Ακόμη, οδηγούμαστε σε περικοπές στα ειδικά μισθολόγια –δηλαδή στις αποδοχές αξιωματικών, γιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών, διπλωματικών υπαλλήλων και πανεπιστημιακών–, ενώ έρχονται αλλαγές στο σύστημα των κλιμακίων του ενιαίου μισθολογίου και κατάργηση του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών.
Οι ανατροπές στα κοινωνικά επιδόματα, με καθιέρωση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, είναι προ των πυλών. Μας περιμένουν χαμηλότερα εισοδηματικά όρια για παροχές. Οι πληροφορίες, μάλιστα, μιλούν για σημαντικό περιορισμό δικαιωμάτων. Έρχονται πολλά, χωρίς τελειωμό… Ταυτόχρονα, ο πολύς κύριος Τόμσεν, επικεφαλής της τρόικας, αποδεικνύεται ότι έπεσε σε όλα έξω – ανάπτυξη, έσοδα, ανεργία…
Ας παρακολουθήσουμε, όμως, το τοπίο των εξελίξεων: Αυτή την ώρα είμαστε μείον κατά 4,4 δις ευρώ, παρά τις αυξήσεις φόρων, παρά τις μειώσεις μισθών, παρά την καταβαράθρωση των συντάξεων…
Τι κάνει η κυβέρνηση; Η μονομέρεια των κυβερνητικών απαντήσεων, ταυτόσημη πάντα: «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να καλύψουμε το νέο πρόβλημα».
Σκληρές διαπιστώσεις
Ωστόσο, η τρόικα καραδοκεί. Στο Μνημόνιο τονίζεται επί λέξει: «Μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012 θα μεταρρυθμίσουμε τα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου [Σ.Σ.: αφορούν στο ένα τρίτο της μισθολογικής δαπάνης του δημόσιου τομέα]. Σε συμφωνία με τις αρχές της μεταρρύθμισης που ξεκίνησε το 2011, θα προσαρμόσουμε τις αποδοχές για τα ειδικά μισθολόγια –συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών, των διπλωματών, των μετακλητών, των ιατρών, των καθηγητών, της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων–, ενώ θα προστατεύσουμε όσους βρίσκονται στις χαμηλότερες μισθολογικές κλίμακες, με στόχο την πραγματοποίηση μόνιμων καθαρών εξοικονομήσεων ύψους περίπου 0,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Θα αναθεωρήσουμε επίσης το νέο σύστημα προαγωγών, για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν οι κατάλληλοι έλεγχοι κατά της αύξησης του μισθολογικού κόστους μέσω των προαγωγών».
Παράλληλα, προμηνύεται καταιγίδα απολύσεων. Προσέξτε πώς μεθοδεύεται μέσω του νέου Μνημονίου: «Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να μειώσουμε την απασχόληση στη Γενική Κυβέρνηση κατά τουλάχιστον 150.000 άτομα την περίοδο 2011-2015. Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυστηρά την υφιστάμενη αναλογία 1 προς 5 προσλήψεις – αποχωρήσεις, καθώς και το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης που καθιερώθηκε προσφάτως, ενώ θα συνεχίσουμε να μειώνουμε την απασχόληση συμβασιούχων και να βάζουμε στην εργασιακή εφεδρεία επαρκείς υπεράριθμους δημοσίους υπαλλήλους έως το τέλος του 2012, ώστε να πετύχουμε 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις, μόλις εξαντληθεί ο χρόνος τους στην εφεδρεία. Η προγραμματισμένη λειτουργική αξιολόγηση της Δημόσιας Διοίκησης και τα σχέδια για το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή τη συρρίκνωση φορέων της Γενικής Κυβέρνησης θα μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε τους υπεράριθμους δημοσίους υπαλλήλους». Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας δύσκολης, επίπονης και εξαιρετικά δυσάρεστης εξέλιξης, με απολύσεις, «λουκέτα», αύξηση της ανεργίας και μειώσεις μισθών.
Μετά το «τσεκούρι» στους μισθούς, τη σκυτάλη παίρνει η ολοκληρωτική μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ. Ιδού τι ορίζει το Μνημόνιο: «Ως αρχικά μέτρα για τη δημιουργία εξοικονομήσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ το 2012: (i) θα υιοθετήσουμε ένα σχέδιο νόμου για να μεταρρυθμίσουμε τις επικουρικές συντάξεις και (ii) θα επιφέρουμε αλλαγές στα συνταξιοδοτικά ταμεία, με υψηλές μέσες συντάξεις που λαμβάνουν υψηλές επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό. Στη συνέχεια, έως τα τέλη Ιουνίου θα εισαγάγουμε μεταρρυθμίσεις για να εξαλείψουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα ελλείμματα στα ταμεία εφάπαξ»…
Ταυτόχρονα, για μία ακόμα φορά η τρόικα –ω του θαύματος!– έπεσε έξω: Ενώ στο δεύτερο Μνημόνιο είχε προβλέψει δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2011 στα 20,5 δις ευρώ, φτάσαμε στα 24,9 δις!
Τι κάνουμε τώρα;
Καταρχάς, από τα 4,4 δις ευρώ, ποσό ύψους 1,5 δις ευρώ θα εισπραχθεί μέσω φόρων – «χαράτσι» της ΔΕΗ, ΦΑΠ, ΕΤΑΚ και κεφαλικός φόρος. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι αναπόφευκτα, για να καλυφθεί το υπόλοιπο έλλειμμα, θα έρθουν μεγάλες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα. Όσο για τις απολύσεις προσωπικού ή το κλείσιμο επιχειρήσεων, το Μνημόνιο αναφέρει: «Μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012 θα ολοκληρώσουμε ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση των κρατικών λειτουργιών και θα επιτύχουμε πρόσθετη εξοικονόμηση τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2013-2015. Έμφαση θα δοθεί στο κλείσιμο και τη μείωση του μεγέθους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στον εντοπισμό ευκαιριών για ανάθεση εργασιών σε τρίτους, στον εντοπισμό πλεονάζοντος προσωπικού και στην αναδιάρθρωση τόσο της κεντρικής όσο και της τοπικής Δημόσιας Διοίκησης».
Όπως και να ’χει, εξακολουθούν να λείπουν 2 δις ευρώ, για τα οποία αναμένονται παρεμβάσεις με περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη παρατηρείται υστέρηση των εσόδων κατά το α’ τρίμηνο του 2012 ποσού υψηλότερου από 1,5 δις ευρώ, λόγω της ύφεσης στην οικονομία. Άρα, συνοψίζοντας, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, οδηγούμαστε σε:
• Μείωση στα ειδικά μισθολόγια στο Δημόσιο.
• Απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων.
• Μείωση των προνοιακών επιδομάτων.
• Περιορισμό του εφάπαξ.
• «Ψαλίδι» στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
• Αλλαγές στα κλιμάκια του ενιαίου μισθολογίου.
• Σύνδεση της απόδοσης με πιθανή αύξηση μισθών.
• Κατάργηση του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών.