ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΕΛΛΑΔΑΜΝΗΜΟΝΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δεδηλωμένη με ερείπια του ΠΑΣΟΚ και «αντάρτικο» Τζάκρη
Τη δεδηλωμένη διατήρησε χθες τα μεσάνυχτα στη Βουλή η κυβέρνηση, με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ να απορρίπτεται, καθώς υπερψηφίστηκε μόλις από 125 βουλευτές (συνυπολογισμένης και της πρόθεσης ψήφου του απόντος Μανώλη Γλέζου) έναντι 154 «όχι», συνυπολογίζοντας σε αυτά την πρόταση ψήφου του, επίσης απόντος, Νικήτα Κακλαμάνη. Υπήρξαν και 17 «παρών».
Μεταξύ όσων στήριξαν την πρόταση, και η έως χθες βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Τζάκρη, η οποία ψήφισε «ναι» και διεγράφη από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν επίσης οι ΑΝ.ΕΛ., η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Θ. Παραστατίδης, Π. Μουτσινάς, Οδ. Βουδούρης, Ν. Σταυρογιάννης, Γ. Κουράκος, Ν. Νικολόπουλος και Μ. Μπόλαρης. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. και οι τρεις ανεξάρτητοι Λοβέρδος, Αηδόνης και Κασαπίδης. Απόντες, εκτός από τους Μ. Γλέζο και Ν. Κακλαμάνη, ήταν ο ανεξάρτητος Μ. Ανδρουλάκης και οι τρεις προφυλακισμένοι βουλευτές της Χ.Α.
Πέραν της περίπτωσης της κυρίας Τζάκρη -που καταγράφτηκε ως ανοιχτή απώλεια-, έχει σημασία ότι με αστερίσκους ψήφο εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έδωσαν και άλλοι πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, με αυτόν τον τρόπο, ως κόμμα-ερείπιο, μετατρέπεται στον αδύναμο κρίκο της σημερινής πλειοψηφίας. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε και η παταγώδης αποτυχία της συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα, στην οποία δεν μαζεύτηκαν πάνω από 2.000 άτομα.
Η ένταση κυριάρχησε μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα, με τους δύο άνδρες να αντιπαρατίθενται σε προσωπικό επίπεδο. Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για φτηνό θέατρο και για λαϊκισμό, επισημαίνοντας μάλιστα τις παλινωδίες του μεταξύ Τέξας και Αθήνας. «Για να γλιτώσετε την πρόταση μομφής του Λαφαζάνη ήρθατε εδώ και κάνατε πρόταση μομφής σε εμάς. Και στο τέλος μας ζητήσατε να παραιτηθούμε μόνοι μας. Ε, δεν θα σας κάνουμε τη χάρη. Εκλογές θα γίνουν το 2016, κ. Τσίπρα» είπε.
Μεταξύ των δύο ανδρών επικράτησαν πολλές στιγμές έντασης. Σε μία από αυτές ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Σαμαρά να του πει αν κοιμάται ήσυχος τα βράδια. «Εχετε οίηση και αμετροέπεια. Και τώρα το ρίξατε και στο ψυχογράφημα. Δεν σας κοιτάω για να μη γελάω, κ. Τσίπρα» είπε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας προς τον ελληνικό λαό, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος, προχωρώντας και σε μερική αποκατάσταση των αδικιών, ενώ το 2014 θα βγει στις αγορές.
Ο πρωθυπουργός εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας προς τον ελληνικό λαό, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος, προχωρώντας και σε μερική αποκατάσταση των αδικιών, ενώ το 2014 θα βγει στις αγορές.
Λίγη ώρα πριν, ο κ. Τσίπρας είχε καλέσει τη Βουλή να αποσύρει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας καθώς η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα. «Κυβέρνηση και τρόικα κάνουν ότι διαπραγματεύονται, ενώ ετοιμάζονται να μπήξουν το μαχαίρι ξανά στον λαό. Οι διαβεβαιώσεις σας ότι δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα είναι ψεύτικες και σας καλώ να τα ξαναπείτε εδώ, για να τα θυμόμαστε» είπε ο κ. Τσίπρας.
Ενταση όμως υπήρξε και μεταξύ Τσίπρα – Βενιζέλου για το θέμα των υποβρυχίων. Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι πρώτα προσεταιρίστηκε τα στελέχη Τσοχατζόπουλου και μετά τις «αμαρτωλές συμβάσεις» και την κυρία Κατσέλη», που είχε συναρμοδιότητα για το θέμα. Κλείνοντας, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «μονομαχία ήθους» με τον κ. Τσίπρα, σχόλιο στο οποίο δεν παρέλειψε να απαντήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. «Πήγα στο Τέξας για να μάθω πώς μονομαχούν στο Ελ Πάσο. Στη μονομαχία θα είμαι παρών» είπε. «Το δολάριο στο οποίο εκπαιδευτήκατε ήταν τρύπιο» ανταπάντησε ο κ. Βενιζέλος.
Αίσθηση όμως προκάλεσε και ο καβγάς του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Φώτη Κουβέλη για το «παρών» της ΔΗΜ.ΑΡ. «Κάποιοι έχουν την πολυτέλεια του ενδιάμεσου και αμφιρρέποντος λόγου» είπε ο κ. Βενιζέλος. «Ετσι δεν γίνεται Κεντροαριστερά» του απάντησε ο Φ. Κουβέλης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο είχε και η τοποθέτηση του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος μεταξύ άλλων υπερασπίστηκε τον Μ. Καρχιμάκη λέγοντας ότι τον έμπλεξαν επειδή τα έβαλε με τον Προβόπουλο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο είχε και η τοποθέτηση του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος μεταξύ άλλων υπερασπίστηκε τον Μ. Καρχιμάκη λέγοντας ότι τον έμπλεξαν επειδή τα έβαλε με τον Προβόπουλο.
Γιώργος Λυκουρέντζος – Δημοκρατία