ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διακήρυξη 32 ανθρώπων του πνεύματος προς τους πολιτικούς: «Τολμήστε. Κάντε το καθήκον σας!»

«Υπάρχει ακόμη καιρός να σωθούμε» εκφράζουν με κραυγή αγωνίας προς τον πρωθυπουργό και  όλα τα κόμματα και την προτροπή «Τολμήστε!», 32 προσωπικότητες των Γραμμάτων των Τεχνών και της Επιστήμης με κοινή διακήρυξή τους. Τους καλούν να «τολμήσουν να κάνουν το καθήκον τους». Μιλούν για  λαϊκισμούς, ανευθυνότητα και αγκυλώσεις που θα οδηγήσουν στην καταστροφή της χώρας.

Η διακήρυξη και οι υπογράφοντες έχουν ως εξής:

Τολμήστε! Θέλουμε να εκφράσουμε με τον πιο σαφή τρόπο την αγωνία μας για τη δραματική κατάσταση του τόπου. Η ισότιμη ένταξή μας στην Ευρώπη, αναγκαία για την επιβίωση της Ελλάδας ως σύγχρονης προηγμένης χώρας, αλλά και οι σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της, απειλούνται σήμερα σοβαρά. Ως υπεύθυνοι πολίτες νοιώθουμε την ανάγκη να μιλήσουμε, καθώς οι φωνές του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο, κρύβοντας από τους περισσότερους Έλληνες τη σοβαρότητα της κατάστασης και προτείνοντας λύσεις καταστροφικές, ανεδαφικές ή εξωπραγματικές σε στιγμή κρίσης. Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σε όποια θέση και αν βρίσκονται: στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και τον αρχηγό και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων. 

Τους καλούμε όλους να αλλάξουν νοοτροπία, να παραμερίσουν τις ιδιοτέλειες, τις προσχηματικές αντιμαχίες, εσωκομματικές και εξωκομματικές, τους υπολογισμούς, τους συμψηφισμούς, καθώς και τις αγκυλωμένες στο παρελθόν ιδεολογικές και πολιτικές περιχαρακώσεις και να αναλάβουν επιτέλους στο ακέραιο τις ευθύνες τους. Τους ζητούμε να μιλήσουν με ειλικρίνεια στους έλληνες πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα, για τον αγώνα και τις θυσίες που απαιτεί η σωτηρία και η ανάκτηση της αξιοπρέπειάς της, και να εργαστούν σκληρά και συστηματικά για τη νέα στροφή. Ο τόπος χρειάζεται μια ηγεσία ευθύνης και εθνικής ανασυγκρότησης που, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα κάνει τα απαραίτητα για τη σωτηρία.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και μόνο συντονισμένες ενέργειες, βασισμένες σε ένα νέο πνεύμα ομοψυχίας μπορούν να αποτρέψουν πλέον την καταστροφή. Όσοι αγνοούν προκλητικά τα σημεία των καιρών και, επιδεικνύοντας ασυγχώρητη ιδιοτέλεια, επιμένουν να επενδύουν στην κατάρρευση με οδηγό το δικό τους προσωπικό ή κομματικό συμφέρον, θα χρεωθούν στο ακέραιο την καταστροφή της χώρας. Υπάρχει ακόμη καιρός να σωθούμε, αν αυτοί που εκπροσωπούν τον λαό και παίρνουν τις αποφάσεις για λογαριασμό του, όπου κι αν βρίσκονται, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, είτε σε άλλους συλλογικούς φορείς ή όργανα, τολμήσουν να κάνουν το καθήκον τους. 

Οι κατακτήσεις της σημερινής Ελλάδας στηρίχθηκαν σε κόπους και θυσίες γενεών. Δεν έχουμε δικαίωμα, πολιτικοί και πολίτες, να τις εγκαταλείψουμε ούτε να αφήσουμε κανέναν να τις καταστρέψει. Δεν έχουμε δικαίωμα να υποθηκεύσουμε το μέλλον και τα όνειρα των νέων και των επερχόμενων γενεών».

Υπογράφουν, από τα γράμματα και τις τέχνες:
Θανάσης Βαλτινός, Κική Δημουλά, Απόστολος Δοξιάδης, Τάκης Θεοδωρόπουλος,
Αθηνά Κακούρη, Μένης Κουμανταρέας, Γιάννης Κουνέλης, Πέτρος Μάρκαρης,
Τάσος Μπουλμέτης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Αλέκος Φασιανός.

Από την ακαδημαϊκή επιστημονική κοινότητα:
Νίκος Αλιβιζάτος, Νάσος Βαγενάς, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Άγγελος Δεληβοριάς, Γιώργος Δερτιλής, Αρίστος Δοξιάδης, Ορέστης Καλογήρου, Στάθης Καλύβας, Βάσω Κιντή, Ανδρέας Κούρκουλας, Νίκος Μουζέλης, Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος, Γιώργος Παγουλάτος, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Παύλος Σούρλας, Γιάννης Στουρνάρας, Σταύρος Τσακυράκης, Χαρίδημος Τσούκας.

—————————————————————————————————————

Σε σχόλιό του για την επιστολή των 32, το Γραφείο τύπου του ΚΚΕ, αναφέρει:

«Δεν μας προκαλεί εντύπωση η στάση των 32, γνωστών και μη εξαιρετέων στηριγμάτων του συστήματος. Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν χρειάζονται διανοούμενους που υπερασπίζονται την πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, των μισθών πείνας. Χρειάζονται διανοούμενους που προβληματίζονται, αγανακτούν και δεν σιωπούν μπροστά στο κρίσιμο ζήτημα, αλλά τοποθετούνται υπέρ της εργατικής τάξης: Να ανήκει στην κοινωνία και στο λαό η ιδιοκτησία των μεγάλων επιχειρήσεων, του φυσικού και ορυκτού πλούτου και όχι στο κεφάλαιο. Να ανατραπεί ο «ευρωμονόδρομος» της ανταγωνιστικότητας που τσακίζει το λαό της Ελλάδας, τους λαούς της Ευρώπης. Να κατακτήσει ο λαός τη δική του εξουσία».

Απάντηση Πεταλωτή: Τολμάμε!

Χωρίς να αναφέρεται σαφώς στην επιστολή των διανοουμένων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:

«Καθημερινά δουλεύουμε μέσα σε μία πρωτοφανή κρίση να απεγκλωβίσουμε τις ιδιαίτερα υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας. Και όντως υπάρχουν πολλές τέτοιες δυνάμεις στον χώρο της νεολαίας, της εργασίας, των πνευματικών ανθρώπων.
Στον χώρο που αγωνιούν και σκέπτονται κριτικά για το μέλλον. Αυτοί που δεν υποτάσσονται σε εύκολα συνθήματα. Δεν υποτάσσονται σε συντεχνιακή νοοτροπία και λογική, όπως γινόταν κατά κόρον στο παρελθόν. Αυτοί, που αντιλαμβάνονται την έννοια της ευθύνης και την έννοια της συλλογικής δράσης, την κρισιμότητα των στιγμών και διαθέτουν τη νοοτροπία της προοδευτικής και δημιουργικής εναλλακτικής πρότασης για την κοινωνία μας.

Αυτή η κυβέρνηση τολμά. Τολμά να πει την πλήρη αλήθεια στους πολίτες για το τί συμβαίνει στη χώρα, για το πραγματικό διακύβευμα. Τολμά να έρθει σε ρήξη με παγιωμένες νοοτροπίες, με ιδιοτέλειες, μικροπολιτικές αψιμαχίες, ιδεολογικά ευφυολογήματα, αγκυλώσεις του παρελθόντος και διαχωριστικές γραμμές, όπου δεν χωρούν και δεν πρέπει να χωρούν στιγμές κρίσης, παρόμοιες με αυτές που βιώνει η χώρα μας»…

eklogika

Σχετικά Άρθρα

Ένα σχόλιο

 1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ.
  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ.
  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ.
  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΜΕ.
  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ.
  ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΑ 80%
  ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΤΑ 50%

  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
  ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ.
  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΤΑ 70%.
  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΒΕΝΖΙΝΗ ΚΑΤΑ 50%.
  ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΚΑΤΑ 70%
  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ.
  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ.

  ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ.
  ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΑΠΟ 150.000 ευρώ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, κατά 25% .
  ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΟΡΚΩΝ
  ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΟΡΚΩΝ
  ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ
  ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΤΑ ΜΜΕ
  ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΤΙΣ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
  ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ ΣΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ “Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ” και “Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.

  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΜΜΕ Ή ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ.
  ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ Ή ΔΗΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button