Gargalianoi.com

Επιβάλλεται Περικοπή του Εξωτερικού Χρέους και Επιστροφή στη Δραχμή για τη Σωτηρία της Ελλάδος

Του Ιωάννη Μπουγά – Στατιστικού

Απρίλιος 2012 και η Ελλάδα έχει οδηγηθεί στο έσχατο επίπεδο οικονομικής και υπαρξιακής εξαθλίωσης. Σε χρεοκοπία, αλλά και με χρέος 160% του ΑΕΠ, με πείνα και λαϊκά συσσίτια, παιδιά να λιμοκτονούν, και με αποστολές τροφίμων και βοήθειας από το εξωτερικό! Αυτή η τραγική κατάσταση είναι αποτέλεσμα μιάς σειράς από λανθασμένες ή άκαιρες αποφάσεις των ηγετών της τα τελευταία 40 χρόνια. Όπως δε συνήθως συμβαίνει, αυτά τα λάθη τα ακολούθησαν μιά μακρά σειρά από άλλα –γιατί ενός λάθους μύρια έπονται- που τελικά οδήγησαν τη χώρα στην πτώχευση, στα Μνημόνια, στην επιτήρηση της Τρόικας, και στην απώλεια μεγάλου μέρους της εθνικής της κυριαρχίας. Σε μιά ατίμωση του έθνους μας!

Στην κεφαλή των λανθασμένων αποφάσεων βρίσκεται η είσοδος στην ευρωζώνη το 2001 και η εγκατάλειψη  του εθνικού νομίσματος. Αυτή η εθνοκαταστροφική απόφαση, που ήρθε μετά την βεβιασμένη και χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία είσοδο στην ΕΕ το 1981, οδήγησε τη χώρα με μαθηματική ακρίβεια στην σημερινή οικτρή οικονομική κατάσταση. Τα «Πακέττα» της ΕΕ έγιναν το εργαλείο που καλλιέργησε το πελατειακό πολιτικό σύστημα, διόγκωσε το Δημόσιο και την παρασιτική «εργασία», στέρησε τον ιδιωτικό τομέα από παραγωγικές δυνάμεις, και εξουδετέρωσε ένα θετικό επακόλουθο της ΕΕ, την άνοδο του ποσοστού των Ελλήνων με πανεπιστημιακή παιδεία. Η συμμετοχή στην ΕΕ μετατόπισε τη γεωργική παραγωγή προς προϊόντα της προτίμησης των ισχυρών εταίρων, με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αποδοχή της οποίας διευκολύνθηκε με τη βοήθεια των επιδοτήσεων.

Καμία χώρα δεν μπορεί να επιβιώσει επί μακρόν όταν ελλείψει δικών της προϊόντων, προτίμησης των ξένων ή και των δύο, εισάγει διπλάσια από ότι εξάγει, όπως συμβαίνει με την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Το ισχυρό Ευρώ είναι ευθέως υπεύθυνο γι’αυτό. Ενώ απέκλεισε τα ακριβά Ελληνικά προϊόντα από τις αγορές και εξαφάνισε την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή, διευκόλυνε τις εισαγωγές των αντιστοίχων ξένων ακριβώς λόγω της ισχύος του. Διπλό το κακό δηλαδή. Οι Έλληνες από παραγωγοί μετεβλήθησαν σε καταναλωτές εισαγομένων προϊόντων. Ακόμη και ο τουρισμός, βασική πηγή πλούτου γιά τη χώρα από το 1950, έπαυσε να έχει την αναμενόμενη αλματώδη αύξηση, παρά τη βελτίωση των τουριστικών και κυκλοφοριακών υποδομών σε όλη τη χώρα.

Τα ανωτέρω όμως είναι πταίσματα εμπρός στο κακό που έκαναν τα χαμηλά επιτόκια της Ευρωζώνης, που επέτρεψαν σε ανεύθυνους και αλαζόνες Έλληνες πολιτικούς να πτωχεύσουν το κράτος με υπερδανεισμό γιά κατανάλωση και ψηφοθηρία. Η περίπτωση της Ελλάδος χρησιμοποιείται σήμερα ως επιχείρημα υπέρ της αύξησης των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, ώστε να μην έχουν και άλλες χώρες την τύχη της Ελλάδος. Και όταν το χρέος ανέβηκε στον ουρανό και οι αγορές άρχισαν το 2007-09 να ζητούν υψηλά επιτόκια, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ήταν εκεί έτοιμη να διευκολύνει την κατάσταση αγοράζοντας τα Ελληνικά ομόλογα.  Άφθονα δανεικά λοιπόν από το Ελληνικό κράτος και μάλιστα σε ισχυρό νόμισμα, που πέρασαν στο λαό με ξέφρενες δαπάνες συμπεριλαμβανομένων των υψηλών μισθών και συντάξεων. Και ο λαός βέβαια συμμετείχε στην υπερκατανάλωση με πιστωτικές κάρτες και παντός είδους δάνεια, ταξίδια στο εξωτερικό, και προϊόντα εισαγωγής (Γερμανίας)! Γενικά, χαράς ευαγγέλια γιά πολιτικούς και πολίτες!  Όλοι ερωτευμένοι με το Ευρώ. Πως να το δεις ως την καταστροφή σου, και πως να το εγκαταλείψεις μετά από παρόμοια περίοδο «παχέων αγελάδων»!

Όταν στις αρχές του 2010 ο απαιτούμενος δανεισμός έφθασε σε μεγέθη που φόβισαν και την ΕΚΤ, ώστε αρνήθηκε να επέμβει υπέρ της Ελλάδος στις αγορές, η χώρα βρέθηκε πρακτικά σε κατάσταση χρεοκοπίας  αφού αδυνατούσε να εξυπηρετήσει το χρέος της. Τότε είχε εμπρός της τρεις δρόμους, με σειρά κατάταξης από την κατ’εμέ προτιμότερη έως την χειρότερη, την απευκταία. (1) Να κυρίξει στάση πληρωμών λόγω του απεχθούς χρέους, και να επανέλθει στο Εθνικό νόμισμα της Δραχμής. (2) Να ζητήσει από τους εταίρους της στην ΕΕ και την Ευρωζώνη δραστική περικοπή του χρέους, ώστε να μπορεί να το εξυπηρετήσει. (3) Να προσφύγει στο ΔΝΤ, κλπ., γιά βοήθεια, όπως και έκανε. Με κάθε μία από τις τρείς επιλογές, η χώρα μπορούσε να παραμείνει στην ΕΕ, εκτός και οι εταίροι μας από εκδικητική μανία την έδιωχναν αν επέλεγε λύση που δεν ενέκριναν. Ταυτόχρονα, όφειλε να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές, που ενώ είναι απόλυτα απαραίτητες αποφεύγονται συστηματικά για δεκαετίες λόγω του φόβου πολιτικού κόστους.

Δυστυχώς η τότε κυβέρνηση επέλεξε την χειρίστη λύση, ίσως και λόγω της ασφυκτικής πίεσης που θα δέχθηκε από τους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, αφού επαναλαμβάνεται σχεδόν καθημερινά από κάποιον αξιωματούχο της ή ηγέτη κράτους μέλους της, ότι η λύση που προκρίθηκε για την Ελλάδα ήταν η ευνοϊκότερη γιά την Ευρώπη και το Ευρώ. Γιά χάρη των εταίρων μας λοιπόν και του Ευρώ έγιναν δεκτά η Τρόϊκα και τα Μνημόνια, και ολόκληρο το φάσμα της «Πολιτικής της Λιτότητας και της Εσωτερικής Υποτίμησης». Η περικοπή μισθών και συντάξεων, η δραματική άνοδος του ποσοστού ανεργίας, η καταστροφή της εσωτερικής αγοράς, και γενικά όλα εκείνα τα μέτρα που εφαρμόσθηκαν μέχρι τώρα και έχουν προκαλέσει, και θα συνεχίσουν να προκαλούν, τη συρρίκνωση του Εθνικού Εισοδήματος και των εσόδων του κράτους, και την περαιτέρω άνοδο του χρέους.

Αν η προσφυγή στην Τρόϊκα και το Πρώτο Μνημόνιο ήταν λάθος επιλογή που δεν μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδος, αφού ήταν βέβαιο ότι θα τροφοδοτούσε την ύφεση της οικονομίας, όπως ακριβώς και έγινε, το Δεύτερο Μνημόνιο και το PSI (κούρεμα) ήταν εγκληματικά και εις βάρος της ίδιας της εθνικής κυριαρχίας!

Τί έπρεπε (τι πρέπει) να γίνει. Λέω έπρεπε, γιατί αυτά που πρέπει να γίνουν τώρα θα ήταν πολύ πιό εύκολα γιά την ηγεσία και τον λαό αν γίνονταν χωρίς το PSI και την υπογραφή της δανειακής συμφωνίας του Μαρτίου 2012. Για να γίνουν τώρα, χρειάζεται αποφασισμένη Εθνική ηγεσία, με ικανότητα να συνομιλήσει με τους εταίρους στην ΕΕ και τους δανειστές μας, με σιδερένια θέληση να αντισταθεί στις πιέσεις τους και τα εκβιαστικά διλήμματα, και τέλος με ικανότητα να πείσει τον λαό να ακολουθήσει.

Παρά το πολυδιαφημισμένο PSI, η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος στο ύψος που έχει φθάσει, με συνευθύνη πλέον και των δανειστών της. Η αβεβαιότητα γιά το μέλλον της χώρας, και την επιβίωσή της εντός της ευρωζώνης, συνεχίζεται. Το χρέος της είναι πέρα από επαχθές γιά τον λαό, και αυτό πρέπει να διακηρυχθεί άμεσα και δημόσια, ιδιαίτερα προς τους εταίρους μας. Αν συνεχισθεί η πολιτική των Μνημονίων –η ανάγκη ενός τρίτου δανείου συζητείται ήδη – η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ύφεση γιά πολλά ακόμη χρόνια. Κάτι τέτοιο θα τραυματίσει θανάσιμα την ψυχή του έθνους, και δεκάδες χιλιάδες νέοι θα  βρεθούν μόνιμα στο περιθώριο. Το μέλλον του έθνους κινδυνεύει!

Η χώρα χρειάζεται άμεσα ρευστότητα ώστε να κυκλοφορήσει χρήμα στην αγορά, να γίνουν αυξήσεις αποδοχών, να ξεκινήσουν ιδιωτικές επενδύσεις, να κινηθεί το εμπόριο και γενικά να επανακάμψει ισχυρά η οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Όλα αυτά μόνο ένα εθνικό νόμισμα μπορεί να τα προσφέρει, γιατί επιτρέπει εσωτερικό δανεισμό από την Τράπεζα της Ελλάδος χωρίς να δημιουργεί άμεσο πρόβλημα χρέους. Ταυτόχρονα όμως απαιτείται και μιά δραστική περικοπή ολοκλήρου του εξωτερικού χρέους (προς το ΔΝΤ, τα κράτη της ΕΕ, ΕΚΤ, και ιδιώτες) ώστε να μην πνίγει τη χώρα. Δηλαδή, προτείνεται μιά λύση που θα είναι συνδιασμός των (1) και (2) που περιγράφονται πριν. Φυσικά, είναι πρωταρχικά θέμα Ελληνικής ηγεσίας να εισηγηθεί αυτή τη λύση με στοιχεία και επιχειρήματα, να πείσει εταίρους και δανειστές γιά τα θετικά γιά όλους επακόλουθα, και προ παντός σιδηρά πειθαρχία και ικανότητα να την εφαρμόσει. Αν το 2010 υπήρχε η δυνατότητα παραμονής στο Ευρώ, αν επιλεγόταν η λύση (2) ανωτέρω, σήμερα αυτό δεν είναι πιά δυνατόν.

Γιά την επιστροφή στη Δραχμή, ένα αρνητικό επακόλουθο που έχω ακούσει να προβάλεται είναι ότι θα υποτιμήσει τις Ελληνικές περιουσίες και έτσι θα μπορέσουν να επωφεληθούν εκείνοι οι Έλληνες που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και οι ξένοι! Μα οι περιουσίες  των Ελλήνων υποτιμούνται ήδη και εντός του Ευρώ, και όποιος έχει χρήματα μπορεί να τις αγοράσει μισοτιμής. Παρά την κρίση, πολλοί Έλληνες θα συνεχίσουν να έχουν χρήματα στο εσωτερικό, και θα μπορέσουν να επωφεληθούν. Εξ άλλου και στην Κατοχή, που περιουσίες άλλαζαν χέρια γιά ένα σακκί αλεύρι, ντόπιοι ήταν οι αγοραστές και ντόπια ήταν τα χρήματα. Δεν ήρθαν από το εξωτερικό. Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα με αυτή τη γραμμή σκέψης. Πρόσφατα, ο υπουργός οικονομικών έκανε έκκληση σε όσους έβγαλαν τα χρήματά τους εκτός Ελλάδος, ή απλά τα πήραν από τις τράπεζες, να τα επιστρέψουν. Αν η επιστροφή στη Δραχμή διευκολύνει την επιστροφή των χρημάτων στις τράπεζες και στην αγορά, τι το μεμπτόν;

Μάλιστα, πιστεύω ότι ότι ο φόβος που έχει καλλιεργηθεί γιά δήθεν δραστική πτώση της αξίας των Ελληνικών περιουσιών, σε περίπτωση επιστροφής στη Δραχμή, είναι υπερβολικός ώστε ο λαός να δεχθεί ευκολότερα τα δεινά των Μνημονίων. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η νέα Δραχμή θα υποτιμηθεί αρχικά έναντι ισχυρών νομισμάτων. Όμως, πρέπει να ληφθεί υπ’όψη ότι ταυτόχρονα η αξία των Ελληνικών περιουσιών θα αυξηθεί λόγω του πληθωρισμού τιμών που επίσης θα προξενηθεί, γεγονός που σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι αυτό που παρουσιάζεται από τους στηρίζοντες τα Μνημόνια. Καθώς όμως μιά επιστροφή στη Δραχμή θα προκαλέσει σίγουρη ανάκαμψη της οικονομίας, η άνοδος της τιμής του νομίσματος θα ακολουθήσει με ισχυρή πιθανότητα. Ένας άλλος φόβος που εκφράζεται είναι γιά το πως θα αγοράζει η Ελλάδα πετρέλαιο; Η απάντηση είναι: όπως και τόσες άλλες χώρες εκτός Ευρώ! Εξ άλλου η Ελλάδα δεν θα παύσει να έχει αποθέματα σε Ευρώ, Δολλάρια, Γιέν και άλλα νομίσματα με τα οποία θα μπορεί να αγοράσει τα πολύ απαραίτητα προϊόντα, όπως το πετρέλαιο.

Η πρόταση που προβάλεται εδώ δεν είναι καθόλου εύκολη, αλλά είναι απαραίτητη γιά τη σωτηρία και την πρόοδο της Ελλάδος. Όσον αποφεύγεται μιά παρόμοια εθνοκεντρική πολιτική, κυρίως λόγω απουσίας ισχυρής και εμπνευσμένης ηγεσίας, ο Ελληνικός λαός με την σκληρή λιτότητα για να πληρώνει τοκοχρεολύσια βαδίζει όλο και πιό κοντά στο γκρεμό και την εθνική καταστροφή. Το εκβιαστικό δίλημμα ότι έξοδος από το Ευρώ σημαίνει και έξοδο από την Ευρώπη κράτησε αρκετά. Κανείς δεν μπορεί να διώξει την Ελλάδα από την Ευρώπη!

 

Τελευταία Άρθρα

Αρχείο

Τι παιζει τώρα στη TV