14.3 C
Gargaliánoi
Thursday, May 19, 2022
spot_img
HomeΖΩΗΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ

1234

Γράφει η Μαίρη Παναγιωτακοπούλου, MACP

Από την εποχή των σπηλαίων, ο άνθρωπος έχει έλθει αντιμέτωπος με οδυνηρές καταστάσεις και εμπειρίες ζωής και, παρα την ικανότητά του να τις ξεπερνά, αρκετές είναι αυτές οι φορές, που δεν θα παραμείνει αλώβητος κάτω από το βάρος των συνθηκών.

DSCN0683-1Αυτόν τον καιρό η σκέψη μας, είναι στραμμένη στο προσφυγικό δράμα-παρακολουθούμε συγκλονισμένοι συνανθρώπους μας, που βίαια διωγμένοι, μέσα από τη φρίκη του πολέμου, εξαναγκάστηκαν να αφήσουν την πατρίδα τους, το βιός τους, πρός αναζήτηση ενός ειρηνικού τόπου, όπου θα μπορέσουν να ζήσουν αυτοί και τα παιδιά τους.

Το ταξίδι τους μακρύ, εξαθλιωμένο, βάρβαρο, υγρό…Αντάμα με την πείνα και τον φόβο του θανάτου τα δίνουν όλα γιά όλα…Μπαρκάρουν σε σαπιοκάραβα, μαζί με τα κομματιασμένα όνειρά τους, όλα όσα, μπορούν να χωρέσουν σέ ένα σακίδιο…οπλισμένοι με περίσσιο θάρρος αψηφούν τους κινδύνους του υγρού στοιχείου, των μανιασμένων αέρηδων, του απρόσμενου…
Όσοι από αυτούς θα τα καταφέρουν να περάσουν “απέναντι” οι μνήμες και οι σκέψεις τους θα τους συντροφεύουν απειλητικά στη νέα τους πραγματικότητα. Τα συμπτώματα που θα εμφανιστούν μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την τραυματική τους εμπειρία, θα είναι άκρως οδυνηρά. Κάποια από αυτά τα άτομα θα καταφέρουν να διαχειριστούν τη νέα τους πραγματικότητα, κάποια άλλα, θα εγκλωβιστούν μέσα στην τραυματική τους εμπειρία, θα την ζούν ξανά και ξανά…Αυτό δε, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ακόμα και γιά την ίδια την επιβίωσή τους.

Στην προκειμένη περίπτωση όπου το άτομο δεν είναι σε θέση να επανέλθει σε έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής εξαιτίας συνεχιζόμενων απειλητικών μνημών, φόβων, και εφιαλτών, τότε λέμε ότι το άτομο υποφέρει από «Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες» όπως ορίζει το DSM-5. Οι συνήθεις καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν Σ.Μ.Σ. είναι:

– φυσική ή/και σεξουαλική κακοποίηση

– διαφόρων ειδών σοβαρά ατυχήματα

– φυσικές καταστροφές, πόλεμοι, βασανιστήρια

– δύσκολος τοκετός ή δύσκολες εμπειρίες μετά από νοσηλεία σε εντατική μονάδα.

Το Σ.Μ.Σ ενέχει μεγάλους κινδύνους γιά άτομα που βίωσαν οδυνηρά γεγονότα, τα οποία ήλθαν να ταρακουνήσουν την αίσθηση της σιγουριάς και εμπιστοσύνης, που μπορεί να έτρεφαν, γιά ένα δίκαιο κόσμο. Η σωματική, καθώς και η ψυχολογική τους καταπόνηση μπορεί να εμφανίσει ανεξέλγκτες αντιδράσεις, όπως τρομερή ένταση, αγωνία, εφιάλτες. Τα άτομα με το Σ.Μ.Σ αναβιώνουν την τραυματική τους εμπειρία με αισθήματα οργής, τρόμου και παραίτησης κ.ά. Κάθε φορά που μία μνήμη, μιά συζήτηση ή ένα συμβάν τους θυμίσει την εφιαλτική εμπειρία, μπορεί να τους οδηγήσει να ξαναζήσουν το τραυματικό περιστατικό στην τωρινή στιγμή.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του Σ.Μ.Σ.; *DSM-5

Αναβίωση του τραύματος

Αποφυγή του τραύματος διαμέσου αποφυγής του οτιδήποτε το υπενθυμίζει.

Ολοκληρωτικής ή συνηθέστατα περιορισμένης αμνησίας στο διάστημα λίγο πριν, στη διάρκεια ή μετά το τραύμα που οδηγούν σε νέκρωση ή άμβλυνση των συναισθημάτων.

Υπερεγρήγορση που διαφαίνεται από το ότι το άτομο τρομοκρατείται, αναστατώνεται ή εκνευρίζεται πολύ εύκολα.

Φαινομενικά αναιτιολόγητες εκρήξεις θυμού και δυσκολίες αυτοσυγκέντρωσης και ύπνου.

Τα συμπτώματα του Σ.Μ.Σ. εμφανίζονται συνήθως μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων μετά την τραυματική εμπειρία. Μερικές φορές, όμως, μπορεί το διάστημα αυτό να είναι αρκετοί μήνες ή ακόμα και χρόνια. Αρκετές φορές, τα συμπτώματα εξαφανίζονται από μόνα τους. Σε ένα ποσοστό 40% περίπου αυτών που εμφανίζουν Σ.Μ.Σ. ένα μήνα μετά το τραυματικό γεγονός δεν έχουν κάποια συμπτώματα ένα χρόνο μετά.

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Σ.Μ.Σ. είναι:

Μια ευαλωτότητα στην προσωπικότητα του ατόμου (π.χ. κάποια προηγούμενη ή υπάρχουσα διαταραχή).
Η σοβαρότητα του τραύματος.
Το μέγεθος της απειλής που βιώνει το άτομο κατά τη διάρκεια του τραύματος.
Διάφοροι κοινωνικοί παράγοντες (π.χ. έλλειψη κοινωνικών στηριγμάτων, πολιτισμικός στιγματισμός που προκαλεί αισθήματα ντροπής και ενοχής).
Μη λειτουργικές στρατηγικές προσαρμογής (π.χ. απώθηση των τραυματικών μνημών, κοινωνική απόσυρση και έναρξη χρήσης ουσιών.

Θεραπευτική αντιμετώπιση
Είναι πολύ σημαντικό να έχει το άτομο το γρηγορότερο δυνατόν πρόσβαση σε ψυχολογική υποστήριξη, π.χ. πληροφόρηση, παρηγοριά, συναισθηματική και πρακτική στήριξη.

…Και φυσικά, τα άτομα που έχουν βιώσει τέτοιες τραυματικές εμπειρίες έχουν ανάγκη την κατανόηση, συμπαράσταση, ευαισθητοποίηση και έμπρακτη αλληλεγγύη της…

Μαίρη Παναγιωτακοπούλου
Συμβουλευτική Ψυχολόγος, MACP

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Διαχειριστής on Το Έγκλημα του Δ.Ν.Τ.
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ on ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕ…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΛΑΝΗΣ on spyropoulos-ika-makedonia-palace-660
Διαχειριστής on Πρώτα ήρθαν οι Αλβανοί…
ΤΡΙΦΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
Διαχειριστής on Λαβράκι έδωσε ο Κουσελάς
ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΤΣΙΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔ,ΠΟΛ,ΜΗΧ/ΚΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
βασιλης κιτσος on ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ…
Νικόλαος Γεωργακόπουλος on ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Μαίρη Αναστασοπούλου on ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗ…
on