Όταν οι οίκοι αξιολόγησης παίζουν μπιλιάρδο στις πλάτες των λαών
Έχω μιλήσει και άλλοτε από αυτό το βήμα για τους διαβόητους «οίκους αξιολόγησης». Και δεν θα σταματήσω να μιλάω, αν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, κυρίως, δεν αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και πυγμή αυτά τα διεθνή «μαγαζιά», που παίζουν μπιλιάρδο στις πλάτες των λαών και καθορίζουν αρνητικά το μέλλον τους, για να αυγατίζουν, ολοένα και περισσότερο, τα κέρδη τους.
Φυσικά, δεν τρέφω την αυταπάτη ότι με τα γραφόμενά μου θα καταφέρω κάτι. Νομίζω, όμως, ότι λέγε-λέγε και γράφε-γράφε, συνειδητοποιεί ο κόσμος, σε ποια χαλύβδινη αρπαγή βρίσκεται ο κόσμος των εργαζομένων-δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι.
Παλιά, ο Κώστας Λαλιώτης, θυμάμαι, επέσειε τον κίνδυνο των «κυρίων με τα γκρίζα κοστούμια». Οι «κύριοι» αυτοί, όμως, έχουν επιβληθεί. Πλήρως. Και κάνουν κουμάντο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Χωρίς κανείς να μπορεί να κορέσει τη δίψα τους για πλούτο και δύναμη.
Σημείωνε, την Κυριακή των Βαΐων, σε επιφυλλίδα του στην «Καθημερινή» ο Χρήστος Γιανναράς: «…Νίκησε κατά κράτος η ελεύθερη οικονομία. Η υπερδύναμη του μαρξιστικού στρατοπέδου, με τις εκπληκτικές κατακτήσεις στην πολεμική τεχνολογία και στην ολοκληρωτική άσκηση της εξουσίας, νικήθηκε από τα μπλου-τζηνς, την Κίρκη της «μόδας», θεάς και μάγισσας της παραπλανητικής, καταλυτικής γοητείας που ασκεί στο άτομο η κολακεία του ναρκισσισμού του, η πανίσχυρη ορμή της ηδονής.
Χωρίς αντίπαλο πια οι διαχειριστές της ελεύθερης αγοράς αφέθηκαν στη μέθη του ανεξέλεγκτου παιγνίου της εξωφρενικής ισχύος να διαφεντεύουν, με τους όρους της αγοράς, του πλανήτη: Ποιοι θα πεινάσουν και ποιοι θα απολαύσουν ασύδοτα, ποιοί θα εξοντωθούν από τη στέρηση, από τον αποκλεισμό της ανεργίας, τον εξευτελισμό της περιθωριοποίησης.
Και ποιοί θα ηδονίζονται στον παγκοσμιοποιημένο τζόγο του «λογιστικού χρήματος» (…). Η κεφαλαιαγορά και οι (ιδιωτικοί) οίκοι αξιολόγησης εθνικών οικονομιών, λειτούργησαν με τη λογική των προαγωγών και των μαστροπών, κυριολεκτικά».
Μια μέρα πριν, διαβάζαμε στην «Ελευθεροτυπία»: Η Goldman Sachs παραπλανούσε τους πελάτες της και αργότερα το Κογκρέσο, η Standard and Poor’s και η Moody’s κορόιδευαν τους επενδυτές και στόχος όλων ήταν το κέρδος, συμπεραίνει η επιτροπή του γερουσιαστή Καρλ Λεβάϊν, που ερεύνησε επί δύο χρόνια τον ρόλο της Γουόλ Στρητ στη χρηματοπιστωτική κρίση. Η 639 σελίδων έκθεση της επιτροπής, δίνει ονόματα, κατηγορεί συγκεκριμένους ανθρώπους και εταιρίες, οι οποίες άμεσα εμπλέκονται με τις… υποβαθμίσεις που εκδίδουν και καταστρέφουν την πιστοληπτική ικανότητα χωρών της ευρωζώνης…»
Δεν έχουμε, βέβαια, χρείαν και άλλων μαρτύρων. Αλλά αμφιβάλλω αν και μετά απ’ αυτή την «ετυμηγορία» της αμερικανικής Γερουσίας, θα υποστούν κάποια κύρωση οι «κύριοι με τα γκρίζα κουστούμια» -τα αδίστακτα αφεντικά των οίκων αξιολόγησης…
Γράφει ο Λευτέρης Παπαδόπουλος