12.3 C
Gargaliánoi
Saturday, June 3, 2023
spot_img
HomeΤΡΙΦΥΛΙΑΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΦΕΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΦΕΤΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 

ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ 17-9-2011

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

 

Προς

Την Ολομέλεια Εφετών Καλαμάτας

Καλαμάτα

 

Κοιν.

α) κ. Νικόλαο Κανελόπουλο, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης

β) Δικηγορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας

γ) Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας.

 

Αξιότιμοι κύριοι Εφέτες,

Ενόψει της διαμόρφωσης της πρότασής σας  για την αναδιάταξη των δικαστικών υπηρεσιών της περιοχής μας έχουμε την τιμή να σας διατυπώσουμε τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις μας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν ύστερα από διάλογο με τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς του Δήμου μας, τον Δικηγορικό Σύλλογο, των Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και τη σχετική συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο:

1.    Η ευρύτερη περιοχή την οποία δικαστηριακά καλύπτει το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας είναι μια περιοχή η οποία διαρκώς αναπτύσσεται πληθυσμιακά, οικονομικά και κοινωνικά.  Στη βάση αυτή το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας αποτελεί μια υπηρεσία με κομβική σημασία και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υποστηριχτεί και να αναβαθμιστεί. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε να μην συρρικνωθεί η περιφέρειά του γι’ αυτό και θεωρούμε ότι το Ειρηνοδικείο Φιγαλείας θα πρέπει να συγχωνευθεί στο Ειρηνοδικείο Κυπαρισσίας. Αυτό άλλωστε εξυπηρετεί και τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής του σημερινού Ειρηνοδικείου Φιγαλείας,  λόγω  και  της   γειτνιάσεως  του  με  την  έδρα του  Πρωτοδικείου ( Κυπαρισσίας). Διαφορετικά η τυχόν συγχώνευση του συγκεκριμένου Ειρηνοδικείου Φιγαλείας στο Ειρηνοδικείο Ζαχάρως και κατ’ επέκταση στο Πρωτοδικείο Πύργου κατά πρώτο λόγω και στο Εφετείο Πατρών κατά δεύτερο, δε θα αποδυναμώσει μόνο λειτουργικά το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας αλλά και το Εφετείο Καλαμάτας και θα προκαλέσει, όπως ήδη σημειώσαμε, αφάνταστη ταλαιπωρία στους κατοίκους της περιοχής.

2.    Το Ειρηνοδικείο Πλαταμώδους με έδρα τους Γαργαλιάνους καλύπτει μια διαρκώς αναπτυσσόμενη τουριστική περιοχή  και η παραμονή του εν λειτουργία εξυπηρετεί αυτή τη δυναμική. Προτείνουμε τη διατήρησή του και τη συγχώνευση σε αυτό του γειτονικού άλλωστε Ειρηνοδικείου Φλεσσιάδας ( Χώρας).

3.    Το Ειρηνοδικείο Εράνης (Φιλιατρών) βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής και καλύπτει το διαρκώς πολλαπλασιαζόμενο αγροτικό τομέα, άρα και τις διαρκώς πολλαπλασιαζόμενες οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές. Ως εκ τούτου η λειτουργιά του θεωρούμε ότι είναι αναγκαία.

4.    Στη σκέψη σας πρέπει να εκτιμηθούν και τα εξής  :

α) Τα στατιστικά στοιχεία για την κίνηση των δύο Ειρηνοδικείων Γαργαλιάνων και Φιλιατρών τα δυο τελευταία χρόνια  δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα καθώς έχουν διαμορφωθεί κάτω από συγκυριακές συνθήκες , (όπως οι μακροχρόνιες απεργίες των δικαστικών υπαλλήλων και οι συχνές αποχές του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας)

β) Έχει αυξηθεί η αρμοδιότητα των Ειρηνοδικείων τόσο των Πολιτικών όσο  και των Ποινικών τους Τμημάτων.

γ) Οι αποστάσεις  μεταξύ των τριών Ειρηνοδικείων  Κυπαρισσίας –Φιλιατρών- Γαργαλιάνων είναι σημαντικές. Σε περίπτωση μάλιστα που γίνει συγχώνευση σε ένα και μόνο Ειρηνοδικείο, αυτό της Κυπαρισσίας, θα υπάρχει ετήσια μετακίνηση  πολιτών ( διαδίκων, μαρτύρων κλπ.) που θα ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες.

δ) Ο μεγάλος αριθμός μεταναστών, λόγω της μεγάλης αγροτικής παραγωγής της περιοχής,  πολλαπλασιάζει τον πληθυσμό αλλά και τα συμπτώματα παραβατικότητας.

ε)  Τα κτηριακά προβλήματα που θα ανακύψουν με την ενδεχόμενη συστέγαση των τυχόν συγχωνευομένων Ειρηνοδικείων σε ένα και μόνο, αυτό δηλαδή  της Κυπαρισσίας, το οποίο ήδη «υποφέρει», θα είναι δυσεπίλυτα.

στ) Τα κόστη λειτουργίας τόσο του Ειρηνοδικείου Γαργαλιάνων όσο και του Ειρηνοδικείου Φιλιατρών είναι μηδαμινά σε σχέση μάλιστα με τις παρεχόμενες Κοινωνικές τους υπηρεσίες. Εν πάση περιπτώσει ο Δήμος μας μπορεί να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες ανάλογα με τις δυνατότητές του για τη στέγαση των υπηρεσιών αυτών   αν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφόρηση σε σχέση με την πρότασή μας.

Με τιμή

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Μπραβο ενδιαφερον ο κ.Δημαρχος…

    Για το νερο τι λεει????

    ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΙΩΤΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΕ….

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Διαχειριστής on Το Έγκλημα του Δ.Ν.Τ.
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ on ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕ…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΛΑΝΗΣ on spyropoulos-ika-makedonia-palace-660
Διαχειριστής on Πρώτα ήρθαν οι Αλβανοί…
ΤΡΙΦΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
Διαχειριστής on Λαβράκι έδωσε ο Κουσελάς
ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΤΣΙΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔ,ΠΟΛ,ΜΗΧ/ΚΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
βασιλης κιτσος on ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ…
Νικόλαος Γεωργακόπουλος on ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Μαίρη Αναστασοπούλου on ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗ…
admin on