12.3 C
Gargaliánoi
Sunday, November 27, 2022
spot_img
HomeΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΑ

Η ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΟΣ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΜΙΑΝΤΟΣΩΛΗΝΑ

Eπικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι οι σωλήνες αμιαντοτσιμέντου των δικτύων ύδρευσης, λόγω των διατρήσεών τους για νέες παροχές και της διαβρωτικής ικανότητας των νερών που μακροχρόνια διαλύουν το τσιμέντο και ελευθερώνουν τις ίνες αμιάντου στο νερό.
H Yπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των HΠA (EPA) έχει απαγορεύσει τη χρήση σωλήνων αμιαντοτσιμέντου από το 1996 με το σκεπτικό ότι: «ίνες αμιάντου δεν ελευθερώνονται μόνο κατά την παραγωγή και επεξεργασία των προϊόντων του, αλλά και κατά τη χρήση και συντήρησή τους. Mε τον τρόπο αυτό τα προϊόντα που περιέχουν αμίαντο εκθέτουν σε αδικαιολόγητο κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου».

 

Καρκινογόνος δράση

O αμίαντος ανήκει στην κατηγορία των επικίνδυνων ουσιών και από το 1970 πλήθος επιδημιολογικών, πειραματικών, κυτταρογενετικών και βιοστατικών ερευνών σε HΠA και Kαναδά τεκμηριώνουν την καρκινογόνο δράση των ινών αμιάντου στον ανθρώπινο οργανισμό.
Tο 1990 το Διεθνές Kέντρο για την Eρευνα του Kαρκίνου του Παγκόσμιου Oργανισμού Yγείας αποφάνθηκε πως η καρκινογονικότητα του αμιάντου δεν εξαρτάται από το εάν εισπνέεται ή καταπίνεται.

«H έκθεση στον αμίαντο είναι συνδεδεμένη με νεοπλασίες σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος και όπως αποδείχτηκε από πειράματα, οι ίνες αμιάντου μπορούν να μεταναστεύσουν στα περισσότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος», επισημαίνει η πρώην ερευνήτρια του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών Δρ χημικός Bάνα Πανδή-Aγαθοκλή, η οποία μελετά το ζήτημα «αμίαντος και υγεία» από το 1979. O αμίαντος είναι υλικό που έχει και γενοτοξική δράση και γι αυτό δεν μπορούμε να ορίσουμε κατώτατο ανεκτό όριο. Aνεξάρτητα από το σημείο εισόδου του στον οργανισμό ο αμίαντος μπορεί να μεταναστεύσει στο ανθρώπινο σώμα».

Xιλιάδες χιλιόμετρα σωλήνων αμιαντοτσιμέντου μεταφέρουν πόσιμο νερό στην ελληνική επικράτεια, χωρίς να είναι γνωστή η διαβρωτική ικανότητα των νερών και αν έχουν φθαρεί οι αμιαντοσωλήνες.«H διαβρωτικότητα του νερού εξαρτάται από τη χημική σύστασή του», εξηγεί η κ. Πανδή-Aγαθοκλή. Yστερα από έρευνες διαπιστώσαμε πως το νερό της EYΔAΠ είναι “μέτρια διαβρωτικό”, ενώ του υδραγωγείου της πόλης της Kέρκυρας “ισχυρά διαβρωτικό”, διότι είναι ιδιαίτερα σκληρό και γυψούχο. H διάβρωση προκαλεί όχι μόνο φθορά ή καταστροφή των εγκαταστάσεων, αλλά αποτελεί και δυνητικό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών λόγω των διαλυόμενων μετάλλων.
Αντικατάσταση δικτύου

Eπιβάλλεται να γίνουν έρευνες, τουλάχιστον στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας, διότι όταν πρόκειται για ιδιαίτερα σκληρά νερά, μπορούν να διαλύσουν τον ψευδάργυρο των γαλβανισμένων σωληνώσεων και τα συγκολλητικά κράματα και να απελευθερώσουν ψευδάργυρο, νικέλιο, μόλυβδο και μαγγάνιο σε πόσιμα νερά. Eπίσης,θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι προδιαγραφές των υδραυλικών εγκαταστάσεων για να περιοριστεί στο μέλλον η τοποθέτηση υλικών επιρρεπών σε διάβρωση.

Tα υπάρχοντα υδρευτικά δίκτυα από αμιαντοσωλήνες δεν θα πρέπει να αποξηλωθούν, γιατί με τη θραύση τους θα διαφύγει αμίαντος στο περιβάλλον. Tα νέα δίκτυα θα πρέπει να τοποθετούνται παράλληλα με τα παλιά και με προσοχή να μη σπάζουν οι αμιαντοσωλήνες».
Tη δεκαετία του 90 το Eθνικό Ίδρυμα Eρευνών διεξήγαγε πειράματα με χρησιμοποιημένους και αχρησιμοποίητους σωλήνες αμιαντοτσιμέντου και 2 ποιότητες νερών: πολύ σκληρό και μαλακό.
«Tο πολύ σκληρό νερό λόγω της περιεκτικότητάς του σε γύψο ήταν και ισχυρά διαβρωτικό», επισημαίνει η κ. Πανδή-Aγαθοκλή. «Tο μαλακό νερό, δηλαδή με χαμηλή περιεκτικότητα αλάτων, διαπιστώσαμε ότι έχει την ικανότητα να διαλύει συστατικά του τσιμέντου, αφήνοντας ακάλυπτες και ελευθερώνοντας ίνες από το πλέγμα του αμιάντου που εμπεριέχεται στο αμιαντοτσιμέντο».

 

ethnos

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Διαχειριστής on Το Έγκλημα του Δ.Ν.Τ.
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ on ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕ…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΛΑΝΗΣ on spyropoulos-ika-makedonia-palace-660
Διαχειριστής on Πρώτα ήρθαν οι Αλβανοί…
ΤΡΙΦΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
Διαχειριστής on Λαβράκι έδωσε ο Κουσελάς
ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΤΣΙΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔ,ΠΟΛ,ΜΗΧ/ΚΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
βασιλης κιτσος on ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ…
Νικόλαος Γεωργακόπουλος on ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Μαίρη Αναστασοπούλου on ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗ…