ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙΤΡΙΦΥΛΙΑ

Δ.Σ. Τριφυλίας: «Τηλε-μπάχαλο» για την πλατεία Γαργαλιάνων

25/02/2021 08:48

Απότομη διακοπή έπειτα από σχεδόν 3 ώρες με κόντρες, προσβολές και ασυνεννοησία…

Το απόλυτο μπάχαλο επικράτησε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, με τηλεδιάσκεψη, τη σύγκληση της οποίας επέβαλαν με αίτησή τους 19 δημοτικοί σύμβουλοι για την πλατεία Γαργαλιάνων μεταφέροντας στο ανώτατο θεσμικό όργανο του Δήμου τη σχεδόν καθολική αντίθεση της κοινωνίας στη μελέτη και απόφαση της δημοτικής διοίκησης και του δημάρχου για ανάπλασή της, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση και διαβούλευση.

Παρά τη σπουδαιότητα του θέματος, στη συνεδρίαση δεν κατέστη εφικτό να γίνει γόνιμος και δημοκρατικός διάλογος. Αντίθετα, επικράτησε «κακός χαμός», κάτι που δημοτικοί σύμβουλοι τόνισαν κατ’ επανάληψη επιρρίπτοντας ευθύνες στο δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δ.Σ. για μη τήρηση της διαδικασίας.

Αλλεπάλληλες, επίσης, ήταν οι διακοπές συμβούλων ενόσω μιλούσαν, όπως και οι διακοπές στη σύνδεση.

Η διαδικασία της συνεδρίασης από την αρχή ξεκίνησε λανθασμένα, καθώς δεν έγινε εισήγηση από τους συμβούλους που προκάλεσαν τη σύγκληση του Σώματος με την πρόταση σχεδίου απόφασης που είχαν ετοιμάσει. Κι όπως είπε αργότερα ο Στάθης Ανδρινόπουλος, είχε σταλεί στη γραμματεία του Δ.Σ. με υπογραφές 4 συμβούλων της Δ.Ε. Γαργαλιάνων και συμφωνία των άλλων 15, καθώς επίσης ηλεκτρονικά στους συμβούλους. Στο σχέδιο δε της απόφασης ρητά αναφέρεται η ανάκληση της απόφασης της Ο.Ε. για υποβολή πρότασης χρηματοδότησης της μελέτης ανάπλασης της κεντρικής πλατείας Γαργαλιάνων.

Ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης είπε αρχικά να του φέρουν άλλη πρόταση – μελέτη για την πλατεία και τότε θα μιλήσουν στο Δ.Σ. Απαντώντας στον Παναγιώτη Κατσίβελα (που ανέφερε ότι με την παρέμβαση της μελέτης αλλάζει ο χαρακτήρας χρήσης της πλατείας και γι’ αυτό αντιδρά η κοινωνία), σημείωσε πως η μελέτη γράφει «μελέτη ανάπλασης πλατείας». «Οι δημοτικοί σύμβουλοι είστε το 30% κι εγώ είμαι το 70%. Οι 19 είστε η μειοψηφία», επανέλαβε ο κ. Λεβεντάκης, με τον Γιάννη Μερκούρη να του απαντά: «Είμαστε η πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. 27% πήρατε την Α’ Κυριακή».

Ο κ. Λεβεντάκης είπε ότι δε θα καταθέσει τέλη Φεβρουαρίου την πρόταση στο Πράσινο Ταμείο, αλλά 10 Απριλίου, με την άλλη πρόσκληση και περιμένει προτάσεις, ωστόσο έργο ανάπλασης θα γίνει, γιατί έχει τρέξει για να πάρει τη χρηματοδότηση και την έχει εξασφαλίσει. Επίσης, ζήτησε – πρότεινε αναβολή της συνεδρίασης, ενώ είχαν προηγηθεί εντάσεις και αντιπαραθέσεις.

Από το Σώμα, ωστόσο, δια των τοποθετήσεων επικεφαλής και συμβούλων απορρίφθηκε η αναβολή.

Από την πλευρά του, ο κ. Ανδρινόπουλος ανέγνωσε στο Σώμα την πρόταση για ψήφιση – έγκριση, που έχει ως εξής: «Σχετικά με τη πρόταση της μελέτης 2/2021 που αφορά στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Γαργαλιάνων, δηλώνεται ότι: ΕΠΕΙΔΗ: 1. Η προτεινόμενη πρόταση δε συνάδει με την ιστορία, τη χρήση και τη λειτουργικότητα του δημόσιου χώρου (αλλάζει τη χρήση του, μετατρέποντας την πλατεία σε πάρκο). 2. Δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, για μια τόσο σοβαρή παρέμβαση στο κέντρο της πόλης. Φορείς και κάτοικοι της πόλης έχουν αναστατωθεί και εκφράσει την άρνησή τους. 3. Το σύνολο των αυτοδιοικητικών και συλλόγων της πόλης και όχι μόνο, έχει ήδη εκφραστεί κατά της προτεινόμενης πρότασης (δες απόφαση Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας, κείμενο τέως και νυν δημοτικών συμβούλων της πόλης, δημόσιες τοποθετήσεις δύο πρώην δημάρχων της πόλης, του πρώην δημάρχου Τριφυλίας, επικεφαλής παρατάξεων, καθώς και  ανακοινώσεις συλλόγων). 4. Δεν αναδεικνύει – προστατεύει τον Ιερό Ναό Γενέσιο της Θεοτόκου (Μεταβυζαντινό μνημείο), ο οποίος είναι κτίσμα του 18ου αιώνα και η προστασία του εμπίπτει στις διατάξεις  του Ν. 3028/2002 “Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”. Αντί αυτού υποβαθμίζεται και αρχιτεκτονικά και κτηριακά. 5. Οι μελετητές αγνόησαν και δεν έλαβαν  υπόψη την ύπαρξη, σε μικρή απόσταση (50 μ.) από τον εν λόγω χώρο, του πάρκου της Μπρίσκειου Βιβλιοθήκης. 6. Γίνεται παρέμβαση – τροποποίηση του Σχεδίου Πόλης, χωρίς πολεοδομική μελέτη. 7. Η απόφαση πρότασης της αναφερόμενης μελέτης στο Πράσινο Ταμείο ελήφθη από την Οικονομική Επιτροπή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος! και ενώ εκκρεμούσε η συνεδρίαση και απόφαση του Δ.Σ. που είχαν ζητήσει 19 δημοτικοί σύμβουλοι, με ισχνή πλειοψηφία 4-3 και χωρίς να υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις, όπως: Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομίας). ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ: 1. Να μην υποβληθεί η συγκεκριμένη πρόταση ανάπλασης της κεντρικής  πλατείας των Γαργαλιάνων στο Πράσινο Ταμείο και σε κανένα πρόγραμμα. 2. Να ανακληθεί η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. 3. Να αναζητηθεί και να προταθεί για χρηματοδότηση άλλος χώρος στην πόλη των Γαργαλιάνων (περιβάλλων χώρος Τουριστικού Ξενώνα, περιοχή κέντρου πλην πλατείας κ.λπ.), ο οποίος θα προκύψει έπειτα από διαβούλευση και σχετική πρόταση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Γαργαλιάνων. 4. Να συντηρεί και να βελτιώνει την κατάσταση της πλατείας η Δημοτική Αρχή, με Ιδίους Πόρους και να μη διαθέτει γι’ αυτό το σκοπό, χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα με τα οποία μπορούν να καλυφθούν άλλες ανάγκες και προτεραιότητες».

«Εγώ τοποθετήθηκα, περιμένω προτάσεις από εσάς. Και να καθαρίσει γύρω (η πλατεία) από τα αυτοκίνητα», είπε ο κ. Λεβεντάκης. Ο ίδιος ανέφερε ότι έχει αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις.

Ο κ. Κατσίβελας μίλησε για άρνηση της κοινωνίας στην αλλοίωση του χαρακτήρα της πλατείας και συμφώνησε με την πρόταση απόφασης που ανέγνωσε ο κ. Ανδρινόπουλος, με την οποία συμφώνησε και η Χάιδω Παναγιωτοπούλου, σημειώνοντας πως είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την κοινή γνώμη των Γαργαλιάνων που είναι αντίθετη στο έργο.

«Αλλάξτε τη μελέτη, αλλά να μη χάσουμε τα λεφτά», αντέτεινε ο κ. Λεβεντάκης.

Η Σταματία Αλεξόπουλου σημείωσε ότι έχει εκφραστεί στην Ο.Ε., να μη χαθούν τα λεφτά και τόνισε πως συμφωνεί με την εισήγηση που διάβασε ο κ. Ανδρινόπουλος, ο οποίος ακολούθως αναφέρθηκε στο ρυμοτομικό σχέδιο που αλλάζει με τη μελέτη και δεν μπορεί να γίνει, αλλά και στη χρηματοδότηση του Πρασίνου Ταμείου, όπου μπορούν να υποβάλουν δύο προτάσεις, όπως οι περισσότεροι Δήμοι, όχι αποκλειστικά για ανάπλαση πλατείας, αλλά για πολλά άλλα έργα!

«Η πόλη μίλησε και είπε: Δεν το θέλουμε», τόνισε ο Δημήτρης Δριμής συμφωνώντας με την εισήγηση που διάβασε ο κ. Ανδρινόπουλος. «Δεν ξέρω με ποιον τρόπο μέτρησαν την αντίδραση», είπε ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Μπακούρος, υπεραμυνόμενος της απόφασης Λεβεντάκη για τη συγκεκριμένη μελέτη και αφού μέμφθηκε τους Συλλόγους που εξέδωσαν ανακοινώσεις αντίθεσης και αντίδρασης, είπε: «Ας στήσουμε κάλπη»!

Αμέσως συμφώνησε ο κ. Λεβεντάκης, λέγοντας να στήσουν δυο κάλπες, με τον κ. Κατσίβελα να αναφέρει πως «έχει κορωνοϊό. Μιλάτε εκ του ασφαλούς».

Μετά η… μπάλα χάθηκε για το αν και πότε θα γίνει δημοψήφισμα, με τον κ. Λεβεντάκη να λέει ότι «θα κάνουμε 20 με 25 Μαρτίου δημοψήφισμα» και τον κ. Κατσίβελα να τονίζει: «Ανακαλούμε την απόφαση της Οικονομικής (σ.σ. για υποβολή πρότασης στο Π.Τ) και γίνεται δημοψήφισμα όταν επιτραπεί από τις συνθήκες κορωνοϊού.

«Πετάξατε την μπάλα στην εξέδρα», είπε ο κ. Ανδρινόπουλος για το δημοψήφισμα. Δεν είναι τρελός ο κόσμος που αντιδρά, τόνισε ο Σαράντος Κουκούμης.

Ο κ. Μπακούρος αργότερα πρότεινε «να φέρουν πρόταση για βελτιώσεις στη μελέτη» και ο κ. Λεβεντάκης έλεγε «ή νέα πρόταση – μελέτη ή κάλπη», ενώ ο κ. Κουκούμης διαμαρτυρόταν επειδή διεκόπη ενόσω τοποθετούνταν.

Ο Ευάγγελος Κοροβίλας τόνισε ότι πήγε και μίλησε με κόσμο στους Γαργαλιάνους και οι περισσότεροι του είπαν «όχι, να μη γίνει το έργο (σ.σ. ανάπλαση).

Ο Παναγιώτης Αλευράς «προσγείωσε» στη ζώσα πραγματικότητα της ισχύουσας νομοθεσίας, λέγοντας ότι ο αντικατασταθείς ΥΠΕΣ κατάργησε τα δημοψηφίσματα και αυτή είναι η αλήθεια. Τα δημοτικά και περιφερειακά δημοψηφίσματα καταργήθηκαν δια νόμου και συγκεκριμένα με το νόμο 4674/2020 – ΦΕΚ 53/Α/11-3-2020, όπου στο Άρθρο 11 – Ρύθμιση θεμάτων διοικητικής λειτουργίας Δήμων αναγράφεται: «1. Η ισχύς των άρθρων 133 έως 151 του ν. 4555/2018 (Α’ 133) αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου» (σ.σ. τα άρθρα αφορούσαν στα δημοψηφίσματα).

Ο ίδιος είπε ότι με τη μελέτη γίνεται παρέμβαση σε εθνική οδό, ότι ο ναός είναι μνημείο με αρμόδια την Εφορεία Αρχαιοτήτων, ότι η πλατεία είναι σαν το σαλόνι του σπιτιού μας και οι ιδιοκτήτες – χρήστες το ορίζουν και προσέχουν.

Ο Γιάννης Αδρακτάς μίλησε για τεχνικό και πολιτικό κομμάτι του θέματος και ότι αποκρύφτηκε η μελέτη και όλα τα σχετικά από τους δημοτικούς συμβούλους.

Αντέδρασε ο κ. Λεβεντάκης και βάρεσε κόκκινο η συνεδρίαση, ενώ ξαφνικά διεκόπη η σύνδεση, η οποία δεν αποκαταστάθηκε ποτέ, έπειτα από 3 ώρες συνεδρίασης…

Πάντως, από τις τοποθετήσεις που έγιναν, η συντριπτική πλειοψηφία όσων μίλησαν συμφωνούσε με την ανάκληση της απόφασης της Ο.Ε., δηλαδή να μην κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης της μελέτης ανάπλασης, αλλά να γίνουν όσα αναφέρονται στο σχέδιο απόφασης που εισηγήθηκαν οι 19 σύμβουλοι που συγκάλεσαν τη συνεδρίαση.

Πηγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button

Discover more from Gargalianoi Online News

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading