“ΕΦΥΓΕ” Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΑΣΙΛΗΣ

Απεβίωσε σήμερα τα ξημeρώματα, στα 76 του χρόνια, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, ο ιδρυτής της Costamare, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, χτυπημένος από τον καρκίνο, με τον οποίο έδινε σκληρό αγώνα τα τελευταία χρόνια.
Ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, γνωστός και ως «καπετάν Βασίλης», γεννήθηκε το 1935, από φτωχή οικογένεια, στο Διαβολίτσι της Μεσσηνίας. Στην Κατοχή συμμετείχε στους εθνικούς αγώνες μέσα από το Εθνικό Απελευθερωτικό Μετώπο (ΕΑΜ). Το 1948 ήρθε στην Αθήνα, ανήμερα της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου και έκανε διάφορες δουλειές.
Το σπίτι που έμενε ήταν στον Κολωνό. Κάθε ημέρα έπαιρνε το λεωφορείο της γραμμής 10, που έκανε τη διαδρομή Βοτανικός – Ιπποκράτους. Κατέβαινε στη στάση Αραχώβης και πήγαινε στην πλατεία Εξαρχείων, όπου μοίραζε σε σπίτια γάλα της ΕΒΓΑ. Στη συνέχεια, έπιανε δουλειά στις 7.30 το πρωί σε μία βιοτεχνία κουμπιών που βρισκόταν στη διασταύρωση Περικλέους και Ευαγγελιστρίας. Μετά την δουλειά στη βιοτεχνία, κατευθυνόταν στην πλατεία Κουμουνδούρου, όπου ήταν το νυχτερινό Γυμνάσιο. Με το τραμ της γραμμής 4 πήγαινε στο Ρουφ και στη συνέχεια με τα πόδια κατέληγε κατάκοπος στο σπίτι του.
Τον Ιούνιο του 1953, σε ηλικία 18 ετών, πρωτομπαρκάρισε. Οπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος, έτσι «άρχισε το όμορφο ταξίδι μου στη ναυτιλία, ταξίδι γεμάτο μεγάλες συγκινήσεις, αγωνίες, λαχτάρες και χαρές». Από τότε, εξελίχθηκε σε όλες τις βαθμίδες της ναυτικής ιεραρχίας.
Το 1962 συναντά την Κάρμεν, την οποία στα επόμενα δύο χρόνια παντρεύτηκε και απέκτησαν τρία αγόρια. Τον Κωνσταντίνο το 1969, τον Αχιλλέα το 1971 και το Χρήστο το 1974.
Η αρχή
Σε ηλικία 27 ετών ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος αγοράζει με δάνειο ένα μικρό φορτηγό πλοίο και το 1974 ιδρύει την εταιρεία Costamare Shipping SΑ. Κατά τη ναυτιλιακή κρίση, την περίοδο 1982 – 1984, o Βασίλης Κωνσταντακόπουλος αγοράζει οκτώ πλοία σε πολύ χαμηλή τιμή. Μετά τη χρεοκοπία της εταιρείας τακτικών γραμμών Ελληνικής του Γρηγορίου Καλλιμανόπουλου, προσλαμβάνει το εξειδικευμένο προσωπικό της και μπαίνει στην αγορά των τακτικών γραμμών, ως ναυλωτής πλοίων σε εταιρείες που εξυπηρετούσαν ήδη τις γραμμές.
Στα επόμενα είκοσι χρόνια η εταιρία αναπτύσσεται σημαντικά ανανεώνοντας τακτικά τον στόλο της. Το 2000, η Costamare διαχειριζόταν 35 πλοία, των οποίων η μεταφορική ικανότητα έφθανε το 1.560.000 dwt.
Σύμφωνα με ένα αφιέρωμα της Lloyd’s List, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος ονομάστηκε «Greek King of Containers», καθώς τον Ιούνιο του 2007 η εταιρία του Costamare διέθετε 51 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Μιλώντας στις 27 Ιουλίου 2006 στην τελετή άφιξης του μεγαλύτερου πλοίου κοντέινερ στον κόσμο, παρουσία του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, είπε ότι: «Θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου που με αυτή την όμορφη γιορτή δίπλα στο μεγάλο και σύγχρονο αυτό πλοίο, στο ίδιο λιμάνι που ξεκίνησα τζόβενο σε ένα παλιό καραβάκι, άμισθος και με πληρωμένη από εμένα την τροφή μου για τους πρώτους τρεις μήνες».
Στο μεταξύ, ο καπετάν Βσίλης ήταν από τα πρώτα μέλη και πρόεδρος της HELMEPA, της HELMEPA JUNIOR και της Intermepa. Η HELMEPA JUNIOR, η έκθεση της οποίας στεγάζεται στο κτήριο της COSTAMARE, έχει ως αντικείμενο την εκπαίδευση και ενημέρωση μαθητών δημοτικού από όλη την Ελλάδα, για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά του θαλασσίου περιβάλλοντος.
Στα 15 χρόνια λειτουργίας της, 48.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα έχουν πάρει μέρος στο πρόγραμμα. Το 1998 η HELMEPA Junior έλαβε το βραβείο Global 500 του UNEP (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών). Το 2000 ίδρυσαν με τη σύζυγό του το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και έκτοτε χρηματοδοτούν τη λειτουργία του και τις δραστηριότητες του.
«Δεν θα αφήσω τα καράβια για να γίνω ξενοδόχος και βιομήχανος»
Παράλληλα, η εταιρεία ΤΕΜΕΣ Α.Ε. στην οποία προέδρευε ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, υλοποίησε επένδυση περίπου 1 δισ ευρώ για την κατασκευή 4 ξενοδοχειακών μονάδων, δύο γηπέδων γκολφ και άλλων τουριστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων σε δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις ιδιοκτησίας Κωνσταντακόπουλου στην περιοχή της Πύλου, συνολικού εμβαδού 2.700 στρεμμάτων περίπου, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της πέρυσι το καλοκαίρι.
Πρόκειται για την πρώτη υλοποίηση των λεγόμενων περιοχών Π.Ο.Τ.Α. (Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης) και αποτελεί σταθμό για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής και της Πελοπονήσσου. Μάλιστα, το 2009 σε εκδήλωση στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας επτά Επιμελητήρια της Πελοποννήσου τίμησαν τον καπετάν Βασίλη για την προσφορά του στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου.
Ο καπετάν Βασίλης δεν διέθετε μόνο καράβια. Κατασκεύασε πριν λίγα χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα, εργοστάσιο εξόρυξης και επεξεργασίας ορυκτών, τη βιομηχανία ΓΕΩ που λειτουργεί στα Γρεβενά.
Επίσης, έχει δημιουργήσει στις ΗΠΑ μία σύγχρονη πόλη, που η συνολική της έκταση είναι 2.000 τετραγωνικά μέτρα και η κεντρική της λεωφόρος φέρει το όνομα της Μελίνας Μερκούρη.
Παράληλλα, σε άλλη Πολιτεία της Αμερικής έχει αγοράσει 16.000 στρέμματα στα οποία είχε δημιουργήσει έναν πρότυπο αμπελώνα και όλη την παραγωγή την έχει προπωλήσει για μια δεκαετία. Ο ίδιος δηλώνει ότι «δεν θα αφήσει τα καράβια για να γίνει ξενοδόχος και βιομήχανος», αλλά αναμφισβήτητα, η υψηλή του ρευστότητα, το οργανωμένο επιτελείο και ανά τον κόσμο συνεργαζόμενο δίκτυο ανθρώπων και εταιρειών, προεξοφλούν την επιτυχία των επιχειρηματικών του κινήσεων.
Αντώνης Σαμαράς: Γνήσιος πατριώτης, πραγματικός δημιουργός
«Ένας μεγάλος Έλληνας, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, δεν είναι πια μαζί μας. Η Μεσσηνία, η Πελοπόννησος, η Ελλάδα έχασαν τον καπετάνιο που ήξερε να παλεύει στη ζωή και να προσφέρει στον Τόπο» δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς .
«Γνήσιος πατριώτης συμμετείχε στους εθνικούς αγώνες. Πραγματικός δημιουργός κατάφερε να ξεχωρίσει στη ναυτική οικογένεια.
Δεμένος με τον τόπο του, προχώρησε, τα τελευταία χρόνια, σε μια κολοσσιαία τουριστική επένδυση στην περιοχή της Πύλου. Δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις δουλειάς για τους συμπατριώτες μας και ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Επτά Επιμελητήρια της Πελοποννήσου τον τίμησαν για την προσφορά του και η τοπική κοινωνία τον ευγνωμονεί.
Είμαι περήφανος που ο Καπετάν Βασίλης με τιμούσε με την φιλία του. Θα τον τιμώ πάντα.
Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
Παναγιώτης Νίκας , Δήμαρχος Καλαμάτας: μακράν ο μεγαλύτερος ευεργέτης της Μεσσηνίας
“Εκφράζω την θλίψη μου, την οδύνη μου και εκ μέρους του κόσμου της Καλαμάτας για την εκδημία του καπετάνιου μας, ο οποίος υπήρξε ο μεγαλύτερος ευεργέτης μάλιστα μακράν της Μεσσηνίας, πέρα από τη μεγάλη τουριστική επένδυση που αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο με την οποία έβαλε την Μεσσηνία στον τουριστικό χάρτη.
Ιδιαίτερη ήταν η προσφορά του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου σε φορείς και σωματεία της Μεσσηνίας, στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπου με δικές του δαπάνες, ανασυγκρότησε το μεγάλο κτήριο που στεγάζεται το πανεπιστήμιο, αλλά και οι δωρεές του προς τον Δήμο Καλαμάτας, όπως η πρόσφατη δωρεά της μελέτης για το νέο δημαρχείο.
Πέρυσι με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης της πόλης. Πάνω απ’ όλα υπήρξε πατριώτης, ήταν πάνω από κόμματα και ιδεολογίες και όποτε η πατρίδα είχε ανάγκη, όπως σε περιπτώσεις σεισμών, πυρκαγιών και όχι μόνο, έδινε πάντοτε την οικονομική του βοήθεια, χωρίς ποτέ να ζητά ανταλλάγματα. Έφυγε ένας μεγάλος πατριώτης, ένας μεγάλος έλληνας, ένας σπουδαίος Μεσσήνιος, αιωνία του η μνήμη. Εμείς θα αισθανόμαστε πάντοτε ευγνωμοσύνη για όσα μας προσέφερε ο καπετάνιος’’.
Να σημειώσουμε ότι η σημαία του Δήμου Καλαμάτας, με απόφαση του Δημάρχου, κυματίζει μεσίστια.
Θεόδωρος Παπαθεοδώρου , πρύτανης πανεπιστημίου Πελοποννήσου
“Η απώλεια του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου μας θλίβει ιδιαίτερα. Έφυγε ένας υπέροχος έλληνας, ένας ευπατρίδης, ένας άνθρωπος της εργασίας που αφιέρωσε την ζωή του στην προκοπή του τόπου του. Αποχαιρετούμε επίσης με μεγάλη οδύνη έναν συμπαραστάτη του πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στον οποίο οφείλουμε πολλά. Εκ μέρους του πρυτανικού συμβουλίου κι εμού προσωπικά, εκφράζουμε στην οικογένεια του καπετάν Βασίλη τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας στην μεγάλη αυτή δοκιμασία’’.
Η κηδεία του εφοπλιστή Βασίλη Κωνσταντακόπουλου θα γίνει την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, στις 12:00 μ.μ. στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσις Σωτήρος (Aγιος Σώστης – Λεωφ. Συγγρού).
O ενταφιασμός θα γίνει σε στενό οικογενειακό περιβάλλον και η οικογένεια, αντί στεφάνων, παρακαλεί να γίνουν δωρεές στο Ίδρυμα ΘΩΡΑΞ- Κέντρο Ερευνών Εντατικής και Επείγουσας Ιατρικής Θώρακος, τηλ. 210 7222934, στον αριθμό λογαριασμού της τράπεζας Citibank: 5500063302 (ΙΒΑΝ: GR82 0840 1040 0000 0550 0063 302).
ΕΘΝΟΣ