8.3 C
Gargaliánoi
Wednesday, December 7, 2022
spot_img
HomeΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣΕπιδημία απλήρωτων λογαριασμών!!!

Επιδημία απλήρωτων λογαριασμών!!!

Τα «φέσια» έχουν πλέον γίνει το εθνικό σπορ των Ελλήνων και το «δεν πληρώνω» μπορεί να ξεκίνησε ως κίνημα των διοδίων, αλλά έχει μεταφερθεί σε τράπεζες, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, κινητή και σταθερή τηλεφωνία και κοινόχρηστα. Η πλειονότητα των πολιτών έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητά της, περιορίζοντας ακόμη και τις βασικές της ανάγκες ή καταφεύγοντας σε οικονομικότερες λύσεις, αλλά παραμένει πνιγμένη στα χρέη.

Στην προ κρίσης Ελλάδα, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες είχαν πάρει φωτιά, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να βρίσκονται πλέον χρεωμένοι με σημαντικά ποσά. Ομως το συνεχές «ροκάνισμα» στις μηνιαίες αποδοχές έχει καταστήσει από δύσκολη έως αδύνατη την αποπληρωμή τους. Ο δείκτης καθυστερήσεων στα καταναλωτικά δάνεια εκτινάχθηκε στο 16,7% στο τέλος Ιουνίου και αναμένεται να προσεγγίσει το 20% μέχρι το τέλος του έτους. Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο βραχνά για τις τράπεζες, δεδομένων και των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Εν τω μεταξύ, στο «κόκκινο» βρίσκονται ακόμη και δάνεια τα οποία έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Μάλιστα, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι σχεδόν ένα στα δύο δάνεια που ρυθμίζεται «χτυπάει» ξανά σε διάστημα τριών μηνών.

Η επιδημία των απλήρωτων λογαριασμών έχει προσβάλει και τη ΔΕΗ, με τις καθυστερημένες οφειλές να αγγίζουν στα τέλη Ιουνίου τα 420.000.000 ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 190.000 νοικοκυριά ή επιχειρήσεις χρωστάνε 100.000.000 ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. Η ΔΕΗ βλέπει τα φέσια να αγγίζουν τα 200.000.000 ευρώ για το σύνολο του 2011.

Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που φεύγουν από τη ΔΕΗ και μετακινούνται στις ιδιωτικές εταιρίες, χωρίς προηγουμένως να εξοφλούν τις οφειλές τους. Την ίδια πρακτική ακολουθούν μάλιστα και στη συνέχεια, καθώς πληρώνουν τους πρώτους λογαριασμούς στον νέο πάροχο και μετά σταματούν, εκμεταλλευόμενοι τις τεχνικές αδυναμίες του συστήματος, που δεν μπορεί να τους εντοπίσει γρήγορα ή να κόψει άμεσα το ρεύμα κ.λπ.

Με ρυθμούς χιονοστιβάδας αυξάνονται τα φέσια και στις εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με στελέχη των εταιριών κινητής, το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει αυξηθεί κατά 20%, ενώ το 7% με 8% των συνδέσεων βρίσκεται σε διαδικασία φραγής εξερχομένων κλήσεων. Παράλληλα, το ποσό που δαπανάται κατά μέσο όρο στους λογαριασμούς έχει μειωθεί κατά 20%, ενώ ένας στους δύο πελάτες προτιμά να αξιοποιήσει το ποσό της επιδότησης ή της αναβάθμισης προκειμένου να εξασφαλίσει περαιτέρω έκπτωση στο μηνιαίο του πάγιο.

Στη σταθερή τηλεφωνία, σχεδόν το ένα δέκατο των συνδρομητών έχει πλέον συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα ενεργοποιηθεί φραγή εξερχομένων στο σταθερό του τηλέφωνο, λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών. Μόνο τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν κατά 25% με 30% οι συνδρομητές που αδυνατούν να προχωρήσουν σε εξόφληση των οφειλών τους, ενώ περίπου το 20% των νοικοκυριών έχει αποφασίσει να πει «αντίο» στη σταθερή τηλεφωνία και να κρατήσει μόνο κινητό και Ιντερνετ.

 

Νεκταρία Σταμούλη-dimokratianews

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments

Διαχειριστής on Το Έγκλημα του Δ.Ν.Τ.
ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ on ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕ…
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΣΛΑΝΗΣ on spyropoulos-ika-makedonia-palace-660
Διαχειριστής on Πρώτα ήρθαν οι Αλβανοί…
ΤΡΙΦΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΙΘΑΚΗΣΙΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
Διαχειριστής on Λαβράκι έδωσε ο Κουσελάς
ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ on Απόστρατοι ιδρύουν κόμμα!
ΤΣΙΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔ,ΠΟΛ,ΜΗΧ/ΚΟΣ on Καζάκης ΕΠΑΜ
βασιλης κιτσος on ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ…
Νικόλαος Γεωργακόπουλος on ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ
Μαίρη Αναστασοπούλου on ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗ…