ΔΙΕΘΝΗΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ο ΟΑΣΕ δικαιώνει τον Κώστα Βαξεβάνη: «Η απόφαση υπέρ Βγενόπουλου έχει μία ανατριχιαστική επίδραση στην ελευθερία των ΜΜΕ»

oaseΚαταδικάζει τη δικαστική απόφαση με την οποία επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 26 μηνών στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη για δημοσίευση θεμάτων που αφορούν στις τραπεζικές πρακτικές στην Ελλάδα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δια της εκπροσώπου του για την ελευθερία των ΜΜΕ, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

«Αυτή η απόφαση έχει μία ανατριχιαστική επίδραση στην ελευθερία των ΜΜΕ, γιατί περιορίζει τη δημοσίευση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος», αναφέρει η Μιγιάτοβιτς. «Για άλλη μια φορά, αυτό αποδεικνύει την ανάγκη να αποποινικοποιηθεί η δυσφήμηση, προκειμένου να χαλαρώσει η πίεση στην ερευνητική δημοσιογραφία», προσθέτει.

Αναφερόμενη στην υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε ο δημοσιογράφος, που αφορά στον Ανδρέα Βγενόπουλο, η Μιγιάτοβιτς επισημαίνει πως το ρεπορτάζ βασιζόταν σε επίσημα έγγραφα, και αυτό κάνει ακόμα λιγότερο κατανοητή τη δικαστική απόφαση. «Όταν οι δημοσιογράφοι βασίζουν την έρευνά τους σε περιεχόμενο επίσημων εγγράφων, τα διεθνή στάνταρ επιβάλλουν την προστασία τους σε υποθέσεις όπου αυτή συνεισφέρει στη δημόσια συζήτηση για θέματα νομικού ενδιαφέροντος», υπογραμμίζει.

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο καταδίκασε τον Κώστα Βαξεβάνη σε φυλάκιση 26 μηνών για τις αποκαλύψεις του γύρω από τις τραπεζικές πρακτικές της Marfin, αποκαλύψεις οι οποίες βασίζονταν σε πάνω από 5.000 επίσημα έγγραφα: Πορίσματα των κεντρικών Τραπεζών Ελλάδας και Κύπρου, πορίσματα της Κυπριακής Βουλής, δικαστική απόφαση που καταδικάζει τη Marfin για αστική απάτη και αποδεικνύει πως χρησιμοποιήθηκαν συγκαλυμμένα κεφάλαια της Τράπεζας για να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της MIG, εκθέσεις της Price Water House με πλήρη ανάλυση των δανείων που δόθηκαν από τη Marfin σε επιχειρηματίες φίλους του Βγενόπουλου, αλλά δεν αποπληρώθηκαν ποτέ.

Δείτε την ανακοίνωση του ΟΑΣΕ

Την αντίθεσή της στην ποινή που επιβλήθηκε στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη για την αρθρογραφία του σε σχέση με τις πρακτικές των τραπεζών στην Ελλάδα, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, η ύπατη εκπρόσωπος για την ελευθερία των ΜΜΕ, του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), που εδρεύει στη Βιέννη.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτή η απόφαση έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ελευθερία των ΜΜΕ γιατί επιβάλλει περιορισμούς στην αρθρογραφία σχετικά με θέματα δημοσίου συμφέροντος και αποδεικνύει για ακόμη μια φορά την ανάγκη αποποινικοποίησης της δυσφήμισης και της χαλάρωσης των πιέσεων στη διερευνητική δημοσιογραφία.

Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος έχει καταδικαστεί σε 26μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του τραπεζίτη Ανδρέα Βγενόπουλου.

Στην ανακοίνωση της, η ύπατη εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ επισημαίνει ότι η αρθρογραφία προέκυψε απόεπίσημα έγγραφα, κάτι που καθιστά την καταδίκη ακόμη λιγότερο δικαιολογημένη, προσθέτοντας ότι όταν οι δημοσιογράφοι βασίζουν το περιεχόμενο της αρθρογραφίας τους σε περιεχόμενο από επίσημα έγγραφα, τα διεθνή πρότυπα καθιστούν αναγκαία τη δημοσιοποίηση υποθέσεων που συμβάλουν στη δημόσια συζήτηση του νομίμου συμφέροντος.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος άσκησε έφεση, αντιμετωπίζει άλλες 42 διώξεις σε σχέση με την αρθρογραφία του.

Σε σχόλιό του ο δημοσιογράφος αναφέρει: 

“Δύο φορές ως σήμερα η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, υπεύθυνη για θέματα Ελευθερίας του Τύπου στον ΟΑΣΕ, έβγαλε ανακοινώσεις που με αφορούν προσωπικά. Η πρώτη ήταν όταν με συνέλαβαν και διώχθηκα για τη λίστα Λαγκάρντ και η δεύτερη στις 8 Απριλίου, όταν έγινε γνωστή στον ΟΑΣΑ η απόφαση του δικαστηρίου που με καταδικάζει σε 26 μήνες φυλάκιση μετά από μήνυση του Βγενόπουλου.

Η ενασχόληση του ΟΑΣΕ δύο φορές με το πρόσωπό μου, είναι αναμφίβολα μια τιμή για μένα και μια διαβεβαίωση πως δεν είμαι μόνος με τη δημοσιογραφική μου ομάδα σε αυτό τον πόλεμο στον οποίο πολλές φορές με δυσκολία αντιλαμβανόμαστε ποιοί είναι οι εχθροί και ποιοί οι φίλοι.

Θα πω για μια φορά ακόμη αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται: όσο και να προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε ή να εφεύρουμε τη Δικαιοσύνη με φαντασιακά σχήματα του τύπου “έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη”, Δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Υπάρχουν μόνο καλοί και τίμιοι δικαστές και εισαγγελείς.

Αν υπήρχε και Δικαιοσύνη στο σύνολό της, η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική, δηλαδή λιγότερο διεφθαρμένη και με τον κόσμο να εμπιστεύεται τους θεσμούς και όσους τους εκπροσωπούν.

Η ευαισθησία του ΟΑΣΕ αλλά και συναδέλφων από όλο τον κόσμο που για μια ακόμη φορά στέκονται στο πλευρό μου είναι συγκινητική αλλά έχει και μια πίκρα γιατί εκθέτει τους θεσμούς και τα θεσμικά όργανα στην Ελλάδα. Είτε αυτά λέγονται δημοσιογραφικές ενώσεις, είτε λέγονται φορείς απονομής της Δικαιοσύνης, είτε λέγεται Υπουργείο Δικαιοσύνης, είτε βουλευτές, κόμματα και κυβέρνηση .

Το να ταχθείς με το μέρος της ελευθερίας του Τύπου και να σχολιάσεις έστω το πασιφανές, πως οΓιώργος Παπακωνσταντίνου παρότι επίορκος υπουργός καταδικάστηκε με 12 μήνες φυλακή αλλά εγώ με 26 μήνες, δεν είναι παρέμβαση στη παθογενή έτσι κι αλλιώς Δικαιοσύνη, αλλά απλή λογική.

Το θέμα της Ελευθερίας του Τύπου δεν είναι άσχετο με την κατάσταση της διαπλοκής και της διαφθοράς στην Ελλάδα. Απαρχαιωμένοι αντιδραστικοί νόμοι και ακόμη πιο συντηρητικοί δικαστές, αποτελούν την εφεδρεία του συστήματος της διαπλοκής, το οποίο έχει ως βασικό του εχθρό την πραγματική δημοσιογραφία.

Δύο παραδικαστικά στην Ελλάδα, αποδεικνύουν αυτό που λέω και που όλοι βλέπουν.

Γνωρίζω πως πολλές φορές ο συμπάθειες και οι αντιπάθειες, η δειλία και ο ωχαδερφισμός, το ίδιο το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και (το χειρότερο) έχουμε συνηθίσει, βγάζουν την προσπάθεια για εξυγίανση της χώρας και του Τύπου απ’ το οπτικό πεδίο των περισσότερων ανθρώπων.

Πολλοί με χαιρεκακία μπορεί να λένε “τα ήθελε και τα έπαθε” ,ή ξαφνικά να ανακαλύπτουν το άβατο της Δικαιοσύνης και να την προσκυνούν μόνο και μόνο γιατί με καταδίκασε. Θεωρώ ακόμη και αυτή την πλευρά ανθρώπινη, αλλά να θυμίσω πως όταν ένα δικαίωμα απειλείται, απειλείται για όλους.

Για του επαγγελματίες μικρόψυχους θα θυμίσω μόνο τη φράση του Άλμπερτ Καμύ: «Μια από τις χειρότερες αιτίες εχθρότητας είναι η λύσσα κ η ποταπή επιθυμία να δεις να υποκύπτει, αυτός που τολμάει ν αντιστέκεται σ’ αυτό που σε συνθλίβει».

Ευχαριστώ και αυτούς που συμπαραστέκονται αλλά και αυτούς που δεν το κάνουν. Οι πρώτοι αλλάζουν τον κόσμο. Οι δεύτεροι δείχνουν πως είναι αναγκαίο”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading