ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ! Πεπόνης – Μουζακίτης: «Aυτοί μας πίεζαν»!
«Δεν είμαι υποτακτικός του κυρίου Υπουργού» – Έγγραφα ντοκουμέντο έρχονται στο φως!
Τις αναφορές των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, που παραιτήθηκαν (προσωρινά) καταγγέλλοντας, ότι δέχθηκαν άνωθεν πιέσεις και απειλές σε υποθέσεις που χειρίστηκαν, φέρνει σήμερα στο «φως» τοnewsbomb.
Αποκαλύπτουμε τα έγγραφα – «φωτιά» με τα όσα υποστήριξαν οι δύο Εισαγγελείς, οι καταγγελίες των οποίων απείλησαν με κατάρρευση το «οικοδόμημα» της Δικαιοσύνης και προκάλεσαν πολιτική αναταραχή.
Οι υποδείξεις του Υπουργού και το «κυνηγητό» του Γραμματέα μέχρι το ασανσέρ…
Στις 5 Ιανουάριου 2012 ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών και Αναπληρωτής Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Σπύρος Μουζακίτης, σε έγγραφες διευκρινήσεις του προς τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή, υποστηρίζει ότι ο ίδιος και ο συνάδελφός του Γρηγόρης Πεπόνης δέχθηκαν πιέσεις, όταν παρήγγειλαν τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση των CDS, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται οΝίκος Παπανδρέου.
Έναυσμα για την έρευνα αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», το οποίο αναφερόταν σε πιθανή ανάμειξη προσώπου συγγενικού του πρώην ΠρωθυπουργούΓιώργου Παπανδρέου σε αγοραπωλησίες ασφαλιστικών προϊόντων σχετιζομένων με το οικονομικό χρέος της Ελλάδος.
Ο Γρηγόρης Πεπόνης ανέθεσε την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των CDS στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, με την σύμφωνο προς τούτο γνώμη του εποπτεύοντος Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Νικολάου Παντελή.
Όπως σημειώνει ο Σπύρος Μουζακίτης, κατά την επίσκεψη των δύο Εισαγγελέων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, εξεπλάγησαν από τις υποδείξεις του Υπουργού και του Γενικού Γραμματέα σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση. «Κατά την προαναφερομένη επίσκεψή μας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Υπουργός μετά την διατύπωση των διαβεβαιώσεων για την παροχή των αναγκαίων για την λειτουργία του Γραφείου, ζήτησε από τον κ. Πεπόνη, παρουσία εμού και του κ. Γενικού Γραμματέας, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η προκαταρκτική αυτή εξέταση, η οποία είχε παραγγελθεί προ μιας ή δύο εβδομάδων. Η αναφορά αυτή του κ. Υπουργού στη συγκεκριμένη ποινική προκαταρκτική δικογραφία με εξέπληξε για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ουδέποτε κατά την επί είκοσι εννέα σχεδόν έτη υπηρεσία μου ως Εισαγγελέας, άκουσα ποτέ κατά τις επισκέψεις μου στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να αναφέρονται οι εκάστοτε κ.κ. Υπουργοί σε ποινικές υποθέσεις. Ο δεύτερος ήτο το γεγονός ότι η αναφορά αυτή δεν σχετιζόταν με κάποια ποινική υπόθεση η οποία βρισκόταν εν εξελίξει επί μήνες και είχε ενδεχομένως υπερβεί τα επιτρεπτά δικονομικά όρια. Με εξέπληξε δε έτι περαιτέρω το γεγονός ότι και κατά την έξοδό μας από το Γραφείο του κ. Υπουργού, μας συνόδευσε μέχρι τον ανελκυστήρα ο κ. Γενικός Γραμματέας, ο οποίος επανέλαβε το αίτημα για όσον το δυνατόν πιο σύντομη περάτωση της προκαταρκτικής εξετάσεως επί της συγκεκριμένης ποινικής υπόθεσης».
Δέκτης πιέσεων και δυσφορίας για την υπόθεση των CDS υποστηρίζει ότι ήταν και ο έτερος Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρης Πεπόνης. Όπως υποστηρίζει στη χειρόγραφη αναφορά του, καθημερινά άκουγε φράσεις όπως «δεν είναι νοητόν να εξελίσσεται τέτοιου είδους έρευνα εις βάρος του ίδιου του Πρωθυπουργού, ουσιαστικώς» και «πώς και με τι κύρος θα εκπροσωπεί αυτός την Ελλάδα στο εξωτερικό». Μάλιστα, ισχυρίζεται ότι στη συνάντηση των δύο λειτουργών της δικαιοσύνης (παρουσία του Αντεισαγγελέα Νικόλαου Παντελή) στο γραφείο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο τελευταίος τους είπε για την υπόθεση των CDS «προσέξτε, αυτή είναι επικίνδυνη υπόθεση και θα έχει προεκτάσεις», χωρίς να δείξει διάθεση να τους εξηγήσει τι εννοούσε.
«Δεν είμαι υποτακτικός του κυρίου Υπουργού»
Στην έγγραφη αναφορά του προς τον προϊστάμενό του Αντεισαγγελέα του Αρείου ΠάγουΦώτη Μακρή, ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Σπύρος Μουζακίτης αναφέρεται και στην παραγγελία που δόθηκε για έρευνα, σχετικά με τη λίστα των περίπου 3.850 μεγαλοοφειλετών. Μάλιστα, όπως γράφτηκε στον Τύπο, η υπόθεση αυτή «έφαγε» τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, ο οποίος εμφανίστηκε να συγκρούστηκε με τον υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητώντας τη δημοσιοποίηση της λίστας.
Σύμφωνα με τον κ.Μουζακίτη, μετά τα CDS και σε αυτή την υπόθεση Υπουργός ενεπλάκη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος κατά τη διάρκεια της ασκήσεως των καθηκόντων μας στις αρχές του μηνός Οκτωβρίου 2011 μου ανέφερε με έκπληξη και έκδηλη δυσφορία, ότι ο εποπτεύων Αντεισαγγελεύς του Αρείου Πάγου του γνωστοποίησε τηλεφωνικώς ότι Υπουργός (το όνομα του οποίου ο κύριος Παντελής ανακοίνωσε στον κ. Πεπόνη και είναι γνωστό σε μας) τηλεφώνησε στον κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και σε έντονο ύψος εξέφρασε δυσφορία για το γεγονός ότι ο κ. Πεπόνης είχε παραγγείλει την ίδια ημέρα προκαταρκτική εξέταση σχετικά με καταγγελίες του πρώην Υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημητρίου Κουσελά, σχετικά με απόκρυψη – κατά τις καταγγελίες – λίστας με ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου».
Ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρης Πεπόνης επιβεβαιώνει το τηλεφώνημα που του έκανε ο Αντεισαγγελέας Νικόλαος Παντελής. Όπως σημειώνει, «εξήγησα στον κ. Νικ. Παντελή το νόμιμον και αναγκαίον της ενέργειάς μου, διήρκησε δε η συζήτηση υπέρ το πεντάλεπτον, στην διάρκεια δε αυτής ο κ. Παντελής μου είπε ότι “πρώτη φορά άκουσα να μιλάει τόσο έντονα τον κ. Εισαγγελέα, τι να σου πω Γρηγόρη”. Οπότε του επεσήμανα, ότι ενήργησα νόμιμα, δεν είμαι υποτακτικός του κυρίου Υπουργού».
«Με απείλησε μεγάλος οικονομικός παράγοντας»
Στην αναφορά του κ. Πεπόνης υποστηρίζει, ότι ενημερώθηκε από «σοβαρότατο, γνωστό και έγκριτο δημόσιο πρόσωπο» (σύμφωνα με την αναφορά του Αντεισαγγελέα Νικόλαου Παντελή επρόκειτο για δημοσιογράφο), ότι μεγάλος οικονομικός παράγοντας της χώρας απείλησε ευθέως τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Όπως σημειώνει, το ραντεβού κλείστηκε στις 29-11-2011, στις 8 το πρωί στο γραφείο του στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και ο άνθρωπος που τον ενημέρωσε για την ύπαρξη της απειλής ήταν «αρκετά ταραγμένος».
«Εκεί με ενημέρωσε, ότι μεγαλοοικονομικός παράγων της χώρας, σε συνάντηση που είχε μαζί του, στον χώρο του ως άνω παράγοντος, απείλησε ευθέως τον ίδιο, που η επαγγελματική του δραστηριότητα ενοχλούσε τον συγκεκριμένο οικονομικό παράγοντα, αλλά και εμένα, εξαιτίας του ότι εκτυλίσσεται και εκκρεμεί συγκεκριμένη προκαταρκτική εξέταση, που έχω διατάξει και άπτεται ευθέως του αντικειμένου της επαγγελματικής δραστηριότητος του ως άνω μεγαλοοικονομικού παράγοντος».
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης το πρόσωπο που ενημέρωσε τον κ.Πεπόνη είχε αποσυνδεμένη την μπαταρία του κινητού του, ενώ συμβούλευσε τον Εισαγγελέα να κάνει το ίδιο, καθώς, όπως του είπε, παρακολουθείτο από ανώτατο αξιωματικό της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος!
«Το πρόσωπο που με ενημέρωσε, ήταν θορυβημένο και εντόνως προβληματισμένο, είχε δε αποσυνδέσει την μπαταρία του κινητού του τηλεφώνου, εξαιτίας του ότι, ο προδιαληφθείς οικονομικός παράγων, του είχε πει ότι ο … της Υ/Δ ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. ήταν δικός του άνθρωπος και παρακολουθούσε, έτσι, κατά πόδας τις κινήσεις τόσον του ιδίου, όσον και “και του Πεπόνη”, δηλαδή εμού. Μου συνέστησε δε να αποσυνδέσω και εγώ την μπαταρία του δικού μου κινητού τηλεφώνου, όπερ και έπραξα». Αμέσως μετά ο κ. Πεπόνης επικοινώνησε με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και ζήτησε την ενίσχυση των μέτρων προσωπικής του ασφάλειας. Όπως σημειώνει ο Εισαγγελέας, «τα ονόματα ήταν και είναι όλα γνωστά, σε αυτούς που θεσμικώς νομιμοποιούνται να τα γνωρίζουν».
Οι πιέσεις από συνταξιούχο Αρεοπαγίτη!
Σε συμπληρωματική αναφορά του στις 9 Ιανουαρίου, ο Γρηγόρης Πεπόνης υποστήριξε, ότι δέχθηκε πιέσεις για την υπόθεση του μεγάλου οικονομικού παράγοντα από συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό και μάλιστα μέσα στο γραφείο του επόπτη των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος Νικολάου Παντελή, κατά τη διάρκεια ενημέρωσής τους!
«Ενώ δεν είχαμε ουσιαστικώς προλάβει να καθίσουμε και μόλις ο σερβιτόρος του κυλικείου είχε φέρει τους καφέδες που είχαμε παραγγείλει, εισήλθε στο γραφείο γνωστός πρώην Ανώτατος Δικαστικός Λειτουργός (νυν συνταξιούχος). Μας εχαιρέτησε όλους δια χειραψίας και αμέσως μετά τα τυπικά προκαταρκτικά, άρχισε να αναφέρεται στον συγκεκριμένο μεγαλοοικονομικό παράγοντα, επαινετικά για την προσωπικότητά του, χαρακτηρίζοντάς τον παραλλήλως και μεγάλο κοινωνικό παράγοντα. Είπε ότι τον γνωρίζει πολύ καλά τον ίδιο και την εν γένει δραστηριότητά του, εξέφρασε δε έκδηλη δυσαρέσκεια και δυσφορία για το γεγονός ότι ελέγχεται από τις διωκτικές του Οικονομικού Εγκλήματος Αρχές, τόνισε παραλλήλως την στενή σχέση τόσον του συγκεκριμένου μεγαλοοικονομικού παράγοντος, όσον και του ιδίου, με έτερον μεγαλοοικονομικόν παράγοντα της Ελλάδος».
Αφού ξεπέρασαν την αρχική έκπληξη, οι Εισαγγελείς ζήτησαν από τον συνταξιούχο συνάδελφό τους να αποχωρήσει, διότι είχαν υπηρεσιακή σύσκεψη, λέγοντας του παράλληλα, ότι οποιοσδήποτε δικαστικός έλεγχος δεν είναι φόβητρο για τους καθαρούς και νομοταγείς. Εκείνος, όμως, επέμενε να πληροφορηθεί τι ακριβώς αφορούσε η έρευνα και τι στοιχεία είχαν για τον οικονομικό παράγοντα! «Δεν μπορεί, ένας από τους δύο, ο κ.Πεπόνης ή ο κ.Μουζακίτης θα γνωρίζουν. Ή ο ένας ή ο άλλος» τους είπε χαρακτηριστικά!
Το newsbomb θα φέρει στο «φως» και το πόρισμα του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή, που διενήργησε έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες των δύο Οικονομικών Εισαγγελέων.