ΕΛΛΑΔΑΜΝΗΜΟΝΙΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτή είναι η πρόταση για το χρέος που έστειλε ο Τσίπρας στους δανειστές – Τι αναφέρει το κείμενο

2314212Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του χρέους το οποίο κατέθεσε η ελληνική αποστολή την περασμένη εβδομάδα στις συνομιλίες που είχαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους δανειστές παρουσιάζεται από κυριακάτικη εφημερίδα.

Το ελληνικό σχέδιο έχει ως κεντρική ιδέα ότι το ελληνικό χρέος που σήμερα βρίσκεται στο 175% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμο και προτείνει την αναδιάρθρωσή του μέσω αναχρηματοδότησης με νέα εργαλεία, όπως η παράταση της διάρκειας του πρώτου μνημονίου, ή τη διασύνδεση του επιτοκίου των δανείων με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Το σχέδιο προτείνει επίσης τη διαγραφή του 50% της συνολικής ονομαστικής αξίας των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Real News».

Το πρώτο σκέλος της πρότασης αφορά τα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης δανειακής σύμβασης, τον Μάιο του 2010, και ανέρχονται σε 52,9 δισ. ευρώ. Η Αθήνα προτάσσει ως ιδανική επιλογή τη μετατροπή των δανείων αυτών σε αέναο ομόλογο με επιτόκιο 2% έως 2,5%. Με δεδομένη τη δυσκολία στη μετατροπή των δανείων, ως εναλλακτική πρόταση προτείνει εναλλακτικά την επιμήκυνσή τους για 100 χρόνια.

Το δεύτερο σκέλος της ελληνικής πρότασης αφορά τα δάνεια του EFSF τον οποίο διαδέχτηκε το 2013 ο ESM και ανέρχονται σε 141 δισ. ευρώ Καθώς στην περίπτωση των δανείων του EFSF δεν υφίσταται η δυνατότητα μεταβολής του επιτοκίου, η ελληνική πλευρά προτείνει να διαχωριστούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας έτσι ώστε το ήμισυ των ομολόγων να αποδίδουν ένα επιτόκιο της τάξης του 5% και το υπόλοιπο σε μια σειρά από ομόλογα μηδενικού επιτοκίου, τα οποία θα αποπληρώνουν το 50% της οφειλής στη λήξη τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading