Ποια ήταν η θέση της γυναίκας στην αρχαία Ελλάδα;
Η ραγιάδικη προπαγάνδα στα σχολεία μας δεν μας επιτρέπει να μάθουμε την αλήθεια για τις γυναίκες της αρχαίας Ελλάδας. Αντίθετα μας μαθαίνει να μισούμε κάθε τι το Ελληνικό και αυτό το μίσος αποδεικνύεται περίτρανα με τους αναθεματισμούς που ακούμε κάθε χρόνο στην εκκλησία την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Αλέξανδρος Μιχαλόπουλος
Διαβάστε μερικά αποσπάσματα από το Χριστιανικό περιοδικό “ΤΥΧΙΚΟΣ” για την θέση της γυναίκας στην αρχαία κοινωνία.
“Στα Ομηρικά Έπη, στη Μινωική και στη Μυκηναϊκή εποχή, οι γυναίκες είναι σε πολύ καλή μοίρα. Αγαπούν την οικογένειά τους, συζητούν ελεύθερα μαζί με τους άντρες, επικρατεί η μονογαμία, ο γάμος είναι ιερός και αδιάλυτος, η γυναίκα μπορεί να διαλέξει τον άντρα της, οι συζυγικές σχέσεις βασίζονται σε αμοιβαία αγάπη και εκτίμηση και οι τρόποι συμπεριφοράς των συζύγων παρουσιάζονται απλοί, ευγενικοί και εγκάρδιοι. Η πολυτεκνία θεωρείται μεγάλο αγαθό και ευτυχία, ενώ η ατεκνία μεγάλη συμφορά και εκδήλωση θεϊκής τιμωρίας.
Το ίδιο και στην αρχαία Σπάρτη οι γυναίκες ήταν σχεδόν ίσες με τους άντρες, συγχρωτίζονταν ελεύθερα στο δημόσιο βίο και στους αθλητικούς αγώνες, παντρεύονταν τον άντρα που θα αγαπούσαν, και είχαν γνώμη στα πολιτικά και δημόσια πράγματα. Είναι άραγε τυχαίο ότι ήταν οι Σπαρτιάτισσες που έλεγαν στους άντρες τους το γνωστό “Ή ταν ή επί τας”;
Όπως γράφει η ιστορικός M. Katz [1] τίποτα δεν είναι περισσότερο ανακριβές από την ιδέα της φυλακισμένης γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα.
Όπως λέει ο Ισχόμαχος στο Σωκράτη στο έργο του Ξενοφώντα “Οικονομικός”, σωστή γυναίκα είναι εκείνη που μπορεί να διευθύνει σωστά κάθε τι μέσα στο σπίτι της σαν συνεργάτης του άντρα της. “Ο πλούτος έρχεται στο σπίτι με τον κόπο του άντρα, οικονομείται δε σωστά με τη φροντίδα της γυναίκας”
Και βέβαια υπήρχαν οι γυναίκες που υπηρετούσαν ως ιέρειες στους ναούς των διαφόρων θεών της αρχαιότητας. Ένας αριθμός τέτοιων ιερειών μνημονεύεται σε δημόσια έγγραφα, ενώ γίνεται λόγος για γυναίκες που επιλέγονταν στην Αθήνα από τις κοινωνικές τους ομάδες για να υπηρετήσουν ως επικεφαλής και υπεύθυνες (“άρχουσαι”) στα Θεσμοφόρια, μαζί με τις ιέρειες της συγκεκριμένης λατρείας.
Η δύναμη που ασκούσαν οι γυναίκες της αρχαίας Ελλάδας διαφαίνεται και από τους ρόλους που έχουν στις κλασικές κωμωδίες και τραγωδίες των Αριστοφάνη, Ευριπίδη, Αισχύλου, Σοφοκλή κ.λπ.
Είναι προφανές, λοιπόν, ότι αλλιώς έχουν τα πράγματα και όχι όπως κατάφεραν να μας επιβάλλουν οι διάφοροι “ενδιαφερόμενοι”. Πολλές εξηγήσεις δίνονται για την επικράτηση της πλαστής εικόνας για τη θέση των γυναικών στην αρχαιότητα, και αυτό οφείλεται κυρίως στην προκατάληψη εναντίον του γυναικείου φύλου από τον κλήρο.
Υποστήριξαν, λοιπόν, πως οι γυναίκες ήταν θαμμένες στους γυναικωνίτες, όμως χιλιάδες ανάγλυφες παραστάσεις τις παρουσιάζουν δραστήριες, περιποιημένες και καλλιεργημένες, να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν πλάι στους άντρες το βιοτικό επίπεδο που πρόσφερε η εποχή τους. Κάνουν λόγο για γυναίκες αμόρφωτες και ικανές μόνο για παιδοποιία, όμως βρίσκουμε γυναίκες μουσικούς, ποιήτριες, αγρότισσες, βιοτέχνες και εμπόρους.
Από: ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ
“ΤΥΧΙΚΟΣ”
ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΟ – ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ
ΥΓ: Ήταν τόσο “κατώτερες” από τους άνδρες οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα, που 6 από τους 12 θεούς ήταν… γυναίκες!
ΔΗΜΗΤΡΙΕ ΤΙ ΛΕΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ; ΒΛΕΠΕΙΣ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΥΚΟΛΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΕΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ… ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΙΩΣ! ΕΣΥ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΕΙΣ; Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΙ ΑΛΛΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΕΣΕΝΑ. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΟΙ ΒΡΩΜΟΕΒΡΑΙΟΙ ΠΩΣ ΤΟΛΜΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΙΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ; ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ; ΑΝΔ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ GOOGLE ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ… ΘΑ ΤΡΕΛΑΘΕΙΣ ΔΗΜΗΤΡΙΕ!