ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΕΛΛΑΔΑ

Γιάννης Μπανιάς: ο σύντροφος που ενόχλησε

 

Giannis_MpaniasΔύο χρονιά χωρίς την παρουσία του Γιάννη Μπανιά συμπληρώνονται σήμερα, Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014.

Όσα κι αν γραφτούν και ειπωθούν από τους συντρόφους του αυτή τη μέρα μνήμης για τον Γιάννη Μπανιά θα είναι σωστά και θα αποτυπώνουν με ενάργεια την αγωνιστική προσφορά του Γιάννη σε όλους τους σταθμούς μιας κοντά πεντηκονταετούς πολύπαθης διαδρομής για την αριστερά και τον τόπο. 

Εκφράσεις, όπως «ηγετική, εμβληματική φυσιογνωμία» της αριστεράς ή και «ιστορική προσωπικότητα του ανανεωτικού κομμουνιστικού κινήματος», δίνουν με ακρίβεια το περίγραμμα μιας ήδη διαμορφωμένης κοινής γνώμης μέσα στην αριστερά για τον άνθρωπο, τον αγωνιστή, τον γραμματέα του ΚΚΕσωτερικού.

Πιο πέρα όμως και ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω ο Γιάννης υπήρξε για δεκαετίες το ηγετικό στέλεχος της αριστεράς που ενόχλησε πολύ πολλούς. Όλους τους αντιπάλους της αριστεράς, αλλά και ηγετικά στελέχη του ανανεωτικού ρεύματος που διαφώνησαν με τις ριζοσπαστικές του απόψεις.

Ακόμα και η απίστευτη συνέπεια με την οποία για δεκαετίες υπερασπίστηκε ο Γιάννης, μέσα από αριστερές συλλογικότητες την υπόθεση της ενότητας και της ανασύνθεσης της αριστεράς με συγκρουσιακή αντίληψη απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τα κεντροαριστερά σενάρια, υπήρξε ένα πεδίο που στοχοποιήθηκε πολλαπλά. Μερικές φορές και προσωπικά, όπως συνέβη π.χ. όταν δύο φορές στήθηκαν από ορισμένους μηχανισμοί ώστε να μην εκπροσωπήσει ο Γιάννης το ΚΚΕσωτερικού 1984 και τον ΣΥΡΙΖΑ το 2004 στη Βουλή. 

Ο Γ. Μπανιάς ήταν παρόν πάντοτε μέσα στα μαζικά κινήματα και τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα, αλλά και στα μικρά, τα επικίνδυνα, τα στοχοποιημένα κινήματα, χωρίς να υπολογίσει πολιτικό κόστος και χωρίς να «νερώσει το κρασί του».

Μια τέτοια προσωπικότητα και αγωνιστική στάση εθεωρείτο από πολλούς και των νεότερων γενεών, που πέρασαν από τον δικό μας Ρήγα, ως μία συμπεριφορά διακινδύνευσης και ρίσκου που όμως έπρεπε να απαξιωθεί γιατί εάν απολάμβανε της κοινής εκτίμησης θα ήταν ένα επιπλέον εμπόδιο για τις πολλαπλές μεταλλάξεις είτε στο όνομα του εκσυγχρονισμού, είτε στο όνομα της «ευθύνης» για την πορεία της χώρας.

Έχουμε καιρό, ή και μπορεί να μην έχουμε τίποτε δεν είναι δεδομένο, για να σκεφτούμε, να συσκεφτούμε, να αναπολήσουμε και να καταγράψουμε δημόσια ή μόνο στο μυαλό μας τις χιλιάδες στιγμές, τα πολλαπλά συμβάντα και τις προσωπικές διαδρομές δίπλα στον Γιάννη, μέσα στο ανανεωτικό ρεύμα της κομμουνιστικής αριστεράς. 

Η πρώτη, όμως, απότιση φόρου τιμής και σεβασμού για τον φίλο και σύντροφο πρέπει να είναι η αποτίμηση της βαθύτερης ουσίας που τον έκανε να είναι σεβαστός και σημείο πολιτικής αναφοράς σε όλους για χρόνια πολλά. Αυτή η ιδιότητα, κατά τη δικιά μου κρίση, είχε το χαρακτηριστικό του ενοχλητικού, του συγκρουσιακού, του επικίνδυνου, δηλαδή ενός πραγματικού και πιστού αριστερού της θεωρίας και ιδιαίτερα της πράξης.

Νίκος Βούτσης

Γιάννης Μπανιάς 1939 – 2012 (Βιογραφία)

Γιάννης Μπανιάς 1939 – 2012

Στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς, με αντιδικτατορική δράση και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2007 έως το 2009.

Ο Γιάννης Μπανιάς γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της Άρτας (το χωριό και του Δημήτρη Τσοβόλα) στις 27 Σεπτεμβρίου 1939. Στη δεκαετία του ‘50 δραστηριοποιήθηκε στους μαθητικούς αγώνες για το Κυπριακό. Φοιτητής στο Γκρατς της Αυστρίας από το 1957 ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του τοπικού Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών. Την ίδια περίοδο έγινε μέλος του παράνομου ΚΚΕ και του Κ.Κ. Αυστρίας. Για τη δράση του αυτή απελάθηκε στην Ελλάδα, όπου συνέχισε τις σπουδές του στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ.

Τη δεκαετία του ‘60 πήρε ενεργό μέρος στους φοιτητικούς και δημοκρατικούς αγώνες (114 και 15% για την Παιδεία), ως στέλεχος της σπουδάζουσας παράταξης της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, στην οποία εκλέχθηκε γραμματέας.

Το 1968, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, εντάχθηκε στο ευρωκομουνιστικό ΚΚΕ Εσωτερικού, διαλέγοντας πολιτικό στρατόπεδο μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ. Μετά την απόλυσή του από τον στρατό το 1969, ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση στις γραμμές του Ρήγα Φεραίου (της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού) και του Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου (ΠΑΜ). Τον ίδιο χρόνο συνελήφθη και φυλακίστηκε στο στρατόπεδο πολιτικών εξόριστων στο Παρθένι της Λέρου.

Μετά την πτώση της δικτατορίας μετείχε ενεργά στην Κίνηση των 77, που έχει ως στόχο την ενότητα της Αριστεράς και στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Το 1982 εξελέγη στη θέση του γραμματέα του κόμματος. Παράλληλα, ασχολήθηκε με το συνδικαλιστικό κίνημα των Πολιτικών Μηχανικών και το 1974 εξελέγη Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Το 1987, μετά τη διαφωνία του με τον Λεωνίδα Κύρκο και τη διάσπαση του ΚΚΕ Εσωτερικού, ηγήθηκε του ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά, που αποτελεί τη συνέχεια της ευρωκομμουνιστικής παράδοσης του ΚΚΕ Εσωτερικού. Το κόμμα συμμετείχε στις εκλογές του 1990, καταγγέλλοντας τη συνεργασία του Συνασπισμού με τη Νέα Δημοκρατία.

Το 1991 το ΚΚΕ Εσωτερικού – Α.Α. μετεξελίχθηκε στην Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚΟΑ), σηματοδοτώντας τη μετατροπή του κόμματος σε κινηματική αριστερή πολιτική οργάνωση που διεκδικεί την ανανέωση του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος της χώρας, καθώς και τη συνάντησή του με την πολιτική οικολογία. Ο Γιάννης Μπανιάς ανέλαβε επικεφαλής της παράταξης, η οποία από το 2004 αποτελεί συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 εξελέγη βουλευτής ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας ασχολήθηκε με θέματα Άμυνας και Εξωτερικών, ενώ πήρε μέρος σε αποστολές της Βουλής στην Αίγυπτο, τη Γάζα και τη Μολδαβία.

Υπήρξε ενεργό μέλος στο κίνημα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης από τις γραμμές του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και μέλος της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας για τη Συσπείρωση της Αριστεράς. Τα τελευταία χρόνια ήταν συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάννης Μπανιάς απεβίωσε στις 29 Μαρτίου 2012, στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, χτυπημένος από την επάρατη νόσο. Υπήρξε ανιδιοτελής αγωνιστής και συνεπής κομμουνιστής, που δεν πρόδωσε και δεν εξαργύρωσε ποτέ τις ιδέες του.

Πηγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading