19.3 C
Gargaliánoi
Thursday, June 30, 2022
spot_img
HomeΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΕμμένουν στις γραπτές δεσμεύσεις ΠαΣοΚ και ΝΔ οι Βρυξέλλες... Και τώρα τι...

Εμμένουν στις γραπτές δεσμεύσεις ΠαΣοΚ και ΝΔ οι Βρυξέλλες… Και τώρα τι θα κάνεις έρμε Αντώνη; Θα το ρίξεις το ξώγαμο;;;

Επιμένουν οι Βρυξέλλες στο θέμα των γραπτών δεσμεύσεων των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη νέα δανειακή σύμβαση, με την Κομισιόν να διευκρινίζει -μετά την αρχικά ασαφή απάντηση του εκπροσώπου της Ολιβιέ Μπαγί για το θέμα- πως το αίτημα του Eurogroup για την επιστολή «είναι ακόμη σε ισχύ».
«Η προϋπόθεση αυτή [για γραπτές εγγυήσεις] ετέθη από το Eurogroup, και στο μέτρο που αφορά την Κομισιόν, θεωρούμε πως το αίτημα του Eurogroup ισχύει ακόμη» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπή Μπαγί.
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου στήριξης, ο εκπρόσωπος είχε αναφέρει πως οι Βρυξέλλες αναμένουν «διευκρινίσεις» από τη νέα ελληνική κυβέρνηση ώστε αμέσως μετά να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
«H απόφαση για την έκτη δόση συνδέεται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει στα βασικά στοιχεία του προγράμματος. Μόλις λάβουμε διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές, το θέμα θα ξανασυζητηθεί στο Eurogroup», είπε ο κ. Μπαγί.
Ο κ. Μπαγί αντικαθιστούσε τον Αμαντέου Αλταφάζ, τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Όλι Ρεν.
Ερωτηθείς αν η ανάδειξη Παπαδήμου στην πρωθυπουργία της χώρας αντικαθιστά την ανάγκη να υπογραφεί επιστολή από τον κ. Σαμαρά και το ΠΑΣΟΚ επίσης, που θα δεσμεύονται για τους όρους της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, αν δηλαδή είναι ακόμα ανοικτό το θέμα, είχε πει:
«Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να το σχολιάσω αυτό. Πρέπει να το ελέγξω και θα σας ενημερώσω. Συγνώμη που δεν μπορώ να σας απαντήσω» είπε….

Ερωτηθείς αν η Κομισιόν έχει λάβει επιστολή από κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα και αν οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι τα δύο κόμματα πρέπει να υπογράψουν επιστολή, καθώς αυτή ήταν η θέση πριν την ανάδειξη Παπαδήμου, σημείωσε:

«Πράγματι, αυτή ήταν η θέση μας, γιατί θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι και τα δύο κόμματα που θα σχηματίσουν την νέα κυβέρνηση θα επιβεβαιώσουν τις ελληνικές δεσμεύσεις που έγιναν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τώρα, που έχουμε ένα νέο πρωθυπουργό που θα λάβει την υποστήριξη και των δύο κομμάτων, πρέπει να ελέγξω με τις πολιτικές μας αρχές αν παραμένει ως προϋπόθεση ή αν αρκεί η ψήφος εμπιστοσύνης στον κ. Παπαδήμο ως ισχυρή στήριξη και από τα δύο κόμματα. Πρέπει να το ελέγξω για να απαντήσω. Πρέπει να το ελέγξω αυτό το στοιχείο», είπε.
Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, σε δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη νέα ελληνική κυβέρνηση, δηλώνοντας πεπεισμένος πως οι ελληνικές αρχές θα κάνουν όλα όσα έχουν υποσχεθεί.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ότι μπορούσε για να αποφύγει το διαμελισμό της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι η λύση δεν είναι η διάσπαση.
«Η λύση δεν είναι να διασπάσουμε την Ευρώπη, αλλά να την φέρουμε ακόμα πιο κοντά», υπογράμμισε.
Την Πέμπτη, πάντως, στην κοινή δήλωση Ρομπάι – Μπαρόζο για την Ελλάδα, δεν υπήρχε κάποια αναφορά για τις υπογραφές.
Η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας αποτελεί «ένα νέο κεφάλαιο» για την Ελλάδα, τόνισαν, προσθέτοντας ότι «υπογραμμίσαμε επί μακρόν την ανάγκη ευρείας πολιτικής συναίνεσης για μέτρα που θα βγάλουν την Ελλάδα από την οξεία οικονομική κρίση. Εκφράζουμε, συνεπώς, την ικανοποίησή μας για την είδηση αυτή.»
«Είναι σημαντικό για τη νέα ελληνική κυβέρνηση να στείλει ένα ισχυρό διακομματικό μήνυμα που θα διαβεβαιώνει τους Ευρωπαίους εταίρους της ότι δεσμεύεται να θέσει το χρέος της σε σταθερή πτωτική πορεία», σημείωσαν ακόμα.
ΤΟ ΒΗΜΑ

Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz1dQeR8V3Q

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Διαχειριστής on Το Έγκλημα του Δ.Ν.Τ.
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ on ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕ…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΛΑΝΗΣ on spyropoulos-ika-makedonia-palace-660
Διαχειριστής on Πρώτα ήρθαν οι Αλβανοί…
ΤΡΙΦΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
Διαχειριστής on Λαβράκι έδωσε ο Κουσελάς
ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΤΣΙΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔ,ΠΟΛ,ΜΗΧ/ΚΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
βασιλης κιτσος on ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ…
Νικόλαος Γεωργακόπουλος on ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Μαίρη Αναστασοπούλου on ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗ…
on