ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία πείνας μέχρι θανάτου αποφάσισαν οι μετανάστες στην ΥπατίαΓιατί απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνηση και σε ποιά κατάσταση βρίσκονται στην 40η ημέρα χωρίς φαγητό. Δεν πίνουν ούτε νερό.

Μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν στο κτήριο Υπατία οι μετανάστες απεργοί πείνας αποφάσισαν να απορρίψουν ομόφωνα την πρόταση της κυβέρνησης για “καθεστώς ανοχής”, εκτιμώντας ότι δεν ανταποκρίνεται στο αίτημά τους για νομιμοποίηση.

Επίσης απέρριψαν την πρόταση του υπουργού Υγείας για μεταφορά όλων των απεργών πείνας σε νοσοκομεία, λόγω των καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επιδεινωθούν τις επόμενες ημέρες. Οι απεργοί πείνας δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να μεταφέρονται στα νοσοκομεία, μετά από οδηγίες των γιατρών όσοι χρειάζονται νοσηλεία .

Δήλωσαν επίσης ότι η απεργία πείνας είναι δικός του αγώνας, για τον οποίο αποφασίζουν οι ίδιοι. Δεν είναι υποκινούμενοι και ζητούν να σταματήσουν τα ψέματα και οι συκοφαντίες που διαδίδονται από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση.

Ο Νίκος Γιαννόπουλος από την πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους 300 χαρακτήρισε “επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης” όσα λέγονται περί υποκινητών και τόνισε ότι “όλοι ξέρουν ότι αυτό δεν ισχύει. Νοιαζόμαστε περισσότερο και από τους ίδιους για τη ζωή τους, τη στιγμή που η κυβέρνηση τους θυμήθηκε την 39η ημέρα για να κάνει διάλογο μαζί τους”.

Από τους απεργούς πείνας ο Χασάν ζήτησε την παρέμβαση της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκεκριμένα του εισαγγελέα για δημοσίευμα στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, που τον παρουσιάζει να δηλώνει ότι οι υποστηρικτές της απεργίας πείνας δεν τον αφήνουν να κάνει βόλτα έξω από το κτήριο. 

Από την κυβέρνηση προτάθηκε στους απεργούς πείνας να ενταχθούν στο καθεστώς ανοχής, το οποίο προβλέπεται από το νόμο για το πολιτικό άσυλο.  Σύμφωνα με το νόμο, το υπό ανοχή καθεστώς χορηγείται σε παρανόμους μετανάστες όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι όπως τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω απεργοί πείνας. Συνιστά αναστολή απέλασης για έξι μήνες. Η αναβολή απέλασης μπορεί να ανανεωθεί για εύλογο χρονικό διάστημα, ύστερα από απόφαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, το υπό ανοχή καθεστώς προβλέπει δυνατότητα νόμιμης εργασίας για όσο καιρό παραμένει ο αλλοδαπός στη χώρα. Ομως, για την εφαρμογή του νόμου και κατά συνέπεια των συγκεκριμένων διάταξεων -οι οποίες προστέθηκαν στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις Επιστροφές- απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος, το οποίο εκκρεμεί.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, διαβεβαιώθηκε δια στόματος του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου ότι “το θέμα της ανθρώπινης ζωής δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής και πάνω σε αυτή τη συμφωνία θα βαδίσουμε για την επίλυση του προβλήματος”.

Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι αποτελεί θετικό βήμα για την κυβέρνηση το γεγονός ότι “είχαμε επικοινωνία για να ξεκαθαρίσουμε αυτά που λέμε από την πρώτη ημέρα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τα περιθώρια του νόμου. Δεν μπορεί να προχωρήσει σε μαζική νομιμοποίηση μεταναστών. Οι απεργοί υπέβαλαν τις προτάσεις τους. Θα τις μελετήσουμε. Εξηγήσαμε τα όρια που μπορούμε να κινηθούμε. Η πρότασή μας διαφοροποιεί τις συνθήκες που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό εάν σταματήσουν την απεργία πείνας”. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε κι αυτός από την πλευρά του ότι “τίποτα δεν είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή”.

Από τους απεργούς πείνας ζητήθηκε χορήγηση ανθρωπιστικού καθεστώτος, πρόταση που απορρίφθηκε. 

Σύμφωνα με το νόμο, το ανθρωπιστικό καθεστώς χορηγείται σε αλλοδαπούς που είχαν στο παρελθόν άδεια παραμονής ή αποδείκνυεται ότι ζουν στη χώρα ως παράνομοι για 12 χρόνια. 

Και σήμερα ο ένας μετά τους άλλους οι απεργοί πείνας μεταφέρονται εξαντλημένοι στα νοσοκομεία.

 Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να δοθεί λύση ακόμα και σήμερα. Αίσθηση παντως έχει προκαλέσει η απουσία της υφυπουργού αρμόδιας για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Αννας Νταλάρα.

Περισσότεροι από 100 μετανάστες βρίσκονται ήδη στα νοσοκομεία ενώ γιατροί του ΕΣΥ μετέβησαν στην Υπατία για να ελέγξουν την κατάσταση της υγείας τους. Οπως είπαν: “Η κατάσταση της υγείας τους είναι πολύ σοβαρή”.

  Οι γιατροί έχουν φτάσει και αυτοί στα όρια τους αφού δεν ξέρουν πως να ελέγξουν την κατάσταση.

www.newsit.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button