ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΕΛΛΑΔΑ

Παράνομη η είσπραξη του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ

Παράνομη κρίθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η είσπραξη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας, το λεγόμενο και χαράτσι.

Το δικαστήριο έκανε δεκτή συλλογική αγωγή που κατέθεσαν οργανώσεις και ομοσπονδίες καταναλωτών κατά του μέτρου της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση 1101/2012 που εκδόθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και η οποία είναι προσωρινά εκτελεστή, που σημαίνει ότι η ΔΕΗ ακόμη και αν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης και μέχρι να κριθεί εκ νέου το θέμα από τη δικαιοσύνη, θα πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το χαράτσι μέσω των λογαριασμών ρεύματος και δεν θα πρέπει να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν το πληρώνουν.

Στην περίπτωση που οι καταναλωτές δεν πληρώσουν το χαράτσι και η Επιχείρηση προχωρήσει σε διακοπή του ρεύματός τους τότε θα μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημίωση.

Η απόφαση συμπληρώνει εκείνη του ΣτΕ, που θεώρησε αντισυνταγματική κάθε διακοπή ρεύματος λόγω μη πληρωμής του χαρατσιού, αλλά δεν διασφάλιζε τον καταναλωτή από την αυθαιρεσία του δημοσίου και της ΔΕΗ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον δικηγόρο των καταναλωτών Γιάννη Μυταλούλη, η απόφαση αυτή είναι προάγγελος και για άλλες τέτοιες αποφάσεις που θα προκύψουν και σε φορολογικά θέματα που στηρίζονται στα νέα μέτρα που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα ο κ. Μυταλούλης, εκπρόσωπος των ομοσπονδιών και ενώσεων καταναλωτών που κατέθεσαν τη συλλογική αγωγή, δήλωσε:
«η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή και δεν χρειάζεται να περιμένουμε την τελεσιδικία της. Ουσιαστικά η απόφαση αυτή απαγορεύει την είσπραξη ενός αντισυνταγματικού φόρου και λειτουργεί προς όφελος όλων των πολιτών της Ελλάδας. Εφόσον συνεχίζεται η είσπραξη, ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει αποζημίωση, αφού η ΔΕΗ πλέον δρα παράνομα. Η απόφαση του ΣτΕ μιλούσε για αντισυνταγματικότητα του τέλους ακινήτων αλλά δεν διασφάλιζε την νομική υπεράσπιση του καταναλωτή, εν αντιθέσει με την απόφαση που καθαρογράφηκε».

Πηγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading