ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΕΛΛΑΔΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον αέρα οι κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας

«Βόμβα» του Συνηγόρου του Πολίτη κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα χιλιάδες κλήσεις που έχει βεβαιώσει η Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου για παράνομη στάθμευση τα τελευταία χρόνια.

Έπειτα από καταγγελία πολίτη, στον οποίο είχε βεβαιωθεί παράβαση χωρίς όμως να αναγράφονται τα ακριβή στοιχεία του δρόμου όπου είχε σταθμεύσει το όχημά του, ο Συνήγορος του Πολίτη αποφαίνεται ότι είναι παράτυπο, ζητώντας από το Δήμο Ηρακλείου να ακυρώσει την κλήση.

Η γνωμοδότηση της ανεξάρτητης Αρχής ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, αφού πλέον τίθενται εν αμφιβόλω χιλιάδες κλήσεις οι οποίες βεβαιώθηκαν με ανάλογο τρόπο. Πλέον η Δημοτική Αστυνομία κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με «βροχή» ενστάσεων ακυρότητας των κλήσεων που έχει βεβαιώσει, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τα ταμεία του Δήμου Ηρακλείου.

Μάλιστα, ο Συνήγορος του Πολίτη, τεκμηριώνοντας την έκθεση για την ακυρότητα της κλήσης, παραπέμπει και σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.

 

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο όταν πολίτης, αμφισβητώντας ότι είχε σταθμεύσει παράνομα σε περιοχή της Νέας Αλικαρνασσού, απευθύνθηκε στη Διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας. Όμως εκεί, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς του. Όταν ο ίδιος τους υπέδειξε τη νομοθεσία βάσει της οποίας η Δημοτική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να αναγράφει στην κλήση τα ακριβή στοιχεία οδού και αριθμού, του απάντησαν προφορικά και όχι εγγράφως – όπως ο ίδιος πάντα ισχυρίζεται – ότι «εδώ και χρόνια οι κλήσεις βεβαιώνονται με αυτόν τον τρόπο και μόνο με την αναγραφή της οδού», παρά το γεγονός ότι αντιβαίνει τη νομοθεσία, και έτσι τον κάλεσαν να πληρώσει την κλήση.
Ο πολίτης αγανακτισμένος ακολούθησε την οδό του Συνηγόρου του Πολίτη.

 

Η απάντηση

Σχεδόν ένα μήνα μετά την έγγραφη καταγγελία του έλαβε την ακόλουθη απάντηση: «… Στην προκειμένη περίπτωση ο Συνήγορος του Πολίτη οφείλει να επισημάνει ότι η έκθεση βεβαίωσης της παράβασης φέρει ελάττωμα που την καθιστά ακυρωτέα. Συγκεκριμένα, ως τόπος παράβασης αναφέρεται η οδός Σταδίου χωρίς να προσδιορίζεται η ακριβής θέση στάθμευσης, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να διακριβωθεί το βάσιμο των αιτιάσεων που διατυπώνονται από τον οδηγό επί της ένστασής του…», σημειώνει στην έκθεσή της η ανεξάρτητη Αρχή υπενθυμίζοντας στη Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου ότι είναι υποχρεωμένη βάσει του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να δίνει πλήρως αιτιολογημένη απάντηση όταν απορρίπτει ανάλογες ενστάσεις επί των πράξεων βεβαίωσης παραβάσεων που καταθέτουν στην υπηρεσία οι πολίτες.

 

Ο ασκός του Αιόλου

Ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά τώρα από τη Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου να ακυρώσει την κλήση, ενώ προαναγγέλλει ότι η έκθεση-καταπέλτης, την οποία υπογράφει η βοηθός Συνηγόρου κ. Καλλιόπη Σπανού, θα έχει αποδέκτη και το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. «Σας καλούμε να προβείτε στην έκδοση απόφασης με την οποία ακυρώνεται η έκθεση βεβαίωσης παράβασης με αριθμό 207579/02-02-2011 της Δημοτικής Αστυνομίας Ηρακλείου. Το παρόν κοινοποιείται στο Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης». Από τη Δημοτική Αστυνομία Ηρακλείου αναγνωρίζουν την παράλειψη εδώ και χρόνια, ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει θέμα ακυρότητας των προστίμων που έχουν επιβληθεί στο παρελθόν, αφού, όπως διευκρινίζουν, έχει παρέλθει η τριήμερη προθεσμία που δίνεται στους πολίτες από την ημέρα βεβαίωσης της κλήσης, ώστε να υποβάλουν ένσταση ακυρότητας για το πρόστιμο που τους έχει επιβληθεί.

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading