Ποιες κυρώσεις; Η Τουρκία ξεφτιλίζει τις ΗΠΑ, ενώ η Ουάσινγκτον μοιάζει αδύναμη να ισοπεδώσει την Άγκυρα οικονομικά. Όχι μόνο λοιπόν δεν τους τελειώνουν, αλλά η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα ανακοίνωσε την παράδοση τεσσάρων προηγμένων στρατιωτικών ελικοπτέρων Boeing CH47F Chinook στον τουρκικό στρατό, παρά τη διαμάχη μεταξύ Άγκυρας-Ουάσσινγκτον για τους S-400.

Η Τουρκία πλέον διαθέτει 11 Boeing CH47F Chinook στο οπλοστάσιό της.ν

Τι μεταδίδει η Αμερικανική πρεσβεία:

Όλα αυτά την στιγμή που η Άγκυρα αναμένει ότι η δεύτερη παρτίδα των S-400 θα παραδοθεί από τη Ρωσία το 2020, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαΐλ Ντεμίρ.

Στις 26 Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τους S-400 τον Απρίλιο του 2020, καθώς η χώρα δεν θα παραιτηθεί από τα σχέδια διασφάλισης της εθνικής ασφάλειας, παρά τις απειλές.

«Η δεύτερη παρτίδα της παράδοσης των S-400 μπορεί να ξεκινήσει το επόμενο έτος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπέβαλαν τεχνικά επιχειρήματα που να υποστηρίζουν την άποψη ότι S-400 και F-35 δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν από κοινού», δήλωσε ο Ντεμίρ, όπως ανέφερε η εφημερίδα Cumhuriyet.

Σύμφωνα με τον Ντεμίρ, η Τουρκία θα ελέγχει πλήρως τη λειτουργία των συστημάτων.

Η Ρωσία ολοκλήρωσε την πρώτη φάση αποστολής εξαρτημάτων των S-400 στην Τουρκία, στις 25 Ιουλίου. Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει συμφωνία για την παράδοση τεσσάρων συστοιχιών S-400 τον Δεκέμβριο του 2017.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα επικρίνει τη συμφωνία εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με την ασυμβατότητα των S-400 με τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει αρνηθεί τις σχετικές αιτιάσεις.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε δήλωσή του, στις 17 Ιουλίου, ότι η αγορά των S-400 είχε καταστήσει αδύνατη τη διατήρηση της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Πηγή