24.3 C
Gargaliánoi
Monday, June 5, 2023
spot_img
HomeΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΚαίει πολιτικούς και επιχειρηματίες ο Κάντας - Ολόκληρη η απολογία του

Καίει πολιτικούς και επιχειρηματίες ο Κάντας – Ολόκληρη η απολογία του

a9f1df0080be1fba92cee8d08fc8b2ef_XLΠέντε ηχηρά πολιτικά πρόσωπα και δυο επιχειρηματίες κατονόμασε ο Αντώνης Κάντας κατά τη διάρκεια της τετραήμερης απολογίας του στους ανακριτές Μαλλή και Σταυροπούλου.

O Αντώνης Κάντας άνοιξε το στόμα του και κατονόμασε συνολικά 17 άτομα που εμπλέκονται στο «μιζάρισμα», εκ των οποίων πέντε είναι ηχηρά πολιτικά πρόσωπα (κάποια άμεσα, κάποια έμμεσα και κάποια χωρίς ουσιαστικά κανένα ίχνος στοιχείου) και δύο επιχειρηματίες (τον έναν για δυο μίζες τον άλλο εμμέσως).

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών φέρεται να έχει αναλύσει με κάθε λεπτομέρεια στον ανακριτή τις διαδρομές του μαύρου χρήματος αποκαλύπτοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο ίδιος χρησιμοποιούσε περισσότερες από δέκα off shore εταιρίες, τις οποίες είχε συστήσει με τη βοήθεια συγκεκριμένου νομικού, τον οποίο και κατονόμασε. Αποκάλυψε ακόμα και τα ονόματα πέντε εκπροσώπων εταιριών που εμφανίζονται να διακινούσαν τις μίζες.

Ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει ήδη αρχίσει τις διαδικασίες για να επιστρέψει στο δημόσιο τα χρήματα που εντοπίστηκαν σε δικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό καθώς έχει ήδη αποδεχτεί ότι έλαβε μίζες ύψους 16 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα δύο από τα «μαύρα» εκατομμύρια ήταν άγνωστα στην ανάκριση και έδωσε ο ίδιος τους τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους ήταν κρυμμένα.

Στην έκτασης 30 σελίδων (ερωταπαντήσεις) απολογία – μαμούθ των 4 ημερών  στους ανακριτές Μαλλή και Σταυρόπουλου και παρουσία των δικηγόρων Μαντζουράνη και Μπίσια, ο Κάντας φτάνει στο σημείο να ηθικολογεί για το «διακομματικό μοίρασμα της μίζας», και αναφέρεται σε πολιτικά πρόσωπα:

Στους τότε προϊσταμένους του Άκη Τσοχατζόπουλου και Γιάννη Σμπώκου  που ήδη έχουν καταδικαστεί για τις «χρυσές μίζες», αλλά επιχειρεί να βάλει στο κάδρο της ποινικής δικογραφίας και τον πρώην Υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου. 

Μάλιστα για τον τελευταίο αναφέρει ότι επέκτεινε τη σύμβαση για τα Kornet αλλά και τα Leopard για τα οποία ο ίδιος ομολογεί υπέρογκη μίζα. 

 

Η διακομματική 

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Κάντας ηθικολογεί και αναφέρεται  στο  «σύνθετο, πολύπλοκο και διακομματικό παιχνίδι  στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων», μιλώντας για περιστατικό «όπου ο Κων. Μητσοτάκης  επιχειρηματολογούσε  με λεπτομερή στοιχεία  υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Μιλτιάδης Έβερτ υπέρ των  F-15». Με αφορμή  αυτό μάλιστα  στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ, θυμάται ο κατηγορούμενος,  «κυκλοφορούσε με μία δόση χιούμορ ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον Υπουργό, γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Έβερτ  υπέρ της προμήθειας των F-15 , τα οποία εκπροσωπούσε ο Θωμάς Λιακουνάκος». 

 Οι μίζες 

Στον κ. Λιακουνάκο ο Κάντας αποδίδει δυο μίζες και συγκεκριμένα, ισχυρίζεται πώς του άφησε  στο γραφείο του σε ένα σακ -βουαγιάζ με 600.000 ευρώ, ενώ  εμπλέκει στην υπόθεση και δύο  στενούς του συνεργάτες. Παράλληλα για την προ του 1990 υπόθεση ομολογεί «μίζα περί το 1 εκατομμύριο από τον κ.Λιακουνάκο». Βέβαια όλα αυτά πρέπει να αποδειχτούν όπως και οι αναφορές του σε όλα τα πρόσωπα:

Παράνομη αμοιβή για ρώσικα αντιαρματικά από τον Kωνσταντίνο Δαφέρμο

Για τον εκπρόσωπο της κατασκευάστριας των kornet εταιρείας KBP, Kωνσταντίνο Δαφέρμο είπε ότι από τους αντιαρματικούς πυραύλους ΚΟRNET γύρω στα 3.000.000 δολάρια, από τα οποία τα 700.000 σε μετρητά. «Ελαβα παράνομη αμοιβή και για τους αντιαρματικούς πυραύλους KORNET, που προμηθεύτηκε το υπουργείο για λογαριασμό του στρατού ξηράς από τη ρωσική εταιρεία ΚΡΒ. Το συνολικό κόστος της προμήθειας είχε ανέλεθει σε 100.000.000 δολάρια ή ευρώ. Η προμήθειά μου ήταν εντυπωσιακά μεγάλη. Ανήλθε σε 3% του ύψους του προγράμματος. Εκπρόσωπος της κατασκευάστριας αυτής εταιρείας ήταν ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος, τον οποίον αρχικά δεν γνώριζα. Τότε, το 2000, συνέβησαν δυο γεγονότα:στη σύνοδο ελληνορωσικής αμυντικής συνεργασίας με πλησίασε ο ρώσος ομόλογός μου και μου είπε ότι η προμήθεια μπορεί να γίνει μέσω της κρατικής εταιρείας, που μετονομάστηκε σε ROSOBONEXPORT… To γεγονός αυτό πληροφορήθηκε η κατασκευάστρια ΚΒΡ και κάποια μέρα ήρθε στο γραφείο μου ένα υψηλόβαθμο στέλεχος συνοδευόμενο από τον κ. Δαφέρμο. Πάντως άλλο στέλεχος της KBP με ρώτησε αν είχαμε προβλήματα με τον κ. Δαφέρμο, διότι άλλη ελληνική πηγή τούς κατήγγειλε ότι είχε δικαστική εμπλοκή. Του απάντησα ότι δεν έχω τέτοια πληροφορία…

Λίγες ημέρες μετά με επισκέφθηκε και με ευχαρίστησε και με ρώτησε τί ζητάω από αυτή τη σύμβαση. Δεν του απάντησα και φεύγοντας μου είπε ότι θα μου δοθεί το 3%, που αντιστοιχούσε σε 3.000.000 δολάρια ή ευρώ. Δεν τον πίστεψα, αλλά πράγματι ένα μεγάλο μέρος, τα 700.000, μου τα κατέβαλε σε μετρητά στην Ελλάδα και το υπόλοιπο ποσό σε λογαριασμό μου στην UBS Γενεύης…

Με ρώτησαν από την τράπεζα (λογαρ. 2206-885979) και τους είπα ότι ήταν αμοιβή για τεχνοοικονομική μελέτη. Ενδεχομένως εκεί να έχω και άλλον λογαριασμό… Τις 700.000 τις πήρα σε δύο δόσεις, το τέλος 2001 και αρχές 2002. Τις πήρα από το γραφείο του και αρχικά τις έκρυψα στο υπόγειο του σπιστιού μου και την άλη μέρα τις ήγα σε θυρίδα μου στι CITI BANK Φαλήρου. Από αυτά τα 500.000 ευρώ είναι εκείνα που παρέλαβα μαζί με τους Λυγινό και τον Ελβετό τραπεζίτη Oswald. Στη συνέχεια όλοι από κοινού μεταβήκαμε στο γραφείο της Dresdner Bank στην Αθήνα… Έμεινα με την εντύπωση ΟΤΑ τα χρήματα διακινήθηκαν μέσω τραπέζης και όταν το 2008 ξέσπασε στην Ελλάδα το σκάνδαλο Siemens έμεινα έκπληκτος που αναφερόταν το όνομά μου… Συγκεκριμένα αναφερόταν ότι από την υπεράκτια Martha Holdings του Πρόσδρομου Μαυρίδη έλαβα το πόσος στον προσωπικό μου λογαριασμ΄9ο στην Ελβετία. Όμως τα χρήματα δεν προέρχονταν από τη Siemens, ούτε ήξερα τον Μαυρίδη και την εταιρεία του. Τα χρήματα ήταν για τα KORNET…

 • Πάνος Ευσταθίου, εκπρόσωπος της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας, STN ATLAS, που τον δωροδόκησε για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και τα ASRAD με 1,5 εκατομμύριο. 
 • Φάνης Λυγινός, Ελβετός τραπεζίτης, που του άνοιξε λογαριασμούς στους οποίους εμβάζονταν οι μίζες. 
 • Σπύρος Μεταξάς, ο δικηγόρος που του συνέστησε τις offshore. 
 • Παύλος Νικολαΐδης. Σύμφωνα με τον Αντ.Κάντα ο Νικολαΐδης κατονομάστηκε ως  «πρόεδρος», όπως λέει, ή αντιπρόεδρος σε κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ, στενός φίλος και κουμπάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος στα τέλη του 2002 μου ζήτησε να του καταβάλω κάποια από τα χρήματα που πήρα από το Δαφέρμο. Σύμφωνα με τον Αντ.Κάντα ο τελευταίος του είπε «άσε τον Νικολαΐδη, τον έχω τακτοποιήσει καλά». Ακόμα ο προφυλακισμένος πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών ενώπιον των ανακριτών και σε άλλο σημείο της απολογίας του ανέφερε ότι είχε λάβει προμήθεια από τον Παύλο Νικολαΐδη για το πρόγραμμα προμήθειας MIRAGE 2000-5. Σ΄αυτό το σημείο αναφέρει χωρίς να τον εμπλέκει στις παράνομες καταβολές τον «κύριο Χούμπαυλη που είχα ακούσει ότι ήταν εκπρόσωπος της DASSAULT στην Ελλάδα, τον οποίο όμως δεν γνώριζα ούτε είχα δει κατ΄όψη».
 • Λάμπρος Μπαρτζώκας. Υπάλληλος της κρατικής ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA που δωροδόκησε τον Αντ.Κάντα για το αντιαεροπορικό σύστημα OSA AKM. «Ο κος Μπαρτζώκας» -τονίζει ο Αντώνης Κάντας «επισκεπτόταν πολύ συχνά το γραφείο του κου Σμπώκου». Αργότερα μάλιστα ο Μπαρτζώκας «εμφανιζόταν και ως διεθνής σύμβουλος εταιρείας στην Ελλάδα που είχε αναλάβει τα αντισταθμιστικά των TOR». Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αντ.Κάντα ο Μπαρτζώκας «περί το 1998 μου είχε πει ότι από το πρόγραμμα OSA που αυτός μεσολαβούσε, η προμηθεύτρια εταιρεία θα έδινε στον κο Σμπώκο πολλά λεφτά γιατί ήταν πολύ απαιτητικός μέχρι που τους είχε εκνευρίσει». 
 • Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής WEGMANN,απ΄ τον οποίο επίσης δωροδοκήθηκε. 
 • Χρήστος Τούμπας, απόστρατος της πολεμικής αεροπορίας, εκπρόσωπος της EMBRAER, από τον οποίο επίσης έλαβε "δωράκι". 
 • Κωνσταντίνος Μπαλέρμπας ή Μπαλέμπας σύμβουλος της Ericsson που του κατέβαλλε χρήματα για τα ραντάρ ARTHUR. 
 • Ο κος Κομνόπουλος (δεν αναφέρει το μικρό του όνομα) που τον δωροδόκησε για τα EXOCET του πολεμικού ναυτικού. 
 • Θωμάς Λιακουνάκος, ιδιοκτήτης της AXON και εκπρόσωπος κατασκευαστριών εταιρειών δύο στενοί συνεργάτες του οι  κύριοι Αποστόλου και Αρκουμανέας.
 • Εμπλέκει ακόμα τον κο OSWALD, επίσης διαχειριστή των παράνομων πληρωμών του. 

 

Από που ομολογεί μίζες 

1. Υποβρύχια – Συνολικά  500-600.000 ευρώ. 

2. Σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου  του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger  Asrad: Περίπου 1.500.000 ευρώ. 

3. Αντιαρματικοί πύραυλοι ΚΟRNET: Περίπου 3 .000.000 δολάρια , εκ των οποίων τα 700.000 ευρώ σε μετρητά. 

4. Αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς OSA AMK: 1.700.000 δολάρια. 

5. Αυτοκινούμενα πυροβόλα  της γερμανικής εταιρείας WEGMANN: Συνολικά  750.000 ευρώ εκ των οποίων  100.000 ευρώ σε μετρητά. 

6. Αερομεταφερόμενο σύστημα  επιτήρησης  ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) : Συνολικά 250.000 ευρώ. 

7. Ραντάρ αντιπυροβολικού ARTHUR : 240.000 ευρώ. 

8. ΜΙRAGE 200-5: 800.000 ευρώ.

9. Πύραυλοι επιφάνειας – επιφανείας σε πυραυλακάτους  πολεμικού ναυτικού -EXOCET: Περίπου 400.000 ευρώ. 

10. LEOPARD 2 : 600.000 σε ένα σακ βουαγιάζ μέσα στο γραφείο του. 

11. Επί κυβερνήσεως Ζολώτα  το 1989 -αναβάθμιση αρμάτων Μ48, αμερικανικής προέλευσης με γερμανική τεχνολογία: 1.000.000 ευρώ. 

12. Από διάφορα προγράμματα που δεν θυμάται -όπως δήλωσε-, "είτε του Θωμά Λιακουνάκου, είτε  άλλων εκπροσώπων: 1.000.000 ευρώ".

Το πρώτο μέρος της απολογίας του Κάντα (tovima.gr)

Το δεύτερ μέρος τηςαπολογίας του Κάντα (tovima.gr)

 

Πηγή

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Διαχειριστής on Το Έγκλημα του Δ.Ν.Τ.
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ on ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕ…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΛΑΝΗΣ on spyropoulos-ika-makedonia-palace-660
Διαχειριστής on Πρώτα ήρθαν οι Αλβανοί…
ΤΡΙΦΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
Διαχειριστής on Λαβράκι έδωσε ο Κουσελάς
ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΤΣΙΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔ,ΠΟΛ,ΜΗΧ/ΚΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
βασιλης κιτσος on ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ…
Νικόλαος Γεωργακόπουλος on ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Μαίρη Αναστασοπούλου on ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗ…