ΕΛΛΑΔΑ

Μια Ελλάδα χωρίς Ελληνικότητα, ζητά ο Μητροπολίτης Καναδά Σωτήριος….

Είχατε ακούσει για Όμηρο, Ησίοδο, Πλάτωνα, Σοφοκλή, Αριστοτέλη, Σωκράτη, Περικλή, Θουκυδίδη, Δημοσθένη, Αλέξανδρο και εκατοντάδες άλλους που έκαναν την Ελλάδα το λίκνο του Πολιτισμού και μας θαυμάζουν σ’ όλο τον κόσμο;

Ξεχάστε τους. Όλους του θάβει ο Μητροπολίτης Τορόντο Σωτήριος σε επιστολή του που θα αναγνωστεί την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 στις εκκλησίες και που βασικό σκοπό έχει να θάψει την Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο, και τις αδελφές Κοινότητες Μόντρεαλ και Λόντον, που του μπαίνουν στο μάτι γιατί αποτελούν τους μόνους τρεις ανεξάρτητους οργανισμούς στη Βόρεια Αμερική, με διοικητικά συμβούλια εκλεγμένα από τον ελληνισμό, (συχνά με λάθη στις επιλογές αλλά πάντα με δημοκρατικές διαδικασίες) και όχι διορισμένα από τον Μητροπολίτη. Και με πολιτιστικά προγράμματα που παρουσιάζουν όλο το φάσμα του ελληνικού πολιτισμού και όχι μόνο εκδηλώσεις θρησκευτικού περιεχομένου.

Γράφει λοιπόν ο Μητροπολίτης Καναδά κ. Σωτήριος ως να προβλέπει το τέλος του κόσμου:
«Το πείραμα να κρατήσουμε τους Έλληνες, Έλληνες εκτός Ελλάδας, προσφέροντας ξερή γνώση της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής κουλτούρας, της ελληνικής ιστορίας, απέτυχε. Όσο κι αν μερικοί δε θέλουν να το παραδεχτούν, στο εξωτερικό δεν θα μείνει τίποτε άλλο από την Ελληνορθόδοξη Πίστη, την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία. Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές; Θέλουμε να πατούμε επί στερεού εδάφους πάνω στη γη; Τότε πρέπει η Ελληνική μας Παιδεία να είναι Ελληνορθόδοξη Παιδεία και να διαπλάθει σωστούς χαρακτήρες. Αν αυτό δεν κάνουμε, τότε περπατάμε στα σύννεφα. Τίποτε δεν γίνεται με λόγια. Χρειάζεται πράξη. Χρειάζεται δουλειά. Χρειάζονται θυσίες…. Να γίνουμε μεγαλύτεροι εθελοντές. Να προσφέρουμε εργασία, χρόνο και χρήμα.» 
Κοντολογής
«τσακίστε τις κοινότητες που μιλούν για ελληνικό πολιτισμό, κλείστε τα αιρετικά σχολεία τους που μιλούν για ελληνισμό και ελληνική παράδοση, για τους σοφούς προγόνους της αρχαίας Ελλάδας, μόνο οι Τρεις Παμμέγιστοι Φωστήρες μετρούν, οι αρχαίοι πρέπει να καούν στο πυρ της κολάσεως». Τίποτα παράξενο. Έτσι έλεγαν και οι Τρεις Ιεράρχες (που κανένας στο εξωτερικό δεν τους ξέρει), οι υποτιθέμενοι προστάτες των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών, που τους λατρεύει ο Ιεράρχης του Τορόντο: 
1.
Ιωάννης ο Χρυσόστομος: ήταν ο πρωτεργάτης της καταστροφής ενός από τα 7 θαύματα του κόσμου, του Μαυσωλείου της Εφέσου (John Freely, Classical Turkey, Penguin, London, 1990 και New World Encyclopaedia: “Its ultimate destruction occurred at the hands of a Christian mob led by St. John Chrysostom, then archbishop of Ephesus, in 401 C.E. Its marble stones were used in construction of other buildings, and some of the columns in Hagia Sophia originally belonged to the temple of Artemis”)
2.  Βασίλειος ο Μέγας:
«Οι Έλληνες φιλόσοφοι είναι άθλιοι, βδελύγματα, μιάσματα».
3.  Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός:
«Σου παρέδωσα τα πάντα, την Ελλάδα μου, τη νιότη, το σώμα μου και ό,τι άλλο είχα Χριστέ μου» [Constantine A. Trypanis, Greek Verse, Pelican, London, 1971.
Εμείς, οι κάτοικοι του Τορόντο, του Μόντρεαλ και του Λόντον Οντάριο, οι μοναδικές τρεις ελεύθερες κοινότητες στη Βόρεια Αμερική, που για 100 χρόνια πιστεύουμε στη δημοκρατία, στις ελεύθερες εκλογές του Διοικητικού Συμβουλίου μας, που έχουμε τις εκκλησίες μας, αλλά ως τμήμα της παράδοσής μας, και δεν απεμπολούμε την 4000-χρονη Ελλάδα και στον πολιτισμό της, που λέμε όχι στο μεσαιωνικό σκοταδισμό σου ξανατονίζουμε:

«Παπά, εμείς δεν παραδινόμαστε. Η Ελλάδα μας υπήρχε και προς Χριστού και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Θες να μας την κοντύνεις στα μέτρα σου; Ξόδεψες όλη τη ζωή σου να προσπαθείς πώς θα μας υποδουλώσεις, ακόμα δεν κατάλαβες τι εστί Ελλάδα για μας;»


Η δικιά μας Ελλάδα είναι ο ιδεατός κόσμος της μεγαλύτερης παγκόσμιας πολιτιστικής υπερδύναμης που από αιώνες αναγνωρίζεται ότι είναι πάνω από ηπείρους και πέρα από χρόνο. Κι αυτή η Ελλάδα δε σβήνει, ούτε παραμορφώνεται, αλλά ζει στην καρδιά της ανθρωπότητας. Εμείς ως μετανάστες, σ’ αυτήν την Ελλάδα ανήκουμε και θα την προστατεύουμε μέχρι εσχάτων.

Χρήστος Μαγγούτας
Toronto Canada

Σχετικά Άρθρα

2 Comments

  1. Αχ αυτοί οι δεσποτάδες… Πάντοτε ήταν εναντίον του Ελληνισμού, από τότε που φτιάχτηκαν. Δεν θα τους περάσει όμως όσες πουστιές κι αν κάνουνε. Ο κόσμος τους πήρε πλέον χαμπάρι και δεν τους λογαριάζει με όλες τις μαλακίες και τις φοβέρες τους. “Η Ελλάδα υπήρχε και προ Χριστού”!!! Πάντα υπάρχουν και οι εξεραίσεις φυσικά, όπως ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ! ΑΞΙΟΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ!

  2. Τι να σχολιάσει κανείς. Καραγκιόζηδες είναι αυτοί που ασχολούνται μαζί τους. Σταματήστε να πηγαίνετε στις εκκλησίες, αδιαφορίστε για τις μ…. που λένε.
    Κατ’ αρχήν δυο είναι οι αληθηνά ανεξάρτητες αστικές κοινότητες. Αυτή του London, και η άλλη του Edmonton, Alberta (υπάρχουν δυο εκεί, η μια είναι η εκκλησιαστική και η άλλη η αστική. Οι άλλες ερωτοτροπούν για χρόνια με τον επίσκοπο, διατηρούν και πληρώνουν όλα τα έξοδα των εκκλησιών και δίνουν χαράτσι στη Μητρόπολη.
    Τα υπόλοιπα σχόλια είναι “με άλλα λόγια ν’αγαπιόμαστε”. Και μάθετε ένα πράγμα καλά. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝΝ ΑΞΙΟΙ ΔΕΣΠΟΤΕΣ. Ο δεσπότης είναι δεσπότης, το λέει η ίδια λέξη. Οι λέξεις έχουν συγκεκριμένα νοήματα.
    Και ακόμη κάτι: ας καταλάβουμε ότι επιτελούν ένα έργο, σύμφωνα με τους δικούς τους επαγγελματικούς προσανατολισμούς. Είναι αντίφαση να θέλουμε και τον Σωτήριο και να λέει αυτά που θέλουμε εμείς. Χριστιανισμός και Ελληνισμός δεν τέμνονται. Στην ιστορία έφυγε ο ένας για να έρθει ο άλλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading