ΖΩΗΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΕΝΔΟΝ ΣΚΑΠΤΕ! ΣΚΑΒΕ ΜΕΣΑ ΣΟΥ… ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!

Μαίρη Παναγιωτακοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας,  Β.Α.,  Μ.Α.C.P.

Η ενδοσκόπηση, με σύμμαχο την πράξη, θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο! Σκάβε μέσα (ένδον σκάπτει), θα μας πει ο Μάρκος Αυρήλιος. Μας προτρέπει να ανακαλύψουμε ποιοί πραγματικά είμαστε και να αναγνωρίσουμε τους λόγους, για τους οποίους αξίζει να μην παραιτούμαστε, όσες δυσκολίες κι αν αντιμετωπίζουμε!

Ως σκαπανείς που ψάχνουν ακούραστα να ανακαλύψουν αρχαίους θυσαυρούς, έτσι κι εμείς, σκάβοντας συνειδητά μέσα μας είναι δυνατόν να αναδείξουμε τον αυθεντικό εαυτό μας που ίσως βρίσκεται κάπου αυτοεξόριστος, στις παρυφές ανάμεσα στο χθες, και τον κόσμο της ψευδαίσθησης. Ο αληθινός εαυτός, αναμένει το δικό μας κάλεσμα στο φως, εκεί που ζουν οι αυθεντικοί συνοδοιπόροι, των οποίων τα γνωρίσματα δεν διαφεύγουν της αντίληψής μας. Είναι οι Άνθρωποι που δεν φοβούνται να μοιραστούν την αλήθεια τους, να διεκδικήσουν, να φανερώσουν την ευαλωτότητά τους—να τσαλακωθούν. Συνεπώς, λένε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Με καθαρό λόγο χωρίς περιστροφές, πράττουν καθοδηγούμενοι με γνώμονα τη σωφροσύνη, την εγκράτεια και την καλοσύνη.
Το “Σκάβε μέσα (ένδον σκάπτε)”, μπορεί να λειτουργήσει ως μια πρακτική αυτο-παρατήρησης, μέσω της οποίας είναι εφικτό να ανακαλύψουμε τον ξεχασμένο εαυτό μας και να τον/την απαλλάξουμε από ψεύτικα προσωπεία, γνωστές άμυνες προστασίας που συχνά χρησιμοποιούμε για να ‘προστατέψουμε’ το πληγωμένο παιδί μέσα μας που αναζητά αγάπη και εσωτερική πληρότητα.
Σκάβοντας στα ενδότερα της ψυχής δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς μπορεί να έλθουν στο φως συμβάντα που μας πόνεσαν και που ίσως να μας πονάνε ακόμα. Αναμνήσεις, αραδιασμένες στα υπόγεια της συνειδητότητας, σκέψεις και συναισθήματα που ακόμα μας ζορίζουν…
Όμως, φέρνοντάς τα στο φως, έχουμε την ευκαιρία να ξεμπλοκάρουμε τη σκέψη, να νιώσουμε ανακουφισμένοι, να κάνουμε μια νέα αρχή, στο εδώ και τώρα—τη μοναδική στιγμή, στην οποία μπορούμε να αλλάξουμε κάτι…
Πώς αρχίζουμε; Παρατηρούμε με ευγένεια και συμπόνια τις σκέψεις μας, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις στο σώμα. Αφουγκραζόμαστε με προσοχή τα μηνύματα που μας φέρνουν και βασικά παρατηρούμε ό,τι έχουν να μας πουν. Στη συνέχεια, χωρίς επιπλήξεις, επιλέγουμε να κρατήσουμε, ή να αφήσουμε να φύγουν, πάντα με αγάπη, κάποιες από αυτές τις καταστάσεις.
Όταν παρατηρούμε με αποδοχή τον εσωτερικό μας κόσμο, κάνοντας διάκριση ανάμεσα στο ωφέλιμο , το άσκοπο ή το άκαιρο, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να κάνει συνειδητές επιλογές, οι οποίες αντανακλούν τη φωτεινότητα της ψυχής μας. Στο σημείο ενθύμησης και επαναφοράς—εκεί όπου γεννιούνται η αγάπη, η ανέλιξη, η αποδοχή και η πληρότητα!
Το “ένδον σκάπτε”, είναι ένα αφυπνιστικό μήνυμα, προτρέπει τον παρατηρητή μέσα μας να κάνει τη διάκριση ανάμεσα στο καλό και το κακό, ούτως ώστε να υπάρχει συνάφεια του λόγου και της πράξης. Αναλαμβάνοντας τον εσωτερικό έλεγχο της ζωής μας, αποφεύγουμε τις κακοτοπιές του εγώ. Ζούμε χωρίς ενοχές, θλίψη, μικροκακίες και παραίτηση.
Έτσι ώστε, ο εσωτερικός με τον εξωτερικό μας κόσμο, να γίνουν ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ!

Mary Panagiotakopoulou

Συμβουλευτική Ψυχολόγος, Β.Α., Μ.Α.C.P.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button