ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΕΛΛΑΔΑΖΩΗΜΝΗΜΟΝΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

“ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ” ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΟΥΣ 120.000 ΨΕΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ

sklavoi-galera

ΓΑΛΕΡΑ

Η βαρβαρότητα των νέων εργασιακών συνθηκών στην μνημονιακή Ελλάδα δεν είναι πλέον κάτι πρωτόγνωρο. Τα περσινά, κοινωφελή-επιδοτούμενα από το ΕΣΠΑ- 5μηνα προγράμματα, εδώ και κάποιες βδομάδες και μέχρι το 2014 τουλάχιστον, αντικαθίστανται από τα “Προγράμματα 5μηνης Κατάρτισης” εφαρμόζοντας κάθε φορά νέα εργασιακά “ήθη”. Το καινούριο σ΄αυτά τα προγράμματα κατάρτισης εκτός από την προσωρινή και κακοπληρωμένη απασχόληση είναι η καθιέρωση και επισήμως της ανασφάλιστης εργασίας.

Έτσι πλέον βαφτίζουν “καταρτιζόμενους” έχοντας δημιουργήσει μια «στρατιά» από 120.000 ψευτοαπασχολούμένους για χρονικό διάστημα 4 έως 6 μηνών, χωρίς ασφάλιση και με αμοιβές από περίπου 400 έως και 480 ευρώ το μήνα (από 16 έως 19 ευρώ την ημέρα) κατά μέσο όρο στις περισσότερες περιπτώσεις, προσπαθώντας να «κρύψουν κάτω από το χαλί» 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες ανεργίας, αντιμετωπίζοντας το μείζον κοινωνικό πρόβλημα με στατιστικά τερτίπια και λύσεις – «φιάσκο».

Φυσικά και το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη προσόντων για όσους (νέους ή μη) άνεργους μάταια ψάχνουν μια δουλειά, αλλά η δημιουργία τέτοιων προγραμμάτων με βιτρίνα την κατάρτιση καταρχήν δίνει μεγάλη αβάντα σε μια σειρά ιδιωτικών ή και δημόσιων ΚΕΚ που θα αναλάβουν το στάδιο κατάρτισης, ενώ ταυτόχρονα, όσοι έχουν μπει ή θα ενταχθούν αργότερα σ΄ αυτά τα προγράμματα, θα χάσουν ακόμα και την ιδιότητα του ανέργου με αποτέλεσμα μόλις ολοκληρωθούν, όχι μόνο θα βρεθούν ξανά στο δρόμο χωρίς δουλειά, αλλά  θα χάσουν και το δικαίωμα να πάρουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Πιο συγκεκριμένα:

Όσοι έχουν μπει ή θα ενταχθούν στα προγράμματα αυτά, πίσω από την ταμπέλα της κατάρτισης, θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για χρονικό διάστημα 5 έως 6 μηνών, κατά μέσο όρο.

Για το χρονικό διάστημα αυτό θα χάσουν την ιδιότητα του ανέργου.

Αυτό σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, οι «καταρτιζόμενοι» -στη συντριπτική πλειονότητα τους- αφενός δεν θα βρουν δουλειά πραγματικά (η αγορά εργασίας συνεχίζει να συρρικνώνεται και το πρόβλημα δεν αφορά στην ενίσχυση των δεξιοτήτων αλλά στην πραγματική τόνωση της οικονομίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας), αφετέρου δεν θα μπορούν να μπουν στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ και να λάβουν το σχετικό βοήθημα.

Για τους μήνες που θα απασχοληθούν σαν «καταρτιζόμενοι» θα λάβουν από περίπου 400 ευρώ το μήνα, εάν έχουν ολοκληρώσει τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έως περίπου 460 ευρώ το μήνα, εάν είναι απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ! Ακόμη και σε αξιωματικούς του ναυτικού, το επίδομα – μηνιάτικο δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ και ο λόγος γίνεται για εργαζομένους οι οποίοι θα μείνουν 3 και 4 μήνες πάνω στα πλοία, ίσως και περισσότερο.

Φυσικά, περί δικαιώματος ασφάλισης και επικόλλησης «ενσήμων» ούτε λόγος να γίνεται. Η απασχόληση μέσω προγραμμάτων δήθεν «κατάρτισης» προσφέρεται με μισθούς – «ρεγάλο» κάτω των 500 ευρώ και χωρίς ασφάλιση, κύρια και επικουρική.

Δεν χρειάζονται λοιπόν αναλύσεις για να καταλάβει κανείς ποιο θα είναι το εργασιακό μέλλον τόσο των νέων ανθρώπων όσο ακόμα και αυτών που ήδη εργάζονται. Ενώ οι στόχοι για την τρικοματική κυβέρνηση και τα αφεντικά είναι επίσης προφανείς με την προώθηση τέτοιου τύπου προγραμμάτων.

  1. Ενώ ουσιαστικά δεν δίνουν καμιά λύση για την μείωση της ανεργίας και τη δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας, χρησιμοποιουν τα προγράμματα αυτά για να εκβιάζοθν ψήφους προσφέροντας ψευτοαπασχόληση χωρίς καν τη δυνατότητα ανανέωσης
  2. Περιορίζουν εικονικά την ανεργία μπορεί και μέχρι 2 ποσοστιαίες μονάδες προσπαθώντας να μην ξεπεράσει το 30% ώστε να μπορεί η κυβέρνηση  ανενόχλητη να παίζει τα επικοινωνιακά της παιχνίδια περί ανάπτυξης, διαστρεβλώνοντας έτσι την πραγματικότητα την οποία ζούμε καθημερινά όλοι μας.

 

Πηγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading