Σε έναν φαύλο κύκλο του οποίου οι οδυνηρές συνέπειες φαίνονται ήδη στον ορίζοντα, έχει οδηγήσει η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί από την αρχή τους όρους του μνημονίου και η μετέπειτα αδυναμία της να εφαρμόσει αυτά που υπέγραψε.
Οι συζητήσεις με την τρόικα έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και η επόμενη δόση του δανείου βρίσκεται και πάλι στον αέρα. Γεγονός που φαίνεται ότι έχει προκαλέσει την ανησυχία των δανειστών, με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν να συναντώνται αύριο στο Βερολίνο.
Οι δυο τους, όπως επισήμως ανακοινώθηκε, θα συζητήσουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αλλά και την δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας και την έκθεση των ελεγκτών – εκπροσώπων της τρόικας.
Τα προβλήματα πυκνώνουν ακόμη περισσότερο, καθώς φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί ένα μέτωπο 19 βουλευτών του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, που διαφωνούν με κάθε περαιτέρω παροχή βοήθειας στην Ελλάδα.
Χθες, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν χτύπησε εκ νέου καμπανάκι, προειδοποιώντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις των στόχων του μνημονίου.
Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, το έλλειμμά μας θα μειωθεί από 10,5% το 2010 σε 9,5% το 2011 και σε 9,3% το 2012. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι από 142,8% του ΑΕΠ το 2010, θα ανέλθει στο 157,7% το 2011, από 145,2% που προβλέπει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, ενώ αναμένεται να φτάσει το 166,1% το 2012!
Παράλληλα, πολύ κακές προβλέψεις γίνονται και για τον τομέα της απασχόλησης, καθώς η Κομισιόν προβλέπει ότι το 2012 θα φθάσει στο 15,3%, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη μετά την Ισπανία.
Κατόπιν τούτου, ο κ. Ρεν μας υπενθύμισε την ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, αλλά και λήψης επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων, που, όπως είπε, θα προσδιοριστούν από το κλιμάκιο της τρόικας.
Το πιο σοβαρό είναι η παρέμβαση του Επιτρόπου στα εσωτερικά της χώρας, αφού κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να δείξουν υπευθυνότητα και να συναινέσουν στο πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, βάζοντας τέλος στις εσωτερικές έριδες και διαφωνίες.
Από την πλευρά του, το υπουργείο των Οικονομικών απαντά ξανά με φληναφήματα, λέγοντας πως οι προβλέψεις της Κομισιόν για το έλλειμμα και το χρέος αντικατοπτρίζουν «την κατάσταση που θα διαμόρφωνε η παθητική αντιμετώπιση της κρίσης και η απουσία οποιασδήποτε νέας πολιτικής παρέμβασης από την κυβέρνηση». Και δεν λαμβάνουν, λένε, καθόλου υπόψη «την υπό εξέλιξη αξιολόγηση από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες, αλλά ούτε και το υπό διαμόρφωση Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής».
Με λίγα λόγια, η Κομισιόν δεν ξέρει τι της γίνεται και το οικονομικό μας επιτελείο συναποτελείται αποκλειστικά από φωστήρες! Οι οποίοι επιμένουν ότι «η χώρα θα επιστρέψει σε θετικούς ετήσιους ρυθμούς το 2012» και πως «σε αυτό θα συντελέσει κυρίως η στροφή της οικονομίας σε περισσότερη εξωστρέφεια με την σημαντική μείωση του εξωτερικού ελλείμματος, που προκύπτει κυρίως από την αύξηση των εξαγωγών, αλλά και τη σημαντική μείωση των εισαγωγών» καθώς και ότι «η ύφεση ρηχαίνει σημαντικά».
Οι δηλώσεις του κ. Ρεν προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδης Κράτσα, η οποία με χθεσινή της ανακοίνωση κάλεσε τον Επίτροπο να εξηγήσει τι εννοεί όταν μιλά για συναίνεση.
«Ζούμε σε μία δημοκρατία με διακριτούς ρόλους για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, με ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων. Συναίνεση σε τι ζητά ο Επίτροπος Ρεν;», διερωτήθηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από το Όσλο, ξεκαθάρισε πως τα υψηλά spreads των ελληνικών ομολόγων δεν είναι διατηρήσιμα στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης και κάλεσε την Ευρώπη να προστατεύσει το ενιαίο νόμισμά της και να σταματήσει το παιχνίδι των ευθυνών που δεν επιτρέπει την πρόοδό της σε θέματα όπως η οικονομία και η ανεργία.
«Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε:
«Αναζητάμε αποδιοπομπαίους τράγους, παίζουμε το παιχνίδι των ευθυνών. Λέμε ότι φταίει ο Βορράς, φταίει η περιφέρεια, φταίνε οι μετανάστες. Προφανώς αυτό αποδυναμώνει την Ευρώπη, χάνουμε την προοπτική που είχαμε».
«Το ελληνικό δράμα έχει στην πραγματικότητα καταστεί ευρωπαϊκό δράμα», αποφάνθηκε. Με τη διαφορά ότι ο κ. Ρεν δήλωσε χθες ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Ευρώπη βρίσκεται σε ανάκαμψη.