. Μια αλλαγή στο φορολογικό μπορεί να αποτρέψει την απόσβεση για αρκετά χρόνια. Όταν άτομα σε θέσεις κλειδιά έχουν σαν μοναδικό προσόν την κομματική τους ταυτότητα είναι επακόλουθο οι επενδυτές να αποφεύγουν να ρισκάρουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα.
Η Κίνα θα συνεχίσει την άνοδο της, γιατί έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος και αποφάσισε να αλλάξει. Κάποτε και οι Έλληνες δεν θα έχουν τις πλάτες της Ευρώπης και μόνοι τους θα κάνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Φυσικά αυτό είναι το ένα σενάριο. Το άλλο σενάριο είναι να γίνουν μια Μολδαβία ή μια Βόρειος Κορέα. Η Ελλάδα έχει να επιλέξει από πολλά επιτυχημένα παραδείγματα ανάπτυξης. Δυστυχώς η συνταγή Πασόκ (Κράτος, ΔΥ, προνόμια και τα μυαλά στα κάγκελα) απότυχε παταγωδώς. Οι Έλληνες μπορούν να συνεχίσουν την “Επανάσταση” τους αλλά κάποτε θα ξεμείνουν από εχθρούς και το ταμείο θα είναι άδειο.
ΥΓ 1 Τα θύματα της επανάστασης στην Κίνα δεν έχουν ποτέ μετρηθεί αλλά υπολογίζονται σε εκατομμύρια
ΥΓ 2 Το θέμα της επανάστασης δεν συζητιέται καθόλου στα επίσημα κανάλια και θεωρείται το μεγαλύτερο έγκλημα του Μάο (ακόμα και από τις λάθος οικονομικές του πολιτικές)
ΥΓ 3 Ο Bo Xilai ήθελε να κάνει μια πιο “ίση” κοινωνία και πιο κεντρική οικονομία, η ήττα του θεωρείται επιβολή πιο φιλελευθέρων απόψεων στο Κόμμα
ΥΓ 4 Το ΚΚ της Κίνας επιτρέπει πια και Επιχειρηματίες στα μέλη του. Ποίο? Το Κομμουνιστικό κόμμα..