
Κατά καιρούς είναι σίγουρο ότι όλοι μας έχουμε ακούσει κάποια στιγμή για offshore εταιρείες αλλά στους περισσότερους από εμάς είναι λίγο δυσνόητος και μπερδεμένος ο σκοπός που εξυπηρετούν.
Το σίγουρο όμως είναι ότι τέτοιου είδους εταιρείες δεν τις έχουν μισθοσυντήρητοι μικρομεσαίοι , μικροεπαγγελματίες , μικροϊδιοκτήτες ακινήτων και όλη η σύγχρονη μεσαία τάξη της κοινωνίας μας , που σηκώνει και το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος με συνεχώς νέες μειώσεις μισθών , νέες φορολογίες ακινήτων , νέα τεκμήρια διαβίωσης , νέους τρόπους υπολογισμού του ήδη πενιχρού εισοδήματος μας.
Από την άλλη μεριά αν προσπαθήσουμε να δούμε ποιοι είναι ιδιοκτήτες τέτοιων εταιρειών θα μας είναι από δύσκολο έως και ακατόρθωτο να πετύχουμε κάτι τέτοιο.
Αυτό που ξέρουμε όμως, και υπάρχουν νόμοι που το επιβεβαιώνουν είναι ότι όλες αυτές οι offshore υπάγονται σε διαφορετικό αλλά πάντα νόμιμο καθεστώς φορολόγησης.
Και τι εννοούμε με αυτό ; Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα τυχαίο πρόσωπο π.χ. κάποιον μεγαλοβιομήχανο , εφοπλιστή , η ακόμα και κάποιο μεγάλο πολιτικό, που τυχαίνει να έχει στην κατοχή του κάποια κότερα , πανάκριβα αυτοκίνητα, κάποιες βίλες , και δεκάδες διαμερίσματα προς εκμετάλλευση,(που όλοι ξέρουν ότι του ανήκουν και που τίποτα δεν φαίνεται στο όνομα του, αλλά φαίνεται ότι ανήκουν σε κάποια παράκτια ανώνυμη εταιρεία (offshore), και από την άλλη μεριά κάποιον μικροεπαγγελματία μικροϊδιοκτήτη δυο η και τριών διαμερισμάτων ,συγκρίνοντας λοιπόν αυτούς τους δύο θα δούμε την τεράστια αδικία στην φορολόγηση τους ,και το ποιο σημαντικό ότι αυτή η άδικη φορολόγηση γίνεται με την επίσημη νομοθεσία του ίδιου του κράτους και ευρύτερα της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Και όπως είχε πει παλαιότερα και κάποιος πρώην Υπουργός δεν υπάρχει ούτε καμιά αδικία ούτε και «λαμογιά» αφού «καθετί νόμιμο είναι και ηθικό».
Και αναρωτιόμαστε λοιπόν ….
Μήπως ο σύγχρονος τρόπος αντίστασης ολης της σύγρονης μεσαίας τάξης είναι οι offshore; . Θα μπορούσαμε να μαζευτούμε μικρές ομάδες από συγγενείς η και από έμπιστους φίλους η ακόμα και μόνοι μας και να φτιάξουμε και εμείς offshore για να είμαστε και εμείς «νόμιμοι και ηθικοί» όπως το απαιτούν οι μέρες και τα παραθυράκια των νόμων που φτιάχνονται για να προστατεύουν το μεγάλο κεφάλαιο. Ίσως ένας σύγχρονος τρόπος αντίστασης χρησιμοποιώντας για όπλα τα ίδια όπλα του καπιταλισμού.Και το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί αν όλοι μας κάναμε το ίδιο ; Να άλλαζαν ξανά τους νόμους και να υπήρχε μια πραγματικά δίκαιη φορολόγηση ίδια για όλους.
Παρακάτω βρήκαμε και παραθέτουμε μερικά κατατοπιστικά και ενδιαφέροντα άρθρα σχετικά με το θέμα :
Ιδιοκτήτες offshore εταιρειών με… ένα κλικ και 1.000 ευρώ
Πάμφηνη και πανεύκολη η απόκτηση ενός «φορολογικού παραδείσου» μέσω του Διαδικτύου
Tου Γιαννη Παπαδογιαννη / jpapadogiannis@kathimerini.gr
Μέσα σε λίγες ώρες και με έξοδα που δεν ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ μπορεί κανείς να αποκτήσει τη δική του υπεράκτια εταιρεία, γνωστές ως offshore, εξασφαλίζοντας πολλά πλεονεκτήματα το σπουδαιότερο από τα οποία είναι η εγγυημένη ανωνυμία. Και όλα αυτά με λίγα κλικ μέσω του Διαδικτύου.
Μια offshore εταιρεία αποτελεί το τέλειο όχημα μέσω του οποίου, με ελάχιστο κόστος ίδρυσης και λειτουργίας, εξασφαλίζονται: γρήγορη ίδρυση (μέσα σε 24 ώρες), το υψηλότερο επίπεδο ανωνυμίας για τον μέτοχο, περιορισμένη ευθύνη του μετόχου, απόλυτη εμπιστευτικότητα για τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, απαλλαγή από οποιαδήποτε υποχρέωση δημοσιοποίησης στοιχείων και οικονομικών καταστάσεων και επιπλέον μεγάλα φορολογικά πλεονεκτήματα. Μπορείτε να σκεφθείτε κάτι καλύτερο, αν θέλετε να αποφύγετε το πόθεν έσχες;
Στελέχη τραπεζών, χωρίς περιστροφές, υπογραμμίζουν στην «Κ» ότι ο βασικότερος λόγος για τη δημιουργία offshore εταιρειών από Ελληνες είναι η υπερπήδηση του εμποδίου του πόθεν έσχες και η δυνατότητα απόλαυσης περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν περιέλθει στην κατοχή κάποιου λόγο σκληρής δουλειάς ή εύνοιας της τύχης. Ακόμα και όσοι δηλώνουν στο πόθεν έσχες την ύπαρξη κάποιας offshore εταιρείας, στην πραγματικότητα δεν δηλώνουν τίποτα. Γιατί; Για τον απλούστατο λόγο ότι μια offshore μπορεί να έχει κεφάλαιο 5.000 ευρώ, το οποίο δηλώνεται στο πόθεν έσχες, και στην offshore να έχουν μεταβιβαστεί ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία αξίας εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φυσικά μένουν στο σκοτάδι.
Με κόστος που κυμαίνεται από 1.000 μέχρι 5.000 ευρώ, μπορείτε σε λίγες μόνο ώρες να δημιουργήσετε μια offshore εταιρεία από το Delaware ή τη Nevada των ΗΠΑ, μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, το Ντουμπάι, το Χονγκ Κονγκ, το Σαν Μαρίνο, την Ιρλανδία ή πιο κοντά στη χώρα μας στο Μαυροβούνιο και φυσικά την Κύπρο.
Στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι τα τελευταία 8 χρόνια οι offshore εταιρείες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας ανακαλύπτουν τις αρετές και τα πλεονεκτήματα του αόρατου μανδύα που προσφέρει μια offshore. Με τη χώρα μας να αποσπά τα θλιβερά πρωτεία σε ό,τι αφορά τη διαφθορά, την κυρίαρχη παρουσία του κράτους στην οικονομία και την πλήρη αδιαφάνεια που κυριαρχεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό τόπο για γρήγορο πλουτισμό μέσω παράνομων δραστηριοτήτων.
Πολεοδομίες που χαρίζουν πρόστιμα και αναγνωρίζουν κάθε παρανομία, λαμβάνοντας παράνομη αμοιβή κάτω από το τραπέζι, εισοδηματίες εφοριακοί, τοπικοί άρχοντες που κατακλέβουν νυχθημερόν δήμους και νομαρχίες και η καθιέρωση του… γρηγορόσημου ως φυσική και αυτονόητη πληρωμή που επιβάλλεται σε κάθε συναλλαγή με το Δημόσιο (από το φακελάκι στον γιατρό, μέχρι το φακελάκι για δίπλωμα) δημιουργούν ένα πρωτόγνωρα νοσηρό περιβάλλον, όπου κάθε έννοια του μέτρου έχει χαθεί εδώ και χρόνια.
Ετσι δεν προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο υπουργός Χωροταξίας και Περιβάλλοντος χτίζει εξοχικό χωρίς να έχει εξασφαλίσει την κατάλληλη άδεια, ή ότι ο υπουργός Εργασίας απασχολεί αλλοδαπούς εργάτες χωρίς να τους έχει ασφαλίσει, ή ότι ο υπουργός Ναυτιλίας δικαιολογεί την εκτεταμένη φοροδιαφυγή (στην καλύτερη περίπτωση) ως την έντιμη προσπάθεια ενός οικογενειάρχη να αφήσει ένα κομπόδεμα στα παιδιά του.
Πανίσχυρη ασπίδα προστασίας για το νοσηρό αυτό περιβάλλον αποτελεί η αδιαφάνεια, η απουσία λογοδοσίας και η αδυναμία επιβολής των νόμων.
Απροσπέλαστα τείχη αδιαφάνειας καλύπτουν το σύνολο των δραστηριοτήτων του ευρύτερου δημόσια τομέα. ΔΕΚΟ, εταιρείες του δημοσίου, φορείς, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκηση και εν γένει η δημόσια διοίκηση καλύπτονται από ένα σκοτεινό πέπλο: πόσοι απασχολούνται, με ποια κριτήρια αμείβονται, από που αντλούν τα έσοδα, πώς τα αξιοποιούν, πώς διαχειρίζονται την περιουσία τους, πόσο αποδοτικές είναι, τι έργο – υπηρεσίες προσφέρουν στην κοινωνία και πόσο αυτό πραγματικά κοστίζει αποτελούν… κρατικό μυστικό.
Γνωρίζει κανείς πόσο κόστισε η δημιουργία της Δημοτικής Αστυνομίας στην Αθήνα; Πόσους απασχολεί και τι έργο προσφέρει; Μπορεί να δει κανείς τις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις του Δήμου Περιστερίου ή του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός;
Πέρα από κάθε λογική είναι η απουσία ελέγχου και λογοδοσίας των υπευθύνων: ουδείς από όσους άσκησαν κάποια εξουσία ή διαχειρίσθηκαν δημόσιες υποθέσεις από υπεύθυνη θέση αποδίδουν λογαριασμό για τις πράξεις και τις ενέργειές τους.
Επιπροσθέτως σε ένα κράτος όπου νόμοι και κανόνες είτε δεν εφαρμόζονται είτε εφαρμόζονται κατά το δοκούν, είναι πολύ πιθανό να ανθούν παράνομες και εγκληματικές δραστηριότητες: ναρκωτικά, λαθρεμπόριο, εκβιασμοί, χρηματισμοί, κλοπή δημόσιας περιουσίας και πολλά άλλα δημιουργούν έναν απίστευτο πλούτο. Ο πλούτος αυτός έχει έδρα τα… νησιά Κάιμαν ή τη Λιβερία ή μια από τις 100 χώρες όπου μπορεί κανείς να συστήσει μια offshore εταιρεία, αλλά κυκλοφορεί ελεύθερα στην Ελλάδα και επιδεικνύεται με προκλητική χυδαιότητα.
Οχήματα για την αποφυγή της φορολογίας
Οι offshore έχουν συνδεθεί με αδιαφανείς πρακτικές και ύποπτους στόχους, ενώ η πιο… αθώα λειτουργία τους είναι αυτή της φοροδιαφυγής.
Οι υπεράκτιες εταιρείες γνώρισαν μεγάλη άνθιση με την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου και την ελεύθερη μετακίνηση των κεφαλαίων, καθώς αποτελούν τον ορισμό της ευελιξίας. Στην Ελλάδα αξιοποιήθηκαν -και εξακολουθούν να αξιοποιούνται- ως οχήματα για την αποφυγή της φορολογίας, ειδικά στα ακίνητα. Μέσω μιας offshore μπορεί κανείς εύκολα να αλλάζει την ιδιοκτησία ακινήτων δίχως γραφειοκρατικές διαδικασίες ή φορολογικές επιβαρύνσεις. Λέγεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων του Πειραιά ανήκει σε offshore εταιρείες, καθώς έτσι επιτυγχάνεται η πλήρης απαλλαγή από πληρωμή φόρου κληρονομίας, μεταβίβασης, γονικής παροχής κ.ά.
Μια offshore εταιρεία γίνεται εύκολα, γρήγορα, με μικρό κόστος, ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο και ελάχιστες γραφειοκρατικές διατυπώσεις. Παρέχουν πλήρη ανωνυμία των πραγματικών μετόχων, ενώ μπορούν να συσταθούν ακόμα και με έναν μόνο μέτοχο.
Πολλοί μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι χρησιμοποιούν offshore εταιρείες, μεταφέροντας τα κέρδη από χώρα σε χώρα με στόχο να περιορίσουν την τελική φορολογική τους επιβάρυνση. Offshore εταιρείες χρησιμοποιούνται ακόμα για την αποφυγή διεκδικήσεων από συζύγους σε περίπτωση διαζυγίου αλλά και προστασία έναντι των τραπεζών, καθώς οι τελευταίες δεν μπορούν να διεκδικήσουν ακίνητο το οποίο ελέγχει κάποιος μέσω offshore εταιρείας.
Ο καθένας μπορεί γρήγορα να δημιουργήσει μια offshore ακόμα και μέσω του Διαδικτύου. Δεκάδες site – εξειδικευμένες εταιρείες προσφέρουν υπηρεσίες δημιουργίας και υποστήριξης offshore αλλά και άλλου τύπου εταιρειών. Παρέχουν πλήθος πληροφοριών για το κόστος, τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε χώρας όπου μπορούν να συσταθούν offshore.
Επίσης υπάρχουν πολλά δικηγορικά γραφεία, πολλά από αυτά είναι εξειδικευμένα, για τη δημιουργία και υποστήριξη υπεράκτιων εταιρειών.
http://sanpantelis2011.blogspot.com