12.3 C
Gargaliánoi
Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomeΖΩΗΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Ξεκίνησε από τα κινήματα για τα δικαιώματα των γυναικών στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου απαιτούσαν αστικά, κοινωνικά, πολιτικά και θρησκευτικά δικαιώματα για τις γυναίκες.

Στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 εγκαινιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες η “Ημέρα της Γυναίκας”. Αν και έχουν γίνει σπουδαία βήματα, ώστε να σπάσει “η γυάλινη οροφή” και να δημιουργηθεί μια πιο περιεκτική και δίκαιη κοινωνία, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα των φύλων το 2020: “H ισότητα των φύλων δεν θα επιτευχθεί για άλλα 99,5 χρόνια”.

Η δομημένη ανισότητα που βασίζεται στο φύλο – όπως οι ανισότητες που βασίζονται στη φυλή ή την εθνικότητα ή τη σεξουαλική ταυτότητα – είναι ένας καθιερωμένος τρόπος να κάνουμε τα πράγματα για αιώνες. Ωστόσο, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ στον Stewart Mill, έναν υπέρμαχο της γυναικείας ισότητας και του δικαιώματος ψήφου, καθώς και στους άνδρες που αγωνίστηκαν στο πλάι των γυναικών για την ισοτιμία στην εκπαίδευση, την απασχόληση και τις σχέσεις. Παρ όλα αυτά, για ορισμένους, η ερώτηση ξεκινά και τελειώνει με το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Για άλλους, υπάρχει η πεποίθηση ότι η ανισότητα των φύλων είναι παρελθόν και ότι οι γυναίκες απολαμβάνουν τα αγαθά της ισονομίας.

Είναι όμως έτσι ακριβώς;
Οι γυναίκες γενικά αντιμετωπίζουν περισσότερα ζητήματα σε σχέση με τους άνδρες: διακρίσεις, σεξισμό, κακοποίηση και προκαταλήψεις. Από θέματα που άπτοται της καριέρας, με την άνιση αμοιβή, την ψυχολογική η σωματική βία στο χώρο εργασίας, μέχρι την ενδοοικογενειακή βία η εικόνα που παρουσιάζεται είναι πολύ ανησυχητική.
Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ποσοστά βίας έχουν εκτοξευτεί στο 230%!!!
Επιπλέον, οι γυναίκες χρειάζεται να αγωνιστούν για το αυτονόητο—να αποδείξουν την αξία τους. Η τρέχουσα πραγματικότητα με την κρίση του COVID-19 έχει αναγκάσει πολλές γυναίκες να εγκαταλείψουν τη σταδιοδρομία τους λόγω της αυξημένης δυσκολίας να διαχειριστούν το νοικοκυριό, τη φροντίδα των παιδιών ή αγαπημένων προσώπων που δεν είναι σε θέση να φροντίσουν για τις ανάγκες τους.
Το διεθνές γυναικείο κίνημα έχει τονίσει ότι σε όλο τον κόσμο, το στίγμα, η υποτίμηση και οι ανισότητες στην εξουσία που σχετίζονται με τους κοινωνικούς ρόλους και τις συνθήκες των γυναικών δημιουργούν συνθήκες που υπονομεύουν την ψυχική υγεία των γυναικών. Το 70% των φτωχών σε όλο τον κόσμο είναι γυναίκες και κερδίζουν σημαντικά λιγότερα από τους άνδρες (ΠΟΥ, 2002). Ζουν κάτω από συνθήκες πείνας, κόπωσης, σωματικής και ψυχολογικής βίας, σεξουαλικής διακίνησης και υποφέρουν από υψηλά ποσοστά κατάθλιψης που απορρέουν από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Η πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας για αυτές τις ψυχές, είναι ανεπαρκείς ή ακατάλληλες.
Όσες καταφέρνουν να βρουν τους πόρους θα κάνουν το μακρύ κι αβέβαιο ταξίδι της μετανάστευσης…
Το 2021 έφερε στο φως μια πληθώρα περιπτώσεων σεξουαλικής και σωματικής βίας και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περίπου το 20 έως 40 τοις εκατό όλων των γυναικών θα βιώσουν κάποια μορφή σεξουαλικής επίθεσης κατά τη διάρκεια της ζωής τους (Casey & Nurius, 2006) που θα οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η απώλεια νοήματος, η ντροπή…
ΟΛΟΙ έχουμε ευθύνη απέναντι στα φαινόμενα της βίας. Ας κάνει ο καθένας τον απολογισμό του/της κάνοντας ότι είναι δυνατόν για να αλλάξουν οι νόρμες και οι δομές της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που συχνά κάνει διακρίσεις και τροφοδοτεί το διαχωρισμό, την απελπισία και την αναπόφευκτη μοναξιά. Να θυμόμαστε, η Θυλική Δύναμη, βρίσκεται μέσα σε κάθε άνδρα και γυναίκα. Μπορεί να ενδυναμώσε, να διαμορφώσει συνειδήσεις.
Η σεξουαλική και άλλες μορφές διακρίσεων και βίας σε έναν πολιτισμό δεν μπορούν να εξαλειφθούν χωρίς να αλλάξουμε εμείς! Όσο οι γυναίκες, δεν ξεχνούν, ότι η κληρονομιά τους είναι η δύναμή τους θα αναγνωρίζουν τις ικανότητες τους μέσα από τα μάτια των αγωνιστριών που παρέμειναν στο Όραμα για την Ισότητα και τη δικαιοσύνη. Είναι ένας αέναος αγώνας που πρέπει να συνεχιστεί, όσο υπάρχει βία κάθε είδους στην κοινωνία.
ΕΙΣΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ!
Δεν είσαι σεξουαλικό αντικείμενο: Φώναξέ το!
Όταν σε προσπερνά ή σου συμπεριφέρεται σαν να είσαι αόρατη: Διεκδίκησε!
Έχεις ίσα δικαιώματα, είσαι το ίδιο ικανή και δυνατή με τον άνδρα: σωματικά, διανοητικά, ψυχολογικά!
Λέγε  ΟΧΙ στον σεξισμό! Δεν επιβάλλεται να διατηρήσεις τους παραδοσιακούς ρόλους του φύλου σου, εκτός και αν εσύ το επιλέξεις!
Οι απόψεις σου είναι τόσο σημαντικές όσο οι απόψεις των ανδρών.
Είσαι το ίδιο έξυπνη, ικανή και πνευματική, όπως και ο άνδρας!
Είσαι δυνατή και δεν χρειάζεσαι προστασία από το άλλο φύλο εκτός από συντροφικότητα και αγάπη!
Ταυτόχρονα, νουθέτησε τα αγόρια σου, να σέβονται τη θυλική ενέργεια συμμετέχοντας δημιουργικά στην ισοτιμία που θα φέρει ειρήνη στον κόσμο!
Οι γυναίκες είμαστε δυνατές! Δεν είμαστε η ιδέα ένος θύματος, που βλέπουμε καθημερινά στις οθόνες μας.
Είμαστε η ίδια η ζωή!
Μαίρη Παναγιωτακοπούλου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
B.A, M.A.C.P
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Διαχειριστής on Το Έγκλημα του Δ.Ν.Τ.
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ on ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕ…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΛΑΝΗΣ on spyropoulos-ika-makedonia-palace-660
Διαχειριστής on Πρώτα ήρθαν οι Αλβανοί…
ΤΡΙΦΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
Διαχειριστής on Λαβράκι έδωσε ο Κουσελάς
ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΤΣΙΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔ,ΠΟΛ,ΜΗΧ/ΚΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
βασιλης κιτσος on ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ…
Νικόλαος Γεωργακόπουλος on ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Μαίρη Αναστασοπούλου on ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗ…
admin on