Γράμμα από την Ουάσινγκτον: Αποκαλυπτικές οι επόμενες εβδομάδες
Του Μιχάλη Ιγνατίου
Οι φήμες και οι πληροφορίες για το Αιγαίο, την Κύπρο και το Σκοπιανό έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι.
Αν δεν με απατά η μνήμη μου για πρώτη φορά έπεσαν έξω σε ό,τι αφορά τον χρόνο. Ομως, το γεγονός ότι επανέρχονται με τρόπο ασυνήθιστα έντονο προβληματίζει την διπλωματική κοινότητα, η οποία ομολογεί ότι οι συζητήσεις γίνονται με τη συμμετοχή τόσο μικρού κύκλου κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο ώστε οι διαρροές να αποκλείονται. Με δεδομένη την πλήρη συσκότιση, επιχείρησα μία συζήτηση «από καρδιάς» όπως συμφωνήσαμε με ανώτερο ξένο διπλωμάτη, ο οποίος μέχρι πρόσφατα είχε γνώση των συζητήσεων.
Με εξέπληξε η ομολογία του ότι οι διπλωματικοί αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου -σε αντίθεση με τον πρέσβη της Τουρκίας δεν συζητούν για τα εθνικά θέματα προφανώς επειδή δεν έχουν ουδεμία εντολή ή πληροφόρηση από την Αθήνα και τη Λευκωσία. Ο ανώτερος ξένος διπλωμάτης μου είπε πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε στοιχειώδη ενημέρωση για τις πρόσφατες συνομιλίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Ταγίπ Ερντογάν και η απάντηση από την ελληνική πλευρά ήταν ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των συζητήσεων.
Τα δεδομένα με βάση τις πληροφορίες και τις φήμες είναι τα εξής:
– Στο Κυπριακό δρομολογήθηκε μία νέα διαδικασία, η οποία θα αντικαταστήσει την παρούσα. Η «κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία» θεωρείται πως έχει αποτύχει.«Είναι το ανέκδοτο των ξένων διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο» ειρωνεύτηκε ο εν λόγω διπλωμάτης, ο οποίος προβλέπει πως στις 18 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας θα βρεθεί προ δυσάρεστων εξελίξεων που θα αφορούν τις πτυχές του περιουσιακού και της διακυβέρνησης. Η μοναδική επιλογή του θάναι μόνο η «ηρωική έξοδος».
– Το Σκοπιανό θα είχε κλείσει εάν «έβαζε μυαλό ο ξεροκέφαλος Γκουέφσκι». Αυτή είναι η νέα θέση της Ουάσιγκτον, η οποία αποφάσισε να εξυπηρετήσει την Αθήνα για να δικαιούται να απαιτήσει υποχωρήσεις για τα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου. Οι Αμερικανοί που εξασφάλισαν το «ναι» της Αθήνας προσπαθούν να «επαναφέρουν στο μανδρί» τον πρωθυπουργό των Σκοπίων μέχρι το τέλος του μήνα για να εισέλθει πανηγυρικά η γειτονική χώρα στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
– Για το θέμα του Αιγαίου, όπου «κτυπά η καρδιά της Ελλάδας» -όπως συνήθιζε να τονίζει ο Ανδρέας Παπανδρέου στους Αμερικανούς συνομιλητές του- διεξάγονται προχωρημένες συζητήσεις μέσα σε ένα κλίμα αδικαιολόγητης ευφορίας και αισιοδοξίας από την πλευρά της Τουρκίας. Προβληματίζει και ανησυχεί το γεγονός ότι έχει επιλεγεί η μυστική διπλωματία για το υπ’ αριθμόν ένα εθνικό θέμα της Ελλάδας. Αναρωτήθηκα: Μήπως τελικά δεν είναι υπερβολικός ο ισχυρισμός του ανώτερου ξένου διπλωμάτη ότι οι ελληνικές εκλογές επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν τώρα ενόψει σοβαρών αποφάσεων για τα εθνικά θέματα και όχι για το μνημόνιο; Οι επόμενες εβδομάδες ίσως να είναι αποκαλυπτικές και για τα τρία θέματα: της Κύπρου, του Αιγαίου και των Σκοπίων…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Αναβλήθηκε λοιπόν η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Αξιών της κυπριακής Βουλής που θα εξέταζε το πλήγμα θεσμών και προσώπων που εκπροσωπούν την κυπριακή πολιτεία όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα του κ. Αλέξανδρου Ντάουνερ, αντιπροσώπου των Ην. Εθνών στην Κύπρο. Ως γνωστόν τα έγγραφα καταγράφουν τις συζητήσεις του κ. Ντάουνερ με πολιτικούς, ιεράρχες, διπλωμάτες και δημοσιογράφους και αποδεικνύουν τους στενούς δεσμούς και τη στενή συνεργασία των ανθρώπων του ΟΗΕ με πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δικαιολογημένα γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο διαρροής των εγγράφων. Μου έκανε πάντως τεράστια εντύπωση ότι μια κυπριακή εφημερίδα και μία τουρκική… συμφωνούν ότι τα έκλεψε η κυπριακή ΚΥΠ μέσω πράκτορά της που δήθεν πούλησε έρωτα! Ο ισχυρισμός τους δεν συμπίπτει με το αποτελεσμα των ερευνών; Ετσι δεν είναι Αλέξανδρε;
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
προς τον αξιότιμο Γενικό Εισαγγελέα και τους βουλευτές της αρμόδιας επιτροπής: Εάν τα Ηνωμένα Εθνη εξέδιδαν ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι τα έγγραφα είναι κλεμμένα και απόρρητα ουδείς δημοσιογράφος διαπιστευμένος στον ΟΗΕ θα τολμούσε να αποκαλύψει το περιεχόμενό τους. Ουδείς. Οι νόμοι είναι σεβαστοί και τηρούνται απόλυτα… Αρα το μείζον ερώτημα είναι αυτό: Γιατί δεν το έπραξαν μέχρι σήμερα; Μήπως η διαρροή εξυπηρετεί και τον Διεθνή Οργανισμό;
Athanasios D. Sarantopoulos Ph.D. ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ