3.3 C
Gargaliánoi
Monday, January 30, 2023
spot_img
HomeΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΆγραφες (μη πιστοποιημένες) οφειλές στο Δήμο Τριφυλίας

Άγραφες (μη πιστοποιημένες) οφειλές στο Δήμο Τριφυλίας

7602635664_79d6e54584_mτου Δημήτρη Α. Δριμή,  τ. δημάρχου Αετού

Σε δημοσιεύματα της έγκριτης εφημερίδας “Ελευθερία” αναδεικνύεται το γνωστό θέμα των άγραφων οφειλών του Δήμου Τριφυλίας. Όπως αναφέρεται σε αυτά (Ελευθερία 18/19 και 20-1-2014), επαγγελματίας παρενέβη σε πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Τριφυλίας και δήλωσε πως: “ο δήμος του οφείλει χρήματα, πως ο ίδιος δεν έχει κόψει τιμολόγια, αφού δεν τον πλήρωναν αμέσως και έπρεπε να πληρώσει τον Φ.Π.Α. και πως οι παραγγελίες δίνονταν από αντιδημάρχους ή υπαλλήλους και τώρα έχει βρεθεί στον αέρα σε ότι αφορά την πληρωμή του, αφού δεν υπάρχουν αποφάσεις’’. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημ. Σωτηρόπουλος, σε ερώτηση που του τέθηκε (Ελευθερία 25/26-1-2014), για το θέμα των άγραφων οφειλών απάντησε: “Άγραφες οφειλές ε;

Τι είναι αυτές; Δύο λόγια για να ξέρουν οι συμπολίτες μας. Άγραφες οφειλές είναι αυτές που αφορούν έργα ή προμήθειες που έγιναν χωρίς μελέτες, χωρίς αποφάσεις Συμβουλίου και χωρίς αποδεδειγμένη ανάγκη ή σκοπιμότητα, δηλαδή είναι δαπάνες με εντολή δημάρχου ή αντιδημάρχου που συνήθως είναι προεκλογικές και πελατειακού χαρακτήρα. Καταλάβατε τώρα! Καλούμεθα εκ των υστέρων να βαφτίσουμε “τα χόρτα ψάρι” και με παράνομο ή παράτυπο τρόπο να τις πληρώσουμε και δεν είναι λίγες!”.

Η ιστορία των άγραφων οφειλών δεν χαρακτηρίζει μόνο την παρούσα δημοτική αρχή, αλλά και προηγούμενες. Όπως, για παράδειγμα, τις δημοτικές αρχές των τ. Δήμων Αυλώνος και Κυπαρισσίας. Τα στοιχεία υπάρχουν και είναι γνωστά. Έχουν τεθεί, άλλωστε, υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, από τον τότε αντιπρόεδρο του Σώματος.

Σε άρθρο μου στην εφημερίδα “Ελευθερία” (Σάββατο – Κυριακή 5-6 Οκτωβρίου 2013), μεταξύ άλλων, σημείωνα: “Μέχρι σήμερα το μόνο που φαίνεται να ενδιέφερε τη δημοτική αρχή ήταν η επιλεκτική εξόφληση πιστοποιημένων οφειλών καθώς και η παράτυπη πληρωμή μη πιστοποιημένων σε φίλους της. Φαίνεται πως το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η πληρωμή αναδόχων με απλές βεβαιώσεις (!) τέως δημάρχων περί οφειλών σε εργολάβους. Βεβαιώσεις χωρίς καν σχετικό πρωτόκολλο των τέως δήμων. Βεβαιώσεις, δηλαδή, για οφειλές για τις οποίες δεν υπάρχουν καν αναθέσεις, συμφωνητικά και πιστοποιήσεις ή παραλαβές από τα αρμόδια όργανα των τέως δήμων. Τέτοιες, δυστυχώς, πληρωμές, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, βαρύνουν τους δημότες, ακόμα και με αδικαιολόγητες κατασχέσεις ανταποδοτικών τελών. Κατασχέσεις δημοτικών χρημάτων που έγιναν, γιατί παραιτήθηκε η δημοτική αρχή από την άσκηση των ενδίκων μέσων υπεράσπισης του δήμου. Το μόνο που, ευσυνείδητα, προσπαθεί να επιτύχει η δημοτική αρχή είναι, με διάφορες μεθοδεύσεις, να μην αποτυπωθεί σε ποιους τέως δήμους αντιστοιχούν αυτές οι παράτυπες οφειλές και πληρωμές. Ματαιοπονούν.”.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Έχει θεσμικές και πολιτικές προεκτάσεις. Αφορά στον τρόπο λειτουργίας του δήμου και των υπηρεσιών του. Στον τρόπο άσκησης της τοπικής εξουσίας και στην αξιοπιστία του δήμου. Στη διαχείριση ή όχι του δημόσιου χρήματος με διαφάνεια, προγραμματισμό και αποτελεσματικότητα.

Τίθενται, εκ των πραγμάτων, αρκετά και εύλογα ερωτήματα. Ποιοι και γιατί επιλέγουν να λειτουργούν έξω από τα πλαίσια των νόμων και των συλλογικών αποφάσεων; Ποιος μπορεί να βεβαιώσει ότι όλες οι εμφανιζόμενες ως άγραφες οφειλές είναι πραγματικές; Ποιος μπορεί να βεβαιώσει ότι όντως εκτελέστηκε η τάδε άγραφη εργασία/έργο/προμήθεια; Ποιος, αλήθεια, ανέθεσε, αξιολόγησε, παρέλαβε, τιμολόγησε τις, όποιες, άγραφες οφειλές, με ποια ιδιότητα και με ποιο δικαίωμα;

Η δημοτική αρχή οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες και τους δημοτικούς συμβούλους για το σύνολο των άγραφων οφειλών. Να γνωρίζουν οι πολίτες ποιο το οικονομικό ύψος των άγραφων οφειλών του παρελθόντος, από ποιους τέως δήμους αυτές προέρχονταν, ποιές και πώς πληρώθηκαν. Να γνωρίζουν, επίσης, ποιο είναι το οικονομικό ύψος των άγραφων οφειλών, από την έναρξη της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα, σε ποιους, με τίνος εντολή και γιατί οφείλονται.

Είναι καιρός να δοθεί ένα τέλος σ` αυτές τις “θολές” και ξεπερασμένες πρακτικές, που υποσκάπτουν οικονομικά το παρόν και τη συνέχεια του δήμου. Πρακτικές που ακυρώνουν τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης. Πρακτικές που θαμπώνουν την αξιοπιστία του δήμου, δηλητηριάζουν τη σχέση εμπιστοσύνης, που πρέπει να έχει με τους επαγγελματίες και απαξιώνουν, στα μάτια των πολιτών, το λαϊκό θεσμό της αυτοδιοίκησης.

Η δημοτική αρχή, στο σύνολό της και όχι μόνο ο Δήμαρχος, όπως πιθανά βολεύει κάποιους, ολοκληρώνει τον αυτοδιοικητικό της κύκλο έχοντας αρκετούς “αστερίσκους” αδιαφάνειας. Αποφεύγει τη δημόσια αντιπαράθεση, τον απολογισμό των πεπραγμένων της, τον γόνιμο και δημιουργικό διάλογο. Σε μία ευνομούμενη, όμως, πολιτεία, οι τοπικοί άρχοντες σέβονται τους πολίτες, δίνουν λόγο σ` αυτούς. Η δημοτική αρχή του Δήμου Τριφυλίας φαίνεται πως δεν ενστερνίζεται την δημοκρατική αυτή αρχή. Ας μην υποτιμά όμως τη νοημοσύνη των πολιτών.

===================================================================================

 

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ "ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ NEWS"

Πως είναι δυνατόν να υπάρχει "ευνομούμενη πολιτεία" με αρχές νομιμότητας, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, όπου οι τοπικοί άρχοντες σέβονται τους πολίτες, όταν οι ίδιοι οι πολίτες (στην πλειοψηφία τους) δεν σέβονται τον εαυτόν τους με τον ωχαδερφισμό που τους διακρίνει;;;

Που βρίσκεται η νοημοσύνη των πολιτών όταν ψηφίζουν και ξαναψηφίζουν τους ίδιους πολιτικάντηδες περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα;

Κατά τον λαό και οι άρχοντες του…

Ο λαός μας είναι "χαλασμένος" όπως και οι άρχοντες του…

Μεμονωμένοι άνθρωποι δόξασαν την πατρίδα μας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Τον Κολοκοτρώνη τον φυλάκισαν, τον Καραισκάκη τον σκότωσαν, τον Μάρκο Μπότσαρη τον γκρέμισαν απο το βράχο της Ακρόπολης, τον Μπελογιάννη και τόσους άλλους ήρωες τους εκτέλεσαν αυτοί για τους οποίους οι παραπάνω πολεμούσαν τον εχθρό.

Τα ίδια συμβαίνουν και σήμερα στο τόπο μας…

Οι ενεργοί πολίτες (που αυξάνουν συνεχώς) έχουν απηυδήσει από τις πολιτικάντικες συμπεριφορές της μιας ή της άλλης σύναξης ¨δοτών¨ κομματανθρώπων με τη βοήθεια πάντα των …εντεταλμένων ΜΜΕ.

Αυτοί οι ελάχιστοι ενεργοί πολίτες (αποκαλούνται και γραφικοί) πάντα ελπίζουν στην αφύπνιση του κόσμου σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Μάταια όμως… Δύσκολα βγαίνει ο καταστρεπτικός ωχαδερφισμός μέσα από τους ραγιάδες. Ο τόπος μας δεν είναι δυνατόν να δει καλύτερες ημέρες όσο ο κόσμος συνεχίζει να συμπεριφέρεται και να είναι ένα κοπάδι άβουλων πολιτών…

Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός φυσικά από εμάς για ότι στραβό κι ανάποδο συμβαίνει στο τόπο μας. Έχουμε φαίνεται αλλεργία στην αυτοκριτική μας για τους λόγους που οι συνθήκες ζωής στο Δήμο Τριφυλίας κάθε χρόνο γίνονται χειρότερες.

Για όλα φταίει ο δήμαρχος και η παρέα του; Ας σοβαρευτούμε επιτέλους.

Δεν φταίει ποτέ ο καθένας μας ξεχωριστά α) γιατί εμείς τους ψηφίσαμε και β) γιατί δεν τους ελέγχουμε αλλά τους αφήνουμε να αλωνίζουν όσο κάθονται στις καρέκλες μας;…

Ας αναλάβουμε επιτέλους όλοι τις ευθύνες μας και για το καλό του τόπου μας ας γίνουμε ενεργοί πολίτες.

Ας επιλέξουμε στις επόμενες εκλογές δικούς μας ανθρώπους και όχι ¨δοτούς¨ των διαφόρων κομμάτων.

Οι πολιτικάντηδες δεν έχουν καμιά δύναμη χωρίς το δικό μας στήριγμα.

Ας βάλουμε επιτέλους τέλος στην ανοχή και συνενοχή μας.

Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ…

Ο διαχειριστής

 

 

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Διαχειριστής on Το Έγκλημα του Δ.Ν.Τ.
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ on ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕ…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΛΑΝΗΣ on spyropoulos-ika-makedonia-palace-660
Διαχειριστής on Πρώτα ήρθαν οι Αλβανοί…
ΤΡΙΦΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
Διαχειριστής on Λαβράκι έδωσε ο Κουσελάς
ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΤΣΙΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔ,ΠΟΛ,ΜΗΧ/ΚΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
βασιλης κιτσος on ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ…
Νικόλαος Γεωργακόπουλος on ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Μαίρη Αναστασοπούλου on ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗ…